Meissä kaikissa asuu pieni Martta

Ekologisuutta. Anita Storm on kutsuttu marttojen syysmarkkinoiden jälkeiseen tilaisuuteen luennoimaan ekologisuudesta. Hän esittelee myös luonnollista kosmetiikkaa. Kuva: Marthaförbundet/Sara Holtkamp.
Ekologisuutta. Anita Storm on kutsuttu marttojen syysmarkkinoiden jälkeiseen tilaisuuteen luennoimaan ekologisuudesta. Hän esittelee myös luonnollista kosmetiikkaa. Kuva: Marthaförbundet/Sara Holtkamp.
 
Lauantaina Paraisten martat järjestävät perinteiset syysmarkkinansa VPK:n talolla. Tapahtumassa ovat mukana myös suomenkieliset Martat.
Lauantain tapahtuma alkaa kahvilan avaamisella jo kello 10.30 jonka jälkeen varsinaiset markkinat avaavat kello 11. Tapahtuma kestää pari tuntia, jonka jälkeen on vuorossa ruotsinkielisten marttojen järjestämä avoimet ovet -tilaisuus.
Syysmarkkinat toteutetaan yhteistyönä suomen- ja ruotsinkielisten marttojen välillä.
– Markkinoilla on myynnissä erilaista syötävää, leivonnaisia, käsitöitä ja kaikenlaista muuta syksyyn kuuluvaa. Useimmilla piireillä on oma myyntipöytänsä paikalla, Pargas Marthaförening -yhdistyksen puheenjohtaja Mikaela Vesterlund-Laine toteaa.
Markkinoiden jälkeisessä tilaisuudessa luennoitsijana toimii Marthaförbundetin ekologianeuvoja Anita Storm, joka kertoo ekologisesta elämäntavasta (ruotsiksi). Hän tulee myös esittelemään luonnonkosmetiikkatuotteita.
Iltapäivän tilaisuus on kaikille avoin, oli hän sitten martta tai ei.
– Kun kävi ilmi että vuokraamme Brankiksen koko päiväksi, ajattelimme että voisimme järjestää myös jonkinlaista muuta toimintaa markkinoiden lisäksi. Viime vuonna järjestimme lastenkonsertin, ja tällä kertaa oli vuorossa tällainen ohjelma, Vesterlund-Laine sanoo.
Toki taustalla on myös mahdollisuus uusien jäsenten rekrytoimiseen. Martat ovat pyrkineet pysymään esillä eri yhteyksissä ja harrastus onkin tällä hetkellä nosteessa kansallisella tasolla.
– Parasta marttailussa on omasta mielestäni se, ettei se käytännössä maksa mitään eikä vaadi minkäänlaista etukäteisosaamista. Sen sijaan tässä oppii paljon asioita ja saa loistavaa tukea ja apua muilta. Kaikille sopivia piirejä on olemassa, ja mikäli sellaista ei löydy voi aina perustaa uuden, Vesterlund-Laine muistuttaa.
Marttapiireille ei ole olemassa minkäänlaista muottia, jonka mukaan toimintaa on suunniteltava – vaan toimintaa voi räätälöidä juuri oman itsensä näköiseksi. Koti, terveys ja ekologinen ajattelutapa ovat tänä päivänä johtavia arvoja marttailussa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi