Nauvon, Norrskatan ja Houtskarin kirkot lämpenevät nyt maalämmöllä

Två män som står i en tekniskt byggnad och visar upp en jordvärmepump.
Jim Karlsson (t.v.) och Johannes Johansson berättar att den nya jordvärmepumpen som installerades förra hösten håller temperaturen i Nagu kyrka på 20 grader.

Viime syksynä öljykattilat vaihdettiin maalämpöpumppuihin Nauvon, Norrskatan ja Houtskarin kirkoissa. Kiinteistöpäällikkö Jim Karlssonin mukaan tämä on askel kohti hiilineutraalimpaa kirkkoa.

Nauvon kirkon muurin eteläpuolella sijaitsee pieni tekninen rakennus, jossa oli aiemmin öljykattila ja suuri öljysäiliö.

Öljysäiliön tarkistusluukkuun joku on raapustanut merkintöjä lyijykynällä siitä, kuinka paljon öljyä tankissa on kullakin mittakerralla ollut jäljellä. Seurakuntamestari Johannes Johansson osoittaa numeroita, jotka näyttävät, että kulutus oli ennen lämmitysjärjestelmän vaihtoa noin 9 000 litraa vuodessa, eli noin kolmen tai neljän omakotitalon lämmitystä vuodessa.

– Se vastaa noin 90 000 kilowattituntia, sanoo Paraisten seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Jim Karlsson.

Sopivan lämmintä

Viime syksynä Nauvon, Norrskatan ja Houtskarin kirkkojen öljykattilat poistettiin ja korvattiin tehokkailla maalämpöpumpuilla lämmityskustannusten alentamiseksi. Nauvon vanhan öljykattilan tilalle nyt tullut lämpöpumppu on niin sanottu kiinteistöpumppu, jolla pystyisi lämmittämään pientä kerrostaloa.

Nauvon kirkon lämmönjakojärjestelmä kunnostettiin vuonna 2008 ja kaikki vesi- ja sähköjärjestelmät olivat vielä niin hyvässä kunnossa, että lämpöpumppu saatiin liitettyä järjestelmään ilman suurempia remontteja.

Pumput asentanut Saariston kaivonporaus porasi lämmönkeräyskaapelille kolme yhteensä 850 metriä pitkää porausreikää ja hyvin kylmästä talvesta huolimatta maalämmöllä selvittiin koko talven.

– Lämpötila kirkossa on ollut koko talven melko tasan 20 astetta ja järjestelmä on toiminut hyvin, vaikka järjestelmä vielä säätää ja kalibroi itseään. Jos kirkossa on sitä lämpimämpi, urut vaurioituvat ja jos lämpötila on alhaisempi kirkossa kävijät palelevat, Johansson sanoo.

Kustannukset noin 250 000 euroa

Houtskarissa jouduttiin uusimaan tekninen tila ja viemärijärjestelmä lämpöpumppuasennuksen yhteydessä. Siellä ja Norrskatassa lämpöpumput ovat pienempää mallia kuin Nauvossa. Kaikkiaan lämmitysjärjestelmä maksoi noin 210 000 euroa ja muut työt; rakennustyöt, sähkötyöt ja viemäröinti maksoivat noin 40 000 euroa.

Summasta 20 prosenttia voidaan kattaa kirkkohallituksen hiilineutraaliustukirahalla. Maalämpöpumppujen odotetaan maksavan itsensä takaisin kymmenessä vuodessa ja säästävän 20 000 euroa vuodessa, eli noin 40 prosenttia lämmityskustannuksista vuodessa.

Karlsson kertoo, että Suomen kirkolla on energia- ja ilmastostrategia, joka johtaa hiilineutraaliin kirkkoon vuoteen 2030 mennessä ja että siirtyminen maalämpöön on askel oikeaan suuntaan.

– Seurakunnat omistavat edelleen kahdeksan öljyllä lämmitettävää kiinteistöä. Kaksi niistä myydään tänä vuonna ja ne ovat Iniön ja Korppoon pappilat, Karlsson kertoo.

Suora sähkölämmitys ongelmana

Hän toteaa, että tulevaisuuden suuri haaste on se, että niin monet seurakuntien rakennuksista lämmitetään suoralla sähköllä. Korppoon kirkko lämmitetään öljyllä ja Iniön kirkko sähköllä.

Molemmat kirkot kunnostetaan perusteellisesti lähivuosina: Iniön kirkko vuonna 2025 ja Korppoon kirkko todennäköisesti vuonna 2026, jolloin myös kirkkojen lämmitysjärjestelmät uusitaan. Korppoossa on muun muassa uusittava kaikki tekniikka ja rapattava seinät sisältä.

Tuuli Meriläinen
tuuli.merilainen@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*