Mustetta eri muodoissa

Debyytti Paraisilla. Vanhan kunnantuvan näyttely on Marianne Saarenvirran ensimmäinen Paraisilla. Aikaisemmin hänen töitään on voinut nähdä mm. Turussa ja Liedossa. Kuva: Mikael Heinrichs
Debyytti Paraisilla. Vanhan kunnantuvan näyttely on Marianne Saarenvirran ensimmäinen Paraisilla. Aikaisemmin hänen töitään on voinut nähdä mm. Turussa ja Liedossa. Kuva: Mikael Heinrichs
Turkulaisen Marianne Saarenvirran näyttely Vanhalla kunnantuvalla1 koostuu kaikesta muusta kuin tahroista paperilla.
– Tämä taitaa olla neljäs tai viides oma näyttelyni Turun seudulla. Yhteisnäyttelyissä olen tietenkin myös ollut mukana, Saarenvirta kertoo.
Suurin osa nyt esillä olevista töistä ovat erilaisin mustetekniikoin toteutettuja, mutta joukossa on myös muutama litografia, tussipiirrustus, akryylimaalaus, akvarelleja sekä kollaaseja. Vanhin esillä oleva teos on lyijykynäpiirros vuodelta 2006, jolloin taiteilija oli 16-vuotias.
– Jostain syystä juuri siihen teokseen on tullut eräänlainen tunneside ja halusin sen ehdottomasti mukaan näyttelyyn. Olen piirtänyt pienestä pitäen, mutta ensimmäiset varsinaiset teokset taisivat syntyä 14 vuoden iässä.
Useat nyt esillä olevat työt ovat unenomaisia, ajoittain jopa painajaismaisia luonteeltaan. Varsinkin kaksi ikkunallisella seinällä olevaa muste-suolatekniikalla toteutettua taulua erottuvat muista. Niissä on aivan erilainen, röpelöinen pinta ja hitunen suolakristallien tuomaa kimalletta.
Seuraavaa huonetta voisi myös luonnehtia ”pimeäksi huoneeksi”, sillä jokainen teos on mustavalkoinen ja jokseenkin tummanpuhuva. Tunnelma yltyy ajoittain hieman pelottavaksi. Seitsemän muistijälkeä mustavalkoisissa pallukoissa tuo ainakin allekirjoittaneelle hieman rauhattoman olon.
– Haen vaikutteita kaikesta näkemästäni ja kokemastani, myös sisäisistä kuvista. Kasvot toistuvat usein töissäni, Saarenvirta kertoo.
Lumous-näyttely on esillä koko heinäkuun ajan Vanhalla kunnantuvalla (avoinna ma–Pe klo 10.30–18, la klo 12–18). Vapaa pääsy.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi