Muovikierrätystä myös kuluttajille

Uutta Paraisilla. Tämän viikon alusta kotitaloudet voivat kierrättää muovipakkauksensa Vapparintien ekopisteellä. Kuva: Leena Lehtonen.
Uutta Paraisilla. Tämän viikon alusta kotitaloudet voivat kierrättää muovipakkauksensa Vapparintien ekopisteellä. Kuva: Leena Lehtonen.
Nyt Paraisilla voi kierrättää myös muovipakkauksia. Maanantaista alkaen Rinki kerää tyhjiä ja puhtaita muovipakkauksia Vapparintien kierrätyspisteellä.
Vuodenvaihteesta lähtien Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy vastaa kotitalouksien pakkausjätteen keräyksestä. Lakimuutoksen myötä myös pakkausten osalta tuli voimaan tuottajavastuu, joka siirtää keräysvastuun kunnilta tuottajille. Laki vaatii vähintään yhtä muovipakkausten keräyspistettä 10 000 asukkaan taajamaa kohti.
Jotta asia tulisi mahdollisimman hankalaksi tulee myös mainita, että tuttu Turun seudun jätehuolto TSJ ja Rouskis yhdistyivät viime vuoden syyskuussa muodostaen yhteensä 17 kunnan alueella toimivan Lounais-Suomen jätehuolto LSJH:n. Siinä taustaa kaikille monimutkaisille lyhenteille.
Tavallisellle kuluttajalle näkyvin muutos lienee kuitenkin se, että maanantaista lähtien myös Paraisilla voi kierrättää tyhjiä muovipakkauksia.
Valtakunnan tasolla muovikeräyspisteitä tulee 500 kappaletta, mutta ainakin toistaiseksi paraislaiset joutuvat tyytymään yhteen keräyspisteeseen. Sellainen löytyy nimittäin jo nyt S-marketin yhteydestä Vapparintiellä. Toinen vastaava piste tulee alkuvuodesta K-supermarket Reimarin yhteyteen.
– Uusia keräyspisteitä perustetaan sitä mukaa, kun säiliöitä saadaan, kertoo Rinki Oy:n aluepäällikkö Harri Patana.
LSJH:n lajitteluasemat Korppoossa ja Houtskarissa ovat jo aikaisemmin vastaanottaneet muovipakkauksia kierrätystä varten.
Rinki on syntynyt juuri lakimuutoksesta johtuen. Mikäli kierrätys järjestettäisiin lain vaatimien minimipuitteiden mukaan, erilaisten kierrätyspisteiden määrä laskisi huomattavasti. Mutta Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on kuitenkin kuntia kuultuaan tehnyt päätöksen, että LSJH:n tulee täydentää tuottajien järjestämää keräystä. Lautakunta ei ole vielä päättänyt muovipakkausten kiinteistökohtaisesta keräämisestä.
Käytännössä tämä tarkoittaa muutamien uusien kierrätyspisteiden ilmestymistä katukuvaan ja muutamien katoamista.
LSJH tulee vuokraamaan osan omista keräyspisteistään Rinki Oy:lle ja täydentämään verkostoa omilla kierrätyspisteillään, joissa kerätään ainoastaan lasia, metallia ja paperia.
Jätehuoltolautakunta kokoontuu seuraavan kerran 4. helmikuuta. Paraisten kaupungin edustajana toimii Alice Björklöf (r.).
LSJH:n Cati Huhdan mukaan Paraisilta tulee alkuvuodesta poistumaan yhteensä viisi ekopistettä. Nämä ovat Timmersuontiellä (Lielahdentien ja Saaristotien risteys), Suoniityntiellä (Hessund), Koulukadulla, Ålöntiellä sekä Munkvikintiellä.
– Poistettavat pisteet ovat joko sellaisia, joiden käyttöaste on ollut alhainen tai sellaisia, joiden lähistöltä löytyy muita kierrätyspisteitä, Huhta sanoo.
Paraisilla on (kunnan saaristo-osat poisluettuna) tällä hetkellä noin 50 erilaista kierrätyspistettä, joista parikymmentä ovat lasi-, metalli- ja paperinkeräyspisteitä. Nämä löytyvät maanlaajuisesta karttapohjaisesta hakupalvelusta osoitteessa www.kierratys.info.
Rinki Oy:n uudet ekopisteet syötetään järjestelmään kohtapuolin, mikä selittää sen ettei Paraisten tuoretta muovipakkausten keräyspistettä tästä palvelusta vielä löydy.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Kierrätyskelpoiset muovipakkaukset

  • Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset (jogurttipurkit, voirasiat, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset).
  • Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset.
  • Muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinä.
  • Muovikassit, -pussit ja -kääreet.

Ei saa laittaa

  • Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä.
  • PVC-pakkauksia (tunnistettavissa kierrätyssymbolista jossa numero 3).
  • Muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia.