Museon kesänäyttely kertoo Seurojentalon historiaa

Seurojentalo 1960-luvulla. Kuva Stig Engmanin kokoelmista.
Seurojentalo 1960-luvulla. Kuva Stig Engmanin kokoelmista.
Suuri osa kuvista ja teksteistä on paraislaisten omia muistoja vuosikymmenien varrelta.
Paraisten kotiseutumuseon kesän erikoisnäyttely on muistojen matka vuosikymmenten taa. Se alkaa vuodesta 1924 ja päättyy 2013. Näyttely kertoo valokuvin ja kertomusten avulla Seurojentalosta, jonka rakentamisessa yhdistyksillä kuten ruotsinkielisillä maamiesseuralla ja martoilla ja Svenska klubbenilla oli suuri merkitys. Rakennuksen piirustukset laati Albert Richardtson, Paraisten Kalkkivuori Osakeyhtiön luottoarkkitehti.
Museoamanuenssi Anne Bergström ja kaikille Bio-Bion kävijöille tutuksi tullut suikka. Kuva: Leena Lehtonen.
Museoamanuenssi Anne Bergström ja kaikille Bio-Bion kävijöille tutuksi tullut suikka. Kuva: Leena Lehtonen.
Suurelta osin talkoovoimin rakennetusta Seurojentalosta tuli tärkeä kulttuurikeskus ja monen sukupolven paraislaisilla on talosta muistoja. Siellä on vietetty erilaisia juhlia, yhtiön perinteisiä puurojuhlia, on tanssittu häitä, käyty elokuvissa ja myöhemmin konserteissa, joissa esiintyi supersuosikkeja kuten Danny ja Kirka.
Vuonna 1981 Seurojentalo siirtyi Piffenille 13 000 markan kauppahinnasta. Rakennuksessa toimi sittemmin Talouspörssi ja siellä aloitti toimintansa kierrätyskeskus. Koulukadun puoleisessa päädyssä oli nuortentila Undi lavan, ja kaivoksen puoleisessa siivessä oli mm. kansalaisopiston toimitiloja.
Vuonna 2002 rakennuksen omistanut Piffenin jalkapallojaosto antoi ymmärtää että se haluaisi luopua siitä. Samana vuonna perustettiin Fastighets Ab Pargas Föreningshus – Paraisten Seurojentalo Kiinteistö Oy, jonka tarkoituksena oli kunnostaa tilat, vuokrata niitä ja antaa tiloja mm. yhdistysten käyttöön. Syntyi Pro Seurojentalo-liike, mutta rakennus sai uuden omistajan, Nordkalkin, jonka mukaan ajateltu kymmenen vuoden vuokrasopimus ei ollut mahdollinen. Tammikuussa 2005 Seurojentalo Kiinteistö Oy hakeutui vapaaehtoiseen konkurssiin.
Varhain aamulla 20. helmikuuta 2013 rakennuksessa syttyi tuhoisa tulipalo.
Seurojentalo-näyttely on avoinna koko kesän, 30. elokuuta saakka tiistaista sunnuntaihin kello 11-16.
Leena Lehtonen