Muinaistulia kaiken ikäisille tänä vuonna

Järjestäjiä koolla. Munkvik-yhdistyksen sihteeri Mona Lehtonen (vas.) sekä vierassataman Kjell Gustafsson ja yhdistyksen Berith Engman pitävät ohjaksia käsissään muinaistulen sytyttämisen sekä iltaviihteen osalta. Kuva: Mikael Heinrichs.
Järjestäjiä koolla. Munkvik-yhdistyksen sihteeri Mona Lehtonen (vas.) sekä vierassataman Kjell Gustafsson ja yhdistyksen Berith Engman pitävät ohjaksia käsissään muinaistulen sytyttämisen sekä iltaviihteen osalta. Kuva: Mikael Heinrichs.
Munkvikseura vastaa vierassataman muinaistulilautasta sekä tulen sytyttämisestä, ilotulitusnäytös puolestaan on muutaman paikallisen yrityksen sponsoroima.
– Konsepti on tuttu ja turvallinen ja tokihan kaikki suuntaavat tänne vierassatamaan tulta ja ilotulitusta seuraamaan. Samalla he pääsevät arvuuttelemaan kuka sytyttää tulen ja tapaamaan tuttuja, toteaa seuran varapuheenjohtaja Berith Engman.
Munkvikseura on ollut mukana muinaistulien järjestelyissä aina vuodesta 1992 lähtien, jolloin ensimmäinen tuli sytytettiin omassa rannassa. Kalkholman edustalla seura on ollut sytytyspuuhissa vuodesta 1994 lähtien.
Muinaistuli vuosimallia 2015. Arkistokuva.
Muinaistuli vuosimallia 2015. Arkistokuva.
Tänä päivänä käsite muinaistulista on levittäytynyt ympäri Itämeren rannikkovaltioita ja yhteistyö onkin tärkeässä asemassa. Samoin Itämeren suojelu, joka on nostettu illan teemaksi.
Varsinaista kokkoa rakennetaan tänään torstaina kello 17 alkaen Munkvikin rannassa. He toivovat paikalle mahdollisimman runsaasti talkoolaisia.
– Lauantaina hinaamme lautan Kirkkolahdelle ja yöllä myös pois, toteaa Munkvikseuran sihteeri
Mona Lehtonen.
Soihtukulkue lähtee perinteisesti Sollideniltä ja lipuu hiljalleen sunttia pitkin vierassatamaan, jossa vielä tuntematon henkilö ensin joutuu haastatteluun ennen tulen sytyttämistä klo 21.30.
– Ilotulituksesta tulee sitten varsinainen kesän grande finale, Lehtonen sanoo.
– Vierassatamassa järjestetään myös pika-arpajaiset klo 19 ennen Allan and The Astronautsin tarjoilemaa musiikkiviihdettä, Engman sanoo.
Arpajaisten tuotot ohjataan Munkvikseuran seuraavan suuremman projektin hyväksi, eli oman rannan kunnostustyöhön. Rantaa käyttävät muun muassa alueen päiväkodit.
Hyvissä ajoin ennen tulen syttymistä ParKu on kantanut oman kortensa muinaistulikekoon järjestämällä venetsialaisen illan italialaiseen tyyliin. Viime vuonna venetsialainen ilta oli osa Kulttuuriparlamenttia, mutta tällä kertaa Paraisten Kulttuuriyhdistys hoitaa järjestelyt omin voimin.
Venetsialaista pukuloistoa luvassa. Kuva: Mikael Heinrichs.
Venetsialaista pukuloistoa luvassa. Kuva: Mikael Heinrichs.
– Elävöitämme keskustaa jo aikaisemmin päivällä ja samalla tuomme esille myös lapsille ja nuorille tarkoitettua ohjelmaa tähän tapahtumaan. Perinteinen ohjelmatarjonta on ollut hyvinkin aikuisille suunnattua, ParKu:n Heidi Ström toteaa.
Perheen nuorimmille suunnattu ohjelma alkaa itse asiassa jo iltapäiväkahdelta, kun lyhtytyöpaja alkaa Brankiksella. ParKu:lla on myynnissä myös naamioita ja muuta karnevaaliteemaan sopivaa tykötarpeistoa. Varsinainen kulkue lähtee VPK:n talolta kello 16.30.
Karnevaalikulkueeseen osallistuu tänäkin vuonna turkulaisen Samba Carioca -ryhmän jäseniä. Kulkueessa on mukana myös ParKu:n jäseniä ja luovan toiminnan iltapäiväkerhon lapsia.
Brankiksen läheisyyteen avataan myös pop up -grilli josta saa hampurilaisia ja janojuomaa (tapahtuma on täysin päihteetön).
Iltakuudesta alkaen Brankis muuttuu iltaklubiksi, sillä alakoululaisten disko alkaa klo 18 ja yläkoululaisten sekä sitä vanhempien vastaava tapahtuma klo 21 päättyen klo 23. Musiikista vastaa DJ Sigge (Sigurd Möller).
Idea nimen omaan Italian Venetsiasta vaikutteita ammentavasta venetsialaisesta illasta oli alun perin peruja suntista, joka pienellä mielikuvituksella tuo mieleen Venetsian kanavat – ainakin pienoismallissa.
– Meillähän on tämä oma pikku sunttimme, jota voisi hieman Venetsiaksikin luonnehtia. Toiveena on että tästä tapahtumasta voisi tulla eräänlainen perinne ja Paraisista pikku-Venetsia yhtenä päivänä vuodessa. Tämä olisi erilainen ja uniikki juttu Suomessa, Ström sanoo.
Samalla hän alleviivaa ParKu:n olevan pieni yhdistys, mutta että aktiivit ovat todella motivoituneita ja ahkeria. Toki mukaan mahtuu lisääkin väkeä.
– Luoviin iltapäiväkerhoihin osallistuvat lapset pääsevät myös mukaan kulkueeseen ja saavat lainata meiltä asuja. Olemme valmistaneet syksyn aikana naamioita ja myös pitäneet naamiotyöpajoja sekä Nilsbyn koulussa että Sunnanbergs skolanissa, Ström kertoo.
Paraisten Portilla muinaistulien yön viihteestä vastaa Moonlighters-orkesteri ja iltaa juhlistetaan sikajuhlien merkeissä. Kamussa esiintyy Uniklubin basisti Teemu Rajamäki ja ravintola Malmenissa puolestaan Hentti Hankalahti.
Paraisten kaupunki panostaa tänä vuonna erityisesti Nauvon muinaistulien viettoon.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi