Messut johtivat heidät lopulta Bournemouthiin

JohannaoDaniel2Johanna ja Daniel Järnström ovat asuneet viime syksystä lähtien Bournemouthissa
Englannin etelärannikolla.
Paraislaiset Johanna ja Daniel Järnström asuvat tätä nykyä Charminsterin kaupunginosassa, rannikkokaupunki Bournemouthissa.
Englannissa asuminen on ollut heille pitkäaikainen unelma, joten kun Johannalle viime kesänä tarjottiin töitä Bournemouthissa he päättivät tarttua tilaisuuteen. Alkuun he jakoivat asunnon niin ikään Paraisilta lähtöisin olevan Sandra Vuorisen, hänen poikaystävänsä sekä kahden muun kanssa naapurikaupunki Poolessa. Siellä he ehtivät asua kuukauden päivät, kunnes löysivät itselleen oman asunnon.
Johanna työskentelee tunnetun matkapuhelinvalmistajan teknisen tuen ja asiakaspalvelun parissa.
– Vastaan soittoihin, sähköposteihin ja chat-viesteihin ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi. Hoidan myös valituksia ja vastailen kysymyksiin sosiaalisen median puolella. Työajat vaihtelevat viikosta toiseen, mutta vuorot ovat samat läpi viikon joten tiettyä arjen rutiinia ehtii kuitenkin syntymään. Työskentelen yhden lauantain kuukaudessa. Työn kautta olen saanut paljon uusia ystäviä. Iltaisin tulee katseltua elokuvia ja tehdään tyttökavereiden kanssa erilaisia juttuja, esimerkiksi notkumme aina silloin tällöin kahvilla heidän kanssaan.
Arvostan etenkin ystävällistä suhtautumista, johon törmää kaikkialla: ruokakaupassa, bussissa ja kadulla. Talvi täällä oli myös paras pitkään aikaan, sillä en juuri välitä lumesta. Lunta oli vain yhtenä aamuna, eikä se haitannut työmatkaa kun autoilijat eivät uskaltautuneet lainkaan liikkeelle. Pidän monikulttuurisesta työilmapiiristä, työkaverini eivät ole pelkästään suomalaisia ja ruotsalaisia vaan myös itäeurooppalaisia ja pohjoisamerikkalaisia.
Daniel puolestaan työskentelee osa-aikaisena postiyhtiö Royal Mailin palveluksessa.
– Työpäivien pituus vaihtelee melkoisesti koska olen osa-aikainen. Jotkut päivät voivat olla lyhyitä, toiset pitkiä, ja välillä ei ole töitä lainkaan. Se on tietenkin hieman hankalaa, mutta viihdyn työssäni ja asiat voisivat olla paljon huonomminkin. Ajoittain teen myös lauantaivuoroja, mutta yleensä viikonloput ovat vapaita. Silloin on mukavaa keksiä jotain yhteistä tekemistä kuten lähteä bussin tai junan kyydissä tutustumaan tähän upeaan maahan. Pidän erityisesti kauniista luonnosta. Junalla matkustaminen on täällä todellinen elämys verrattuna Suomeen, sillä nähtävää riittää. Ihmiset ovat kohteliaita, ruoka ja juoma on suhteellisen edullista. Kaikki ei kuitenkaan ole halpaa, esimerkiksi vuokrataso on korkea. Täällä pienestä yksiöstä joutuu maksamaan saman verran kuin tilavasta kaksiosta Paraisilla.
Pariskunta on aikaisemmin vieraillut Iso-Britanniassa seitsemän kertaa. Ensikosketus otettiin SFX Weekender -scifimessuilla. Niistä tulikin sittemmin jokavuotinen perinne.
– Näiden matkojen aikana rakastuimme yhä enemmän maahan, kulttuuriin ja tarjolla oleviin mahdollisuuksiin. Viime kesänä vietimme pari viikkoa vuokra-asunnossa, jotta pääsisimme kokeilemaan täällä asumista ihan oikeasti. Kaksi viikkoa ei ole pitkä aika, mutta muutto alkoi kiinnostamaan yhä enemmän ja sinä aikana Johannalle tarjottiin myös töitä. Joten hän pakkasi laukun uudestaan ja lähti matkaan heti kun loma oli ohi.
Yhteydenpito ystäviin ja perheisiin hoituu Facebookin ja Skypen kautta.
– Totta kai kaipaan perhettä ja ystäviä. Paraisilla oli niin helppoa vain hypätä autoon ja lähtemään vanhempien luo kylään, sitä ylellisyyttä ei ulkomailla ole. Toimin myös Paraisten ruotsinkielisen Skärgårdsvandrarna -partiolippukunnan sihteerinä ja hoidan edelleen tehtävää etätyönä. Paraisilla pidin lähes joka viikko partiolaisille tapaamisia, ja sitä olen jäänyt kaipaamaan. Oli hienoa kun pystyi vapaa-ajan harrastuksensa kautta tuomaan iloa muille. Minulla oli myös erittäin antoisa työ PUNT:in vapaa-ajan ohjaajana ennen kuin muutin. Sen työn jättäminen oli vaikeaa, Johanna kertoo.
Ennen muuttoa Paraisilta Daniel työskenteli vahtimestarina Paraisten Axxellin toimipisteessä.
– Kaipaan ystäviäni, työkavereitani, soittokavereita sekä Amanda-tytärtäni, joka asuu äitinsä kanssa Sauvossa.
Järnströmit ovat suunnitelleet asuvansa Englannissa vain lyhyehkön ajan, tällä hetkellä he eivät tiedä miten pitkäksi aikaa he aikovat jäädä maahan. Ulkomailla asumisen he kokevat eräänlaisena seikkailuna. Kun aika on kypsä, suunnitelmissa on paluu Paraisille.
Marina Saanila, suomennos Mikael Heinrichs