Lumi, tule luo!

Mikael Heinrichs.
Lumenpuute ja tavanomaista lämpimämpi sekä ehdottomasti sateisempi ”talvi” on metsänomistajien ohella aiheuttanut harmaita hiuksia myös hiihtäjille ja hiihtokilpailujen järjestäjille. Ainakin täällä Etelä-Suomessa.
Pargas IF:n hiihtojaosto on jo vuosikymmenten ajan ollut todellinen uranuurtaja loistavien latujensa ja vapaaehtoistyönsä osalta, sillä Finbyn ladut ovat usein olleet hiihtokunnossa vaikka ei talvesta juurikaan olisi muualla tietoa. Tänä talvena ei kuitenkaan mahdeta mitään vallitseville olosuhteille. Tiistaina lasten hiihtokoulu jouduttiin aloittamaan sauvajuoksulla hiihdon sijaan.
Lähimmät hyväkuntoiset hiihtoladut lienevät Säkylän tienoilla, ja viikonloppuna Tampereella hiihdetyt kilpailut keräsivätkin juuri lumen puutteesta johtuen ennätysmäärän osallistujia. Etelä-Suomi kaipaa lunta, se ainakin kävi selväksi.

Harmi vaan, että en oikein taida kuulua kohderyhmään. Nyt kun olisi omat sukset ja kaikki. Jopa monotkin.

Kun itse satun olemaan kaikkea muuta kuin kokenut aktiivihiihtäjä, yllätyin melkoisesti kun jostain syystä sain joululahjaksi ensimmäiset omat sukseni sitten teinivuosien. Armeijassa sukset olivat ikään kuin ”omat”, mutta sinäkään vuonna talvesta ei ollut tietoakaan. Kun oma hiihtotekniikka on mitä on ja voiteluosaaminen suurin piirtein keskivertokaribialaisen tasoa, valinta osui (toivottavasti) suhteellisen huoltovapaan suksiparin kohdalle.
Toisaalta, ellei niitä edes pääse käyttämään, niin…
Tuohon osaamiseen nimittäin kaatuu sekin ajatus, että lähtisin pidemmäs hakemaan latuja alle. Siellä kun todennäköisesti kuitenkin on tungosta riittämiin ja hieman osaavampaa porukkaa liikenteessä.
Eli ei auta kuin odottaa. Juuri tällä hetkellä pitkän ajan sääennusteet (tosin epäluotettavat sellaiset) näyttävät kohtuullisen lupaavilta. Lähiviikkoina lämpötila pysyttelee pääasiassa pakkasen puolella ja kuun lopulla (24.–26. tammikuuta) on jopa luvassa paukkupakkasia.
Se lupailee hyvää ainakin Lasten lumipäiviä ajatellen. Pargas IF:n hiihtojaosto järjestää nimittäin yhteistyössä Suomen hiihtoliiton ja Suomen ampumahiihtoliiton kanssa tämän tapahtuman tiistaina 30. tammikuuta.
Lumipäivillä riittää tekemistä kaikenikäisille lapsille. Iltatapahtuma järjestetään kello 18 ja 20 välillä eikä vaadi ennakkoilmoittautumista – ja on täysin maksuton. Varusteita on myös lainattavissa, mutta järjestäjät toivovat mahdollisimman monen omaavan omat varusteet. Kun lainasuksia ei kuitenkaan ole loputtomiin tarjolla.
Tapahtuman aikana Finbyn hiihtostadionin yhteyteen rakennetaan neljä eri pistettä: mäkihyppy/pujottelupiste, taitorata, lumipelipiste sekä tarkka-ammuntapiste.
Harmi vaan, että en oikein taida kuulua kohderyhmään. Nyt kun olisi omat sukset ja kaikki. Jopa monotkin.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi