Liiketalosta voisi tulla katseenvangitsija

ted
Kolme yrittäjää suunnittelee uutta liike- jag asuintaloa, jolla on mahdollisuuksia alueen vetonaulaksi.
Helsinkiläisperustainen arkkitehtitoimisto Studio Puisto arkkitehdit työskentelee harvinaisen kiinnostavan Paraisten Kauppiaskatua koskevan tehtävän parissa.
Niin sen kokee joka tapauksessa arkkitehti Emma Johansson.
Hän kuuluu tiimiin, joka Ted Wallinin pyynnöstä on luonnostellut Art Housen. Siksi kutsutaan taloa, jonka pitäisi korvata nykyisen liiketalon Kauppiaskatu 7:ssä.
– Se on hauska ja erityinen tehtävä, Johansson sanoo. Odotukset ovat korkealla, Ted haluaa jotain erityistä, se ei ole vain mikä tahansa liike- ja asuintalo.
Art House on nyt luonnosteltu kolmekerroksiseksi rakennukseksi, jossa maatasossa ovat liiketilat ja kaksi ylintä kerrosta asuntoja – yksiöitä, kaksioita ja joitakin yksittäisiä kolmioita.
Luonnoksessa näkyy pyöreitä muotoja ja toisenlaisia ratkaisuja. Julkisivusta Kauppiaskadulle tulisi todella erilainen: siinä on taivutettuja kaaria ja eräänlainen kulkuväylä liiketilojen edessä.
Näyttää jännittävältä, kaupunkimaiselta ja kiinnostavalta – vähän Gaudia ehkä?
– Kyllä, siihen sen voi yhdistää, ajattelee Ted Wallin, joka itse pitää espanjalaisen Gaudin arkkitehtuurista. Ja hänhän on aivan erityisesti Dalín ihailija, jolla on Dalí-galleria, Art Bank.
Tässä liiketalossa on vähän samaa muotoa kuin mitä nämä kansainväliset suuruudet käyttivät elinaikanaan.
– Ei pidä asua laatikossa, Wallin sanoo. Nykypäivän tekniikalla selviää eri muodoista ja asuntoihin voisi saada hienoja ratkaisuja. Erityisen ihastunut olen siihen, kuinka parvekkeesta tulee kuin lasitettu huone, joka jatkuu asuntoon ja saunasta on ikkuna parvekkeen suuntaan.
– Nykyinen talo on sellaisessa kunnossa, ettei kannata sijoittaa sen korjaamiseen, perustelee Wallin, jonka mielestä Parainen on ansainnut liiketalon, joka herättää uteliaisuutta ja josta tulisi puheenaihe ja jotain, mitä haluaa näyttää.
Kiinteistöyhtiö Kiinteistö Oy Kauppiaskatu 7:ssä on tällä hetkellä seitsemän vuokralaista, mm. pizzeria Venezia on talossa. Kiinteistönomistajia on kolme kappaletta, Ted Wallinin lisäksi on Mosa Moulani (ravintoloitsija, jolla on Venezia), ja Kjell Gustafsson. Kiinteistöyhtiö ei istu sellaisten rahakirstujen päällä, että rakentaminen toteutettaisiin käden käänteessä.
– Pankin pitää olla mukana sekä kaupungin ja poliitikkojen. Mutta tähän saakka mielipiteet suunnitelmista ovat olleet enimmäkseen myönteisiä, Wallin sanoo.
Anja Kuusisto
Suomennos Tarja-Liisa Mäkelä