Miksi sen pitää olla niin vaikeaa?

Mikael Heinrichs.
Ensin opetetaan ihmiset lajittelemaan jätteensä. Hankitaan sopivat keräysastiat kotiin biojätteelle, lasille, metallille, pahville – ja viimeisimpänä muovipakkauksille. Vihdoinkin, jotkut (minä mukaanlukien) ajattelevat. Sitten katukuvaan ilmestyy kierrätyspisteitä erilaiselle jätteelle. Jopa jotakin! Nyt löytyy kätevästi paikka, jonne viedä jätteet kierrätykseen, ja kaiken lisäksi järkevän matkan päässä. Sinne voi jopa kävellä, eikä tarvitse lastata kaikkea autoon.
Seuraavaksi poistetaan yksi keräysastia. Sitten seuraava. Ja vielä yksi. Lopulta kierrätyspisteitä löytyykin ainoastaan isojen päivittäistavarakauppojen pihoilta (jos sieltäkään) ja kierrätysjätteet pitääkin taas rahdata usean kilometrin päähän.

Jos pitää valita minne perustaa vaikkapa kesäksi pop up -kierrätyspisteen, eikö saaristo olisi järkevämpi paikka kuin Turun Kauppatori?

Auta armias jos sattuukin lähtemään mökille koko perheen voimin. Kannattaa nimittäin miettiä kahteen kertaan miten paljon tilaa pitääkään varata jätteiden kuljetusta varten. Linja-autossakaan niitä ei ole kovin mukavaa kuljettaa (saattaa kuskiltakin tulla kommentteja).
Urbaanilegendan mukaan ei ainakaan ennen vanhaan ollut juurikaan väliä mihin kippoon omat jätteensä laittoi. Jäteauto keräsi kuitenkin kaikki samaan kasaan ja vei samaan paikkaan – miksi siis lajitella niitä turhaan?
Supistamalla ekopisteiden verkostoa Suomen pakkauskierrätys Rinki ja Lounais-Suomen jätehuolto saavat jälleen ihmiset miettimään kahdesti lajittelun mielekkyyttä. Saariston alueelle ei julkisia kierrätyspisteitä kaikelle jätteelle saada lainkaan aikaiseksi.
”Ääh, olkoon. Poltetaan kaikki! Niinhän ne kuitenkin tekevät sitten loppupeleissä siellä jätelaitoksella. Aivan sama jos me säntillisesti lajitellaan tai ei”.
Säädöksen mukaan esimerkiksi muovipakkausjätteen keräyspisteitä pitää olla vähintään yksi 10 000 asukkaan taajamaa kohden. Paraisten saaristossa nämä kriteerit eivät vakituisen asutuksen osalta täyty, mutta ainakin parina kuukautena vuodessa väkeä liikkuu moninkertaisesti vuoden muihin kuukausiin verrattuna.
Toki omilla päätöksillään voi pyrkiä vähentämään pakkausjätettä ostamalla mahdollisimman paljon tuotteita ilman muovipakkauksia ja suoraan tuottajilta. Mutta eikö voisi myös harkita pop up -kierrätyspisteiden perustamista kesäksi saaristoon? Kaiken maailman pop upithan ovat tätä päivää eri yhteyksissä.
Jos pitää valita minne perustaa vaikkapa kesäksi pop up -kierrätyspisteen, eikö saaristo olisi järkevämpi paikka kuin Turun Kauppatori?
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi