Murhamysteeri Muddaisissa

Suositut huonepakopelit ovat saaneet jalansijaa nyt myös Paraisilla. Maaseudulla sijaitseva vanha asuntovaunu on murhamysteerin tapahtumapaikka.
Kävelyretki maaseudulla saa odottamattoman ja ikävän käänteen. Hylätystä asuntovaunusta löytyy verijälkiä – ja yhtäkkiä oletkin jo lukitun asuntovaunun sisällä. Ovi on säpissä. Pommiin kytketty ajastin käynnistyy. Aikaa on 60 minuuttia ja ulos pitäisi päästä. Ainoa yhteys ulkomaailmaan on rätisevä radiopuhelin, jonka kautta voi pyytää apua ja lisävinkkejä tarvittaessa.
Siinä lähtökohdat Escape Room Archipelagon ensimmäiseen pakopeliskenaarioon nimeltään ”The Caravan Murders”.
– Minulla on jo nyt melko valmiit suunnitelmat toistakin satsausta varten. Kyseessä on mihin tahansa tilaan soveltuva Escape The Room Anywhere -konsepti. Se voidaan tuoda kotiin, työpaikalle tai oikeastaan mihin tahansa asiakkaan valitsemaan tilaan, kertoo yhdessä miehensä Peter Isbergin kanssa muun muassa pakohuonetoimintaa varten yrityksen perustanut Daniela Strandberg.
Hän jäi välittömästi koukkuun pakoiluun testattuaan yhtä huonetta Turussa.
– Emme sillä kertaa selviytyneet huoneesta ulos, mutta totesimme jälkikäteen että tätähän pitäisi kokeilla itsekin. Siis huoneen rakentamista, Daniela kertoo.
Ensimmäinen ongelma oli paikka. Pariskunnalle oli heti alusta alkaen selvää, ettei tätä tarkoitusta varten tultaisi vuokraamaan mitäään erillistä tilaa. Sitten heräsi ajatus asuntovaunusta. Sanottu ja tehty. Asuntovaunu vuosimallia 1977 löytyi Kihniöstä ja se haettiin pikavauhtia kotipihalle. Rakennustyöt pakohuoneen parissa alkoivat pikkuhiljaa.
Ideointivaihe kesti maaliskuusta heinäkuulle ja kaksi vaihtoehtoista skenaariota näki päivänvalon. Lopulta päädyttiin asuntovaunun kannalle, mutta myös toisen pelin idea on edelleen suunnittelupöydällä mahdollista myöhempää toteutusta varten.
– Ensimmäinen testiryhmä kävi kokeilemassa huonetta parisen viikkoa sitten ja sen jälkeen meillä on ollut vielä kaksi testiryhmää. Muutamia asioita parannettiin ja korjattiin, ja ensimmäiset asiakkaat kävivät viime viikon perjantaina, Strandberg kertoo.
Asuntovaunu eroaa perinteisemmistä huoneista ensinnäkin siinä, että kyse tosiaan on asuntovaunusta.
– Kuulemani mukaan seuraavana erona on se, että tehtävä todellakin nivoutuu tiiviisti taustatarinan ytimeen. Testiryhmiltä saamamme palautteen mukaan huone, tai siis asuntovaunu, on vaikeammasta päästä, Strandberg sanoo.
Pakohuonepelit ovat yksinkertaisimmillaan yksi osa television rikossarjaa, yksi osa perinteistä tietokonepelien kulta-ajan ”point-and-click” -seikkailupeliä ja ennen kaikkea monipuolinen yhteistyöharjoitus.
– Pelin tiimellyksessä oppii tuntemaan toisiaan aivan eri tavalla, toteaa Malms skolanissa erityisopettajana työskentelevä Strandberg.
Asuntovaunu soveltuu käytännössä parhaiten 2–4 hengen ryhmille, sillä jo viiden pelaajan kohdalla saattaa tulla suhteellisen ahdasta. Suositeltu alaikäraja on 15 vuotta, sitä nuoremmilla osallistujilla tulisi olla vanhempi mukana.
– Paraisten asiakasvirrat ovat tietenkin rajallisemmat kuin Turussa ja se seikka, että yhtä huonetta voi käytännössä kokeilla vain kerran, rajoittaa entisestään. Toisaalta Turku on suhteellisen lähellä ja Paraisten maaseutu voi tuntua eksoottiselta, Strandberg toteaa.
Asuntovaunu sijaitsee lähestulkoon Östernäsintien päässä Muddaisissa, noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä Paraisten keskustasta.
– Monet ovat myös toivoneet pelästyvänsä oikein kunnolla pelin yhteydessä. Tämä peli ei ehkä ole kovin pelottava, mutta toinen konsepti saattaa olla enemmän sen suuntainen, hän kertoo, paljastamatta vielä sen enempää juonesta.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi