Nauvolaislähtöinen lääkäri palasi juurilleen

Terveyskonsultti. Daniel Granström mieltää itsensä eräänlaiseksi terveyskonsultiksi. Kuva: Mikael Heinrichs

Nauvolaislähtöinen yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri Daniel Granström, 30, on maanantaista lähtien osa Paraisten Pihlajalinnan yksityisen lääkäriaseman tiimiä. Tosin Parainen on hänelle entuudestaan tuttu paikkakunta, sillä hän on työskennellyt sekä edeltäjän Saaristolääkärin alaisuudessa että kunnallisessa terveyskeskuksessa – ja myös Nauvossa ja Turussa.

– Saaristo ja Parainen ovat minulle tuttuja paikkoja, aivan kuten tämäkin talo. Olen ollut useaan otteeseen myös täällä töissä, Granström sanoo.

Hän on työskennellyt sekä vastaanottotiskillä että laboratoriossa ja tuntee useat työtoverit ennestään.

– Viime kerrasta olen ehtinyt vuoden ajan perehtymään myös kirurgiaan, pääasiassa käsikirurgiaan. Fysiatrin työ on myös tullut tutuksi, eli olen sinut lihas- ja nivelperäisten ongelmien kanssa, Granström kertoo.

Monipuolinen tausta

Granström ottaa vastaan potilaita Paraisilla kolmena tai neljänä päivänä viikossa ja suunnitelmien mukaan noin yhtenä päivänä viikossa myös Turussa.

– Olen innoissani yksityisen puolen tarjoamista mahdollisuuksista esimerkiksi erilaisten yhteistyökuvioiden muodossa. Otan mielelläni myös lapsipotilaita, sillä pidän lapsista ja olen työskennellyt myös neuvolassa ja kouluterveydenhuollon parissa aikaisemmin.

Juuri tällä hetkellä Granströmin erikoistumisopinnot ovat pienellä tauolla, tosin myös loppusuoralla.

Miten päädyit uudestaan Paraisille?
– Koska olen äidinkieleltäni ruotsinkielinen, tämä tuntui hyvältä vaihtoehdolta kun minua pyydettiin. Olen kaksikielinen ja palvelen myös tarvittaessa englanniksi. Tunnen myös tämän seudun hoitopolut läpikotaisin, joten osaan opastaa potilasta eteenpäin. Perehdyttämisjakso ei ole kovin pitkä, sillä ympyrät ovat tuttuja.

Suurimmat erot kunnallisen ja yksityisen puolen välillä ovat Granströmin mielestä lääkärikäyntien tiheys. Varsinkin jos kyseessä on ei-akuutti vaiva, yksityisellä puolella on huomattavasti helpompaa saada useita aikoja lyhyelläkin aikavälillä. Jonot ovat myös yleensä lyhyempiä ei-kiirellisissä tapauksissa.

– Jos joutuu odottamaan hoitoa pitkään, myös kiireettömämmät vaivat voivat helposti äityä laajemmiksi ja kroonisiksi ongelmiksi, joista kuntoutuminen vie huomattavasti enemmän aikaa. Minulle yleislääkärinä on tärkeintä nähdä kokonaisuus ja ymmärtää eri asiayhteydet ja seuraukset sekä miten ne vaikuttavat potilaan vointiin ja mielialaan. En koe olevani pelkästään diagnoosin antaja ja lääkkeiden määrääjä.

Yhteistyö kiehtoo

Granström kokee ison tausta-organisaation olevan lääkärille suureksi hyödyksi.

– Totta kai isossa organisaatiossakin on omat hyötynsä ja haittansa, mutta jo ajan varaaminen tietylle lääkärille netin kautta on asiakkaalle huomattavasti miellyttävämpi tapa edetä. Lisäksi voin tarvittaessa aina konsultoida eri alojen asiantuntijoita.

Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on myös sujuvaa. Fysioterapeutit, ravitsemusterapeutit, psykologit ja henkilökohtaiset valmentajat voivat esimerkiksi olla suureksi avuksi jos potilas hakee itselleen suurempaa elämäntapamuutosta.

– Yleislääkärinä koen olevan eräänlainen terveyskonsultti, joka tekee yhteistyötä potilaan tai asiakkaan kanssa. Pyrin auttamaan potilasta saamaan hyvän ja helpommin omaksuttavan kokonaiskuvan esimerkiksi erikoislääkärikäynneistä, Granström sanoo.

Ammatinvalinta jo varhain

Lääkärin ammatti on aina ollut lähes selvä valinta Granströmin kohdalla. Hän valmistui lääkäriksi vuonna 2014, mutta jo peruskoulussa tuleva ura taisi olla valmiina.

– Kun esitimme jotain näytelmää koulussa ja siinä oli myös lääkärin rooli, tuntui luontevalta esittää juuri sitä roolia, äitini kertoi minulle jälkikäteen. Olen aina ollut kiinnostunut lääkärin urasta ja ammatinvalinta oli helppo tehdä, Granström nauraa.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi