Matkailuopetus loppuu Paraisilla

Kunnostettu asuntola. Axxellin remontoitu poikien asuntola Vapparintiellä vihittiin viime  vuoden marraskuussa. Arkistokuva: Mikael Heinrichs.
Kunnostettu asuntola. Axxellin remontoitu poikien asuntola Vapparintiellä vihittiin viime vuoden marraskuussa. Arkistokuva: Mikael Heinrichs.
Axxellin yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja niihin sisältyy erilaisia säästötoimenpiteitä:
Kuusi henkilöä irtisanotaan, yhdeksän saa muutetun työsopimuksen, joka merkitsee lyhyempää työaikaa ja koko henkilökunta lomautetaan lokakuussa seitsemäksi päiväksi.
Paraisten näkökannalta suurin uutinen on se että paikkakunnalla pitkät perinteet omaava matkailukoulutus siirtyy Turkuun. Henkilökunnalle tämä ei ole mikään uutinen.
– Olemme olleet mukana keskusteluissa koko ajan, nyt selvisi aikataulu joka tarkoittaa että voimme ryhtä konkreettisiin toimenpiteisiin. Mielestäni otsikoilla on revitelty, sillä tässä on kuitenkin kyse pienestä osasta kokonaisuutta, toteaa Axxellin Paraisten yksikön johtaja Susanne Karlsson.
– Paraisilla matkailu on houkutellut vähän hakijoita ja ryhmät ovat olleet pieniä, 7–8 henkeä. Me olemme ainoa nuoria ruotsiksi matkailua kouluttava, joten meillä on myös kansallinen vastuu ja uskomme että matkailu kuuluu tulevaisuudenaloihin, sanoo Axxellin rehtori Lena Johansson.
Axxell uskoo että koulutuksen siirtäminen Turkuun lisää hakijoiden määrää myös muilta ruotsinkielisiltä alueilta.
Ketään matkailulinjalla Paraisilla työskentelevistä ei irtisanota.
Päätöstä Axxellin matkailukoulutuksen muutosta Turkuun Auriga-kiinteistöön syksyllä 2017 pidetään myönteisenä. Samassa kiinteistössä toimii myös merenkulkukoulutus Aboa Mare.
– Muutto on matkailukoulutukselle positiivinen asia ja se saa paremmat mahdollisuudet kehittyä. Uskomme lisäksi että Turussa oleva koulutus houkuttelee enemmän opiskelijoita, sanoo matkailukoulutuksen it-opettaja Dick Essén.
Hän toivoo että muutto Turkuun johtaa lisääntyneeseen yhteistyöhön muiden koulujen, myös suomenkielisten koulujen sekä matkailuyritysten kanssa.
Matkailulinjalla on viisi opettajaa. Kolme opettaa nuoria, yksi vastaa aikuiskoulutuksesta ja yksi opaskoulutuksesta.
Nuorille suunnatun opetuksen osalta Paraisilla ei ole odotettavissa muita muutoksia. Matkailun lisäksi (matkapalvelujen tuottaja) voivat nuoret opiskella Paraisten Axxellissa seuraavilla linjoilla: sähköasentaja, automaatioasentaja, kosmetologi, kokki, tarjoilija tai talonrakentaja. Lisäksi oppilaitoksessa on aikuiskoulutusta.
Anja Kuusisto
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi