Video: Tältä kuulostaa lucia kuoroineen

Lucialle kukkia ojentaa Folkälsan i Pargas -yhdistyksen puheenjohtaja Christel Gripenberg-Lerche. Kuva: Mikael Heinriichs.
Lucialle kukkia ojentaa Folkälsan i Pargas -yhdistyksen puheenjohtaja Christel Gripenberg-Lerche. Kuva: Mikael Heinriichs.
Paraisten tämän vuoden lucia on 16-vuotias Mi Adolfsson, toisen vuoden opiskelija Pargas svenska gymnasiumissa.
Koska tänä vuonna ei järjestetty lucia-äänestystä lainkaan, viime vuoden viisikko (Elin Karlsson, Charlotte Sirén, Jelka Björkqvist, Hajat Husain ja Amanda Wiik) ovat mukana luciakulkueessa.
Luciakulkuetta tulee tänä vuonna säestämään kitaristi Max Mäki. Kulkueen kalenteriin on merkitty tähän mennessä jo noin kolmisenkymmentä esiintymistä eri puolilla kaupunkia.
– Minulla ei ollut aavistustakaan että olin ainoa ilmoittautunut, se tuli täysin yllätyksenä, Mi toteaa. Hänen mielestään on hyvä kun voi kysyä neuvoja ja vinkkejä kokeneilta konkareilta.
Hän myöntää ilmoittautumisen alla käydyn pienimuotoisen keskustelun. Väittelyksi sitä ei kuitenkaan voida kutsua, eikä kovinkaan mittavaa ylipuhumiskampanjaa tarvittu.
– Äiti halusi vaan varmistaa että asia oli minulle ok, Mi nauraa.
Mi kokee luciaperinteen positiivisena asiana. Hän odottaa kaikkein eniten kaikkien uusien ihmisten tapaamista matkan varrella.
– Olin itse asiassa hieman yllättynyt kun sain kuulla miten paljon esiintymisiä onkaan, mutta tämä on ilman muuta asia jonka puolesta olen valmis uhraamaan aikaa, hän sanoo.
Hänen aikaisemmat luciamuistonsa ovat melko perinteisiä, päiväkotiin ja kouluun liittyviä.
– Kun olin tosi pieni, olimme isoäitini kanssa Malmilla katsomassa luciakulkuetta ja muistan sen olleen mielestäni todella kaunista. Muistan vieläkin sen kerran. Minusta on hienoa että pääsen nyt kokemaan sen kaiken myös itse.
Mitä esiintymistä tai esiintymisiä odotat kaikkein eniten?
– Todennäköisesti päiväkoteja ja Rotareita, sillä isoisäni on siellä mukana.
Musiikki on aina ollut Mille tärkeä asia. Hän opiskelee laulua Musiikkiopisto Arkipelagissa ja on aikaisemmin laulanut mukana lapsikuoroissa. Hän mainitsee muun muassa Adelen yhtenä suosikkiartistinaan, mutta kuuntelee mielellään sekä klassista että pop-musiikkia.
– Asun jonkin matkan päässä keskustasta, joten omalta osaltani koulumatkoihin menee paljon aikaa. Laulutunnit Kaarinassa ja esiintymiset Paraisilla, kaverit sekä koulu vievät suurimman osan ajastani, hän sanoo.
Tuoreen lucian pikkusisko Alice, 10, ja äiti Mia Adolfsson myöntävät olevansa hieman hermostuneita, mutta hyvällä tavalla. Mi on kuitenkin kaikesta huolimatta tottunut esiintyjä, he tietävät.
– Kirjalan koulussa on todella hienot musiikkiperinteet, äiti Mia toteaa.
Asiaan kuuluu että MGP-yhteyksistäkin tutuksi tullut Ivar Arvidsson on käynyt MIn luokalla.
Tässä voit nähdä (ja kuulla) pienen maistiaisen lucian ja kulkueen laulutaidoista:

Suomen lucia Sonja Lehto tulee myös esiintymään Paraisilla, Folkhälsanin talolla 30. joulukuuta kello 14 alkaen
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Lucia-ilta 13. joulukuuta

  • Luciahartaus kirkossa kello 17.
  • Lucian kruunaa seurakuntapastori Jari Heikkilä.
  • Puheen lucialle pitää Torbjörn Kevin.
  • Kulkue lähtee noin klo 17.45 kirkolta reittiä Rantatie-Skräbbölentie-Koulukatu-Storgårdinkatu aina Ahosen kulmalle, jossa lucia esiintyy.
  • Paraisten lucian järjestelyistä vastaa Folkhälsan i Pargas r.f. -yhdistys.