Mitä muistat 1950- ja 1960-luvuilta?

Paraisten kotiseutumuseossa voi kesän aikana tutustua näyttelyyn, missä käsitellään 1950- ja 1960-lukujen Paraisia. kuva: Malin Johansson

Museomäki ja kotiseutumuseo sijaitsee vain kivenheiton päässä Paraisten keskustan kävelykadulta vehreällä ja luonnonkauniilla alueella. Kotiseutumuseon kesänäyttely avattiin 1. kesäkuuta ja se on auki tiistaista sunnuntaihin aina elokuun loppuun asti. Näyttelyn nimi on Paraisten Kauppala ja Paraisten maalaiskunta ja se käsittelee 1950- ja 1960-lukujen Paraisia. Näyttelyn nimi juurtaa siihen, että Parainen jaettiin kahteen kuntaan, Paraisten maalaiskuntaan ja Paraisten kauppalaan vuodesta 1948 alkaen. Kuntajako kesti 19 vuotta.

Museoamanuenssi Anne Bergström kertoo, että monet paraislaiset ovat ottaneet osaa näyttelyyn ja lahjoittaneet tavaroita kotoaan ja kertoneet muistojaan juuri näiltä vuosikymmeniltä. Erityisesti paraislaisten mieliin noilta ajoilta ovat jääneet Lillholmenin tanssit, Marimekon raidalliset puserot tytöille ja pojille, kellarissa elintarvikkeita myynyt Löjtlinsin kauppa ja rottinkikalusteita Parsbynmäellä myynyt Stenforsin kauppa. Eräs paraislainen muistaa erityisesti ruotsalaiset autot: ”1959 ajettiin Sattmarkiin katsomaan ruotsalaisia autoja. Ne olivat hieman erilaisia autoja ja niitä tuli monta yhdellä kertaa.”

Vanhat muistot

Muita tapahtumia, joita varmasti useat paraislaiset muistavat siltä ajalta, on vuodelta 1950, kun tielautta Fix aloitti liikennöinnin Sattmarkista Paraisilta Prostvikiin Nauvossa. Sattmarkin silta otettiin käyttöön 1960. Kirjalansalmen iso riippusilta oli valmis 1963. Keskuskansakoulu (Malmin koulu) valmistui 1953 ja Pargas svenska samskolanin uusi rakennus vihittiin 1957. Söderbynmäelle rakennettiin kerrostalo vuonna 1961.

Jokaisella näyttelyssä vierailevalla on mahdollisuus kirjoittaa muistojaan 1950- ja 1960 luvuilta kirjaan, jota myöhemmin käytetään jonkinlaisena dokumenttina. Kesänäyttely on avoinna kello 11-16. Bergström kertoo, että näyttelyn lisäksi kesän aikana tullaan järjestämään museopäiviä.

– Joka keskiviikko meillä on kotiseutumuseolla erikoisteema. Muun muassa luvassa on punamultakokkausta, kahvittelua ja lastenohjelmaa.
Bergström korostaa myös, että näyttely ja museopäivät sopivat sekä paikallisille että turisteille. Kaikki ovat sydämellisesti tervetulleita ja lisätietoa löytyy kotiseutumuseon verkko- ja facebook-sivuilta.

Malin Johansson

Käännös: Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*