Leijonat keräävät pullonpalautuskuitteja

Keräys käynnissä. K-supermarket Reimarin kauppias Kim Mattsson (oik.) ja LC Parainen-Pargas presidentti Janne Pihlman keräyslaatikon luona. Kuva: Bo Lindberg
60-vuotisjuhlaa vietetään paikallisesti tukemalla nuoria ja ikäihmisiä. Muun muassa Finbyn frisbeegolfkentälle tehdään yhdeksän uutta reikää.
K-supermarketin käytävällä olevan pullonpalautusautomaatin viereen on ilmestynyt iso keräyslaatikko, jossa on Lions Clubin tunnus. Kyseessä on keräys, jonka järjestää Lions Club Parainen-Pargas yhteistyössä kaupan ja kauppias Kim Mattssonin kanssa.
– Koska yhdistys viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlaa ajattelimme että on paikallaan lahjoittaa enemmän varoja kuin muulloin. Näkyvin osa lahjoituksistamme on luultavasti kouluissa jaettavat stipendit, jotka ovat vuosikymmeniä vanha perinne, sanoo klubin rahastonhoitaja Bo Lindberg.
Tarkoituksena on että kerätyt varat käytetään nimenomaan paikkakunnan nuorten ja seniorien hyväksi. Senioripuolella tavoitteena on auttaa kotihoitoa.
Keräys jatkuu keräysluvan mukaisesti lokakuulle asti.
Lions-järjestö on samanikäinen kuin Suomi ja viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlaa samalla kun paikallisyhdistys täyttää tasavuosia.
– Kuten monella muullakin aatteellisella järjestöllä myös meillä on vaikeuksia saada jäseniä varsinkin hallitukseen. Ajat muuttuvat ja aatteellista työtä ei ehkä aina arvosteta kovin korkealle, sanoo Lindberg.
Toinen paikallisesti näkyvä toiminta on ollut frisbeegolfradan (sittemmin ratojen) rakentaminen. Keskuspuistossa työ aloitettiin yhdistyksen täyttäessä 50 vuotta ja rata avattiin yhdeksänreikäisenä vuonna 2008. Myöhemmin rataa muutettin ja vuonna 2014 se pienennettiin kuusireikäiseksi samalla kun Finbyhyn lähelle golfkenttää rakennettiin uusi rata.
– Nyt on suunnitelmissa laajentaa rata 18-reikäiseksi yhteistyössä kaupungin, golfyhtiön ja muiden toimijoiden kanssa, kertoo Lindberg.
Paraisten kaupungilla on päävastuu, mutta Lionsklubi auttaa minkä voi ja osallistuu myös talkoilla ja materiaalihankinnoilla, sanoo Lindberg.
Aloite frisbeegolfradasta tuli paikkakunnan nuorilta. Lionsklubi kysyi nuorilta millaisia aktiviteetteja he toivoivat Paraisille.
– Kun mietimme millaista senioritoimintaa voisimme tukea kysyimme myös neuvoa ja silloin esiin tuli kotihoito. Tarkoituksena on hankkia muutamia pyörätuoleja Parsbynmäen ja Tennbyn alueelle.
Punainen sulka -keräys 2016–17 on myös ajankohtainen, mutta tässä vaiheessa ei vielä tiedetä tarkkaan miten aktiivisesti siihen voidaan osallistua. Viimeksi tämä keräys järjestettiin kymmenen vuotta sitten.
Aiempina vuosina paikallinen klubi on järjestänyt isoja kirpputoreja mm. seurojentalolla ja myöhemmin Puntissa, mutta ne loppuivat mm. kaupallisten kirpputorien lisääntyessä.
Vapunpäivän lämpötilan arvauskilpailu on myös suosittu tempaus ja kauralyhteiden myynti Vanhan Malmin joulumarkkinoilla on niin ikään jo perinne.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
Käännös Leena Lehtonen