Matkatoimisto Forte muuttaa Kaarinaan

Työt jatkuvat. Matkatoimisto Forten Anita Fortelius-Ranta ja Sanna Eriksson palvelevat jatkossakin aivan samaan tapaan, tosin eri paikkakunnalla. Kuva: Mikael Heinrichs
Kauppiaskadun matkatoimisto on avoinna viimeistä päivää huomenna. Jo maanantaina avataan ovet uudessa osoitteessa Kaarinassa.
– Ensi kädessä muutto johtuu siitä, että kiinteistö jossa toimimme tullaan purkamaan. Tarkka aikataulu ei ole vielä selvillä, mutta viime vuoden puolella oli jo puhetta helmikuusta joten lähdimme heti kartoittamaan tilannetta. Haluamme ehdottomasti toimia katutasossa, mutta emme löytäneet Paraisilta mitään sopivaa. Esimerkiksi entinen postikonttori on liian iso meille, toteaa matkatoimiston omistaja Anita Fortelius-Ranta.
Viimeisen tiedon mukaan talo tullaan todennäköisesti purkamaan syksyllä.
– Olisimme mielellämme jääneet Paraisille, mutta toinen liiketila esimerkiksi Kauppiaskadulla ei välttämättä houkuttele jos tästä tulee iso rakennustyömaa. Löysimme Kaarinan liiketilan ja kun meillä on jo jonkin verran asiakkaita sieltäkin, ajattelimme että Kaarinahan sijaitsee sopivasti monen paraislaisen työmatkan varrella, Fortelius-Ranta sanoo.
Suurimman asiakasryhmän muodostavat kuitenkin liikematkustajat, jotka ovat lähes yksinomaan yhteydessä sähköpostitse. Näin ollen toimiston fyysinen sijainti ei ole sinällään ratkaiseva asia.
– Varmasti meidänkin kannalta olisi edullisinta tehdä kuten useimmat matkatoimistot Turussakin ovat tehneet, eli muuttaa katutasolta yläkerroksiin. Toisaalta olen ehkä vanhanaikainen, sillä uskon myös perinteiseen asiakaspalveluun, Fortelius-Ranta sanoo.
Matkatoimisto työllistää kolme henkilöä, Fortelius-Rannan lisäksi toimistossa työskentelevät Sanna Eriksson ja Sari Laaksonen.
Axxellin ruotsinkielisen matkailuopintolinjan siirtyminen Turkuun syksyksi ei ole millään tavalla vaikuttanut päätökseen. Matkatoimistolla ja koululla on ollut yhteistyötä, mutta pienemmässä määrin kuin alkuaikoina.
– Kun olimme tuossa naapurikiinteistössä meillä oli toisessa kerroksessa luokkahuone jossa tehtiin lentovarauksia Amadeus-järjestelmän kautta, mutta viime vuosina yhteistyö on ollut pienimuotoisempaa. Muutoilla ei ole mitäään tekemistä toistensa kanssa, WK-matkatoimiston vuonna 1997 Paraisille tuonut Fortelius-Ranta sanoo.
Vuonna 2003 hän osti WK:n ja nimi muuttui nykyiseen muotoonsa.
Forte tulee jatkossakin panostamaan kaksikieliseen palveluun ja omiin ryhmämatkoihin, joissa mukana on oma opas. Lisäksi toimisto räätälöi kaikenlaisia matkapaketteja asiakkailleen.
– Olemme täysin lisensoitu matkatoimisto, joten myymme aivan kaikkea paitsi linja-autolippuja. Lennot, laivat, junat, pakettimatkat, charterit, elämysmatkat… Kaikki onnistuu, Fortelius-Ranta vakuuttaa.
Miltä matkatoimistojen tulevaisuus tänä päivänä näyttää?
– Nykyään myös nuoremmat käyttävät jälleen matkatoimistoja. Meidän valttimme piilee siinä, että autamme kun tulee ongelmia. Jos vaikkapa Istanbulin lentokenttä joutuu lumimyrskyn kouriin tai Islannista tulee uusi tuhkapilvi, olemme yhteydessä asiakkaisiin ja pyrimme hoitamaan heille sopivimmat järjestelyt. “Internet” ei soita sinulle kun odottamaton tilanne tulee eteen, vaikka lentoyhtiöillä onkin tietty vastuu. Heidän tarjoamat järjestelyt eivät kuitenkaan välttämättä aina ole asiakkaille sopivimmat, Fortelius-Ranta muistuttaa.
– Ja monet käyttävät matkatoimistoja säästääkseen aikaa. Kaikilla ei nykypäivänä ole aikaa etsiä halvimpia mahdollisia vaihtoehtoja ja paketoida omia matkojaan usean tunnin ajan, Sanna Eriksson toteaa.
– Yleinen väärinkäsitys piilee myös siinä, että iso ryhmä saisi halvemmat matkat. Itse asiassa halvin tapa matkustaa on kahdestaan, mikäli pystyy varaamaan matkat noin vuoden verran etukäteen, Fortelius-Ranta sanoo.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi