”Mistä paraislaiset itse asiassa näkevät unta?”

Ett drömspel. Koko näyttelijäkaarti tulee haastattelemaan paraislaisia heidän unistaan huomenna perjantaina. Juliste: Samuel Salminen.
Ett drömspel. Koko näyttelijäkaarti tulee haastattelemaan paraislaisia heidän unistaan huomenna perjantaina. Juliste: Samuel Salminen.
Sirpaleinen. Erilainen. Haastava.
Siinä kolme adjektiivia jotka kuvaavat sekä unia yleensä että ”Ett drömspel” -näytelmää joka siis on Teaterboulagetin syksyn näytelmä. Eräässä kantavassa roolissa nähdään Jani Lastuniemi, joka yhdessä näyttelijäkaartiin kuuluvien kollegoidensa kanssa tulee huomenna tenttaamaan paraislaisia K-kaupan ulkopuolella noin kello 15.30–17.30.
– Saattaa tosiaan olla paikallaan varoittaa ihmisiä siitä, että tulemme olemaan paikalla. Ideana on selvittää hieman millaisia unia paraistelaiset näkevät ja mitä he niistä luulevat. Tulemme haastattelemaan ihmisiä jotka antavat suostumuksensa ja kuvaamaan haastatteluja lyhyttä traileria varten. Se tullaan esittämään 22. lokakuuta ensi-iltansa saavan esityksen yhteydessä, Lastuniemi sanoo.
Alunperin näyttelijät olivat suunnitellet olevansa paikalla rooliasuissaan, mutta päättivät sittemmin kuopata ajatuksen käytännön syistä. Roolivaatteet eivät kerta kaikkiaan ole tarkoitettuja muutaman lämpöasteen ulkoilmoihin.

Ideana on selvittää hieman millaisia unia paraistelaiset näkevät ja mitä he niistä luulevat.

Lyhyt videopätkä on tarkoitus näyttää Punt:in lämpiössä ennen esitystä. Samalla voi nauttia tarjoilusta, sillä näytelmä esitetään ilman taukoa.
– Tämän porukan ja näytelmän kanssa on ollut todella hauskaa työskennellä. Ingeborg Spiik joka on mukana näytelmässä on harrastanut unien tulkintaa parinkymmenen vuoden ajan. Tämä sattuikin todella sopivasti, kun vietimme mökkiviikonloppua näyttelijöiden keskuudessa ja aloimme keskustelmaan omista unistamme, Lastuniemi kertoo.
Lastuniemi ei vielä uskalla sanoa miten paraistelaiset tulevat suhtautumaan kysymykseen omista unistaan. Mutta aivan kuten kelien suhteen, hän toivoo parasta.
Kuvauksesta vastaavat Axel ja Anton Mattsson, näyttelijät hoitavat haastattelupuolen.
– Saattaa myös olla että videosta tulee dramatisoitu, jossa näyttelijät lukevat yleisön kommentteja. Toteutustapa jää nähtäväksi, Lastuniemi sanoo.
Idea potentiaalisen yleisön sisällyttämiseen markkinointiin perustuu osaksi teatteriyhdistyksen aikaisempaan Systrarna Snövit -näytelmän yhteydessä tekemään julisteeseen, jota varten kuvattiin satakunta naista. Kuvia käytettiin julisteessa raskaana olevan naisen vartalon siluettiin heijastettuna.
– Nyt ajankohtainen näytelmä on erittäin sirpaleinen ja suoraan sanottuna epälooginen, joten joukko irrallisia unia sopii vallan mainiosti tämän yhteyteen. Ainoa yhdistävä tekijä on oikeastaan uni, Lastuniemi sanoo.
Teaterboulage tarttuu nyt toista kertaa Strindbergin näytelmäään. Hemsöborna esitettiin kesällä 2009 Lillholmenilla ja Ingmar Bergmanin Syyssonaatti oli ajankohtainen sitä edeltävänä syksynä. Tällä kertaa ohjauksesta vastaa Henrik Grönroos.
Syysnäytelmillään Teaterboulage on yleensä hakenut vaihtelua ja hieman erilaista kohdeyleisöä kuin komiikkaan ja revyyperinteisiin perustuvissa näytelmissään. Molemmat täyttävät kuitenkin paikkansa – teatterikiinnostuksen levittämisen ja monipuolisen tarjonnan nimissä.
– Pitää koko ajan olla ajan hermolla ja haastaa sekä itsensä näyttelijänä että yleisöä joka tulee paikalle. Tämä näytelmä on takuulla absurdi ja erilainen, mutta samalla todella hauska. Jos puvustaja Jaakko Mäkisen tavoin onnistuu yhdistämään Strindbergin ja crocs-sandaalit, lopputulos ei voi olla huono, Lastuniemi nauraa.
Tematiikka on ajankohtainen vielä tänä päivänä, vaikka näytelmä alunperin kirjoitettiin vuonna 1907. Unethan eivät koskaan ”vanhene” ja muokkauksessa on keskitytty päivänpolttaviin aiheisiin.
Kulttuurisalin näyttämö tulee olemaan tavanomaista isompi, katsomo sen sijaan kutistuu noin 50 istuimeen. Se asettaa omat haasteensa näyttelijöille, etenkin kun he eivät pääse ”muuttamaan” Punt-halliin kuin vasta ensi viikon loppupuolella. Silloin ensi-iltaan on vajaa viikko aikaa.
– Valmistelut alkoivat heinäkuussa ja harjoitukset elokuussa. Olemme harjoitelleet jonkin verran Pjukalassa ja nyt myös Punt:issa, Lastuniemi kertoo.
Hän lupailee myös visuaalisesti erittäin näyttävää esitystä, jossa kaikki ei välttämättä ole sitä, miltä se ensisilmäyksellä näyttää.
– On ollut mukavaa nähdä minun omat entiset teatterioppilaat Alexandra Granberg, Linus Lassus ja William Stocks mukana näytelmässä. He ovat hyvä esimerkki Paraisilla vallitsevista teatteriperinteistä ja omistautumiselle, Lastuniemi vakuuttaa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi