Miksi romuttaa toimiva apteekkijärjestelmä?

Viime päivien keskustelujen perusteella näyttää siltä, että joillakin tahoilla on vahvana päämääränä romuttaa nykyinen apteekkijärjestelmämme. Perusteluina käytetään omistajuuden vapauttamista tai lääkkeiden hintojen alentamista, jotka saavat uudistuksen kuulostamaan asiaan perehtymättömän korvaan kilpailullisten näkökulmien valossa hyvältä.

Nykyinen apteekkijärjestelmämme kohtelee kansalaisia hyvin tasavertaisesti. Reseptilääkkeiden hinnat ovat samat kaikissa apteekeissa, apteekkien tuotevalikoima on monipuolinen, kaikissa apteekeissa on korkeasti koulutetut farmasian ammattilaiset neuvomassa lääkkeiden käytössä ja järjestelmä takaa myös sen, että apteekkeja on pienilläkin paikkakunnilla. Näin ei olisi, jos toimijoiden päämääränä olisi voitontavoittelu ilman vastuuta.

Apteekkari apteekin omistajana on toiminimiyrittäjä, joka vastaa henkilökohtaisella apteekkiluvallaan alueensa lääkehuollosta. Suomalainen apteekkijärjestelmä ei ole mikään laitos eikä monopoli, vaan erittäin sitoutuneiden yksityisyrittäjien mahdollistama järjestelmä, jolla on kansantaloudellisestikin merkittävää hyötyä. Apteekkarit ovat huippuammattilaisia koko lääkealan näkökulmastakin katsottuna sekä työllistävät ison joukon muita ammattilaisia, jotka vaikuttavat osaamisellaan koko terveydenhuollon ketjuun. Omistajuuden vapauttamisella olisi isot riskit etenkin valtiontaloudelle.

Lääkkeiden hintoihin ei voi vaikuttaa millään toimitusketjuun liittyvällä toiminnalla, koska lääkkeen hinta määräytyy valtioneuvoston asetuksiin perustuvan lääketaksan mukaisesti. Itsehoitolääkkeissä hinnan saa nykyisin asettaa taksassa asetetun enimmäis- ja vähimmäishinnan väliin, mutta tuo hintahaitari on kilpailullisessa mielessä aika olematon.

Systemaattinen ”halpuuttaminen” ei siis nykyisellä lainsäädännöllä onnistu, vaan tarvittaisiin muutoksia lääketaksaan. Se voikin olla haasteellisempaa, koska itsehoitolääkkeidenkin käyttöä ja etenkin haittoja valvotaan ja näiden valossa sääntelyä on nimenomaan tehty. Lisäksi on tutkittu, että hintakilpailu ei välttämättä laskisikaan hintoja, vaan se voisi johtaa palvelun laadun sekä valikoiman heikkenemiseen. Tämä hinta-aihe on siis omistajuudesta riippumaton seikka.

Omasta mielestäni tällaisen selvästi äänestäjiinkin vaikuttavan lobbauskeskustelun aloittaminen vaalien alla on röyhkeä epäluottamuslause sille työlle, jota apteekkarit ja koko apteekkisektori ovat alan kehittämisessä jo vuosien ajan tehneet. Ammattilaisina heillä on paljon annettavaa. Miksi joku ulkopuolinen toimija osaisi suomalaisen lääkehuollon paremmin kuin apteekkilainen? Miksi ihmeessä nyt ei annettaisi työkaluja apteekkilaisille itselleen?

Sirkku Kemppainen
eduskuntavaaliehdokas, Liedon kaupunginvaltuutettu (KD)

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*