Löydä sisäinen rocktähtesi

Kiitollinen. Linus Lassus on kiitollinen itse kokemastaan bändileiristä kymmenisen vuotta sitten ja haluaa nyt antaa jotakin takaisin nuorille muusikonaluille. Kuva: Mikael Heinrichs
Kiitollinen. Linus Lassus on kiitollinen itse kokemastaan bändileiristä kymmenisen vuotta sitten ja haluaa nyt antaa jotakin takaisin nuorille muusikonaluille. Kuva: Mikael Heinrichs
Rokkileiri tai biisintekotyöpaja ja musiikkialaa käsittelevä iltapäiväohjelma. Siinä kaikessa lyhykäisyydessään elokuun ensimmäisellä viikolla PUNT:issa järjestettävän Sound Factoryn antia.
Kokonaisuudesta vastaa yhteensä viiden opettajan tiimi. Valittavana on joko neljä päivää kestävä rokkileiri tai kahden päivän biisintekopaja ja musiikkiteollisuutta laajemmalti käsittelevä iltapäiväluento. Paketin päättää torstai-iltana PUNT:issa kuultava leirin ja biisipajan päätöskonsertti, joka on avoinna myös yleisölle.
– Kutsumme leiriä rokkileiriksi, mutta emme silti sulje pois mitään musiikkisuuntauksia, toteaa päävastuun kantava Linus Lassus.
Kohderyhmänä ovat noin 10–19 -vuotiaat nuoret, eli tarkemmin ottaen viidesluokkalaisista aina toisen asteen opiskelijoihin.
– Leirin tavoitteena on tietenkin saattaa yhteen bändejä, joiden taival jatkuisi myös leirin päättymisen jälkeen, Lassus sanoo.
Hän tietää mistä puhuu, sillä hän osallistui toisen bändivetäjän Axel Ridbergin kanssa aikanaan vastaavalle leirille kymmenisen vuotta sitten. Silloin perustettiin myös bändi parin muun kaveruksen kanssa, ja treenikämppä on edelleen käytössä.
– Kaikista hauskinta omalta osaltani on se, että olen tosiaan ollut mukana samantapaisella leirillä ja nyt haluan antaa jotakin takaisin. Liiketalouden opintoni ovat loppusuoralla ja olen syventynyt erityisesti musiikkialaan viimeisten parin vuoden aikana, Lassus kertoo.
Biisinikkarointileirejä Lassus ja Ridberg ovat järjestäneet myös aikaisemmin, mutta nyt molemmat palaset ikään kuin yhdistetään.
– Konsepti on melko pitkälle sama kuin aikaisempina vuosina. Kymmenen vuotta sitten Pjukalassa minulla ei oikeastaan ollut minkäänlaista soitintaustaa, mutta aloitin rumpujen parissa, Lassus kertoo.
Leirin kolmantena opettajana toimii Sofia Fri.
Biisinikkarointipajan vetäjät Oskar Nyman ja Joel Isaksson ovat alun perin kotoisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta, mutta ovat kumpikin vaikuttaneet musapiireissä Turussa ennen muuttoaan Tukholmaan, jossa he työskentelevät musiikin parissa tekstinikkareina ja tuottajina.
Biisityöpaja on ehkä suunnattu hieman vanhemmille nuorille, mutta minkäänlaista aiempaa kokemusta alalta ei vaadita.
– Bändileiri sopii vallan mainiosti sekä aloittelijoille että pidemmälle ehtineille. Sieltä löytyy palasia jokaiseen makuun ja testailemme erilaisia soittimia myös oman soittimen lisäksi. Kohderyhmä on siis laaja, mutta toisaalta musiikin parissa osaaminen ja ikä eivät välttämättä aina korreloi, Lassus muistuttaa.
Keskiviikkona on vuorossa musiikkialan eri ilmiöihin keskittyvä työpaja, jonne tulee toivottavasti myös muutama ulkopuolinen vieras.
Iltapäivän aikana käydään läpi kaikkea muuta mitä muusiikkialaan kuuluu varsinaisen soittamisen lisäksi. Kyseessä voi olla tekniset jutut tai vaihtoehtoisesti treenikämpän etsintä, opiskelumahdollisuudet, markkinointi ja media sekä keikkojen saaminen uudella paikkakunnalla.
– Koska emme vielä tiedä tarkaan osallistujien ikää ja kokemusta, emme vielä ole lyöneet lukkoon iltapäivän ohjelmaa vaan kartoitamme tarvetta alkuviikosta, Lassus kertoo.
Kyseessä on päiväleiri, joka kestää maanantaista torstaihin klo 9–16. Leirin päättää yhteinen iltakonsertti joka on avoinna yleisölle.
– Tavoitteena on tietenkin saada mukaan kaikki leirin yhtyeet ja mahdollisesti myös biisinikkareita, mikäli heidän kappaleensa ovat siinä kuosissa että niitä voi esittää jo torstaina, Lassus sanoo.
Leiriläisten ei tarvitse ottaa mukaansa omia soittimia, mutta jos haluaa käyttää jotain muuta kuin perussoittimia, oma varuste kannattaa ottaa mukaan.
– Valitettavasti meillä ei ole laitteita tai softaa konemusiikkia varten, mutta jos jollakin on ja haluaa tuoda ne mukanaan otamme sen ilomielin vastaan. Meiltä löytyy perussoittimet, eli kitarat, bassot, rummut, koskettimet ja laulumikit. Saksofonin joutuu ikävä kyllä raahaamaan mukaansa, jos sitä haluaa soittaa, Lassus sanoo.
Leiri on kokonaan kaksikielinen ja sen sisältöä sovelletaan tarpeen mukaan sopivaksi.

Sound Factoryn vetäjät

  • Linus Lassus, bändisoiton opettaja
  • Axel Ridberg, bändisoiton opettaja
  • Sofia Fri, bändisoiton opettaja, tytöille suunnatun Rock Donna -leiritoiminnan perustaja.
  • Oskar Nyman, biisipajan opettaja
  • Joel Isaksson, biisipajan opettaja

– Biisityöpaja voi olla monelle haasteellinenkin juttu. Soittimeen tarttuminen on usein helpompaa kuin musiikkiin, melodioihin, teksteihin ja teemoihin keskittyminen. Siinä voi olla etua aiemmasta kokemuksesta. Toisaalta biisejäkin löytyy moneen lähtöön. Miksei vaikkapa räppiäkkin?
Ilmoittautumisia otetaan vastaan vielä viikon ajan kaupungin nettisivujen kautta.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi