Näe, koe, kuuntele ja osallistu

Kulttuurifestivaalin järjestäjiä. Takarivissä vas. Henrik Grönroos, Janne Lindgård, André Lindholm, Samuel Salminen, Oliwer Bäcklund ja Riddo Ridberg, eturivissä vas. Carolina Wikman, Amanda Fagerström, Inari Vilminko, Fia Isaksson ja Anders Helenius. Kuva: Leena Lehtonen.
Kulttuurifestivaalin järjestäjiä. Takarivissä vas. Henrik Grönroos, Janne Lindgård, André Lindholm, Samuel Salminen, Oliwer Bäcklund ja Riddo Ridberg, eturivissä vas. Carolina Wikman, Amanda Fagerström, Inari Vilminko, Fia Isaksson ja Anders Helenius. Kuva: Leena vLehtonen.
Järjestyksessä toinen Kulttuuriparlamentti alkaa Paraisilla keskiviikkona 24.8. ja monipuolista ohjelmaa on tarjolla aina 11. syyskuuta asti.
Kulttuurifestivaalin ohjelmalehdessä Turun ruotsalaisen teatterin teatteripäällikkö Jukka Aaltonen kirjoittaa että taidetta ja kulttuuria on kaikkialla ja että oma arkipäivämmekin voi sisältää monenlaista taidetta ja kulttuuria  – ehkä huomaamattamme.
Kulttuuriparlamentin avaa 24.8. Culture Recycled, kirppis- ja musiikki-iltapäivä Kauppiaskadulla. Samuel Salminen ja Oliwer Bäcklund kertovat että mukaan mahtuu vielä sekä muusikoksi että kirppismyyjäksi. Kulttuurikirppiksellä voi myydä levyjä, kirjoja, filmejä, pelejä, koruja, tauluja yms.
Tapahtuman teemana on uusiutuva energia ja kaikki Ahosen kulman lavalla käytettävä elektroniikka toimii aurinkoenergialla. Aurinkopaneelit voidaan kuljettaa peräkärryllä tapahtumasta toiseen, sähköä kun tarvitaan nykyisin pienemmissäkin tapahtumissa. Järjestelmän on rakentanut André Lindholmin AL-Tech -yritys.
André Lindholm ja Oliwer Bäcklund esittelevät aurinkopanelijärjestelmää. Kuva: Leena Lehtonen.
André Lindholm esittelee aurinkopanelijärjestelmää Oliwer Bäcklundille. Kuva: Leena Lehtonen.
Paitsi lavalla, Culture Recycled -tapahtuman aikana on musiikkiesityksiä myös kujilla ja porttikäytävillä.
Keskuspuistossa tapahtuu paljon kulttuurifestivaalin aikana ja ensi keskiviikosta lähtien siellä voi nähdä taideinstallaation Nightflight. Sen on toteuttanut duo ”Elin & Keino” ja teoksen teemana on valosaaste, tähtitaivas ja muuttolinnut.
Viimevuotiseen tapaan puistossa on ilmainen ulkoilmaelokuvafestivaali Parkkino, jonka järjestävät mediayrittäjä Oliwer Bäcklund ja kulttuurituottaja Ida Ridberg.
 Pargas Pride järjestetään nyt toistamiseen. Se alkaa avajaispuheella VPK:n talolta ja paraati kulkee Keskuspuistoon. Siellä on erilaista ohjelmaa, mm. yhteisen taideteoksen tekoa ja piknik, kertoo tapahtumaa jo viime vuonna järjestämässä ollut Carolina Wikman.
Ensi torstaina (25.8.) vietetään kansainvälistä koiran päivää ja silloin koirat omistajineen kokoontuvat Keskuspuistoon osoittamaan mieltään koirien oikeuksien puolesta. Tämän jälkeen koirayhdistys Par-Hau järjestää maksuttoman asiantuntijaluennon. Tanja Karpelan luennon aiheena on ”Kohti sujuvampaa arkea koirasi kanssa”.
Elokuun viimeiseen lauantaihin kuuluvat tietysti muinaistulien yöt ja venetsialaiset. Tänä vuonna nostetaan esiin Muinaistulien yö Nauvon Framnäsissä, jossa vietetään jo 12. kerran iloista perhejuhlaa. Mukana on Pasi Hiihtolan ja Peik Stenbergin Sotta ja Pytty sekä nauvolaisia ja korppoolaisia nuoria artisteja. Uudet nauvolaiset kutsuvat yleisön irakilaiseen tanssiin. Lapsille on hiekkalinnakilpailu, jossa on tänä vuonna kilpailuluokka myös aikuisille. Illalla markkinakojuista voi ostaa perinteisten vohvelien ja kahvin lisäksi esimerkiksi irakilaista ruokaa, thaimaalaisia kevätrullia ja eteläafrikkalaista bobotia.
Väestönsuojassa ”Luolassa” on 30. elokuuta järjestyksessä viides Ambient Evening, joka tarjoaa elektronisia ja akustisia äänimaisemia, valoja ja heijastuksia. Tällä kertaa vieraana on turkulainen Jari Suominen. Hän soittaa kunnostamaansa, Suomen ensimmäistä digitaalista DIMI-syntetisaattoria. Tapahtumassa on myös näyttely Erkki Kurenniemestä ja DIMI-soittimista.
Puntin kulttuurisalissa näytetään 1. syyskuuta poimintoja paikallistelevisio ParTV:n arkistosta, joka on digitalisoitu tämän vuoden aikana.
Viikonlopuna 2.-4. syyskuuta on tarjolla myös Paraisten syksyyn jo perinteisesti kuuluvia stand -up iltoja sekä suomeksi että ruotsiksi. Suomeksi Maneesissa yleisöä viihdyttävät Anitta Ahonen alias Iso A, nykyisin Kaarinassa asuva Mika Eirtovaara sekä molempia iltoja isännöivä paraislainen ammattikoomikko Anders Helenius. Hän on myös yksi käsikirjoittajista kriitikkojen kehuman Noin Viikon Uutiset (YLE 2) -ohjelmassa.
Syyskuun 17. päivä Puntissa esiintyy Robin Pahlman ja Dimma. Paraisilta kotoisin oleva Pahlman soitti 2000-luvun alussa turkulaisen Agent Kooper -bändin kanssa. Hän on esiintynyt vaimonsa kanssa Carmen & The Devil -nimisenä duona. Pahlmanin uusi soololevy ”Temporary Everything” julkaistiin tämän vuoden maaliskuussa.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi

Korjattu päivämääriä ja tarkennettu asiasisältöä tietyiltä osin.