Neljä kulttuurintäyteistä viikkoa tulossa

Kulttuuriparlamentti kokoaa jo kolmatta vuotta yhteen Paraisten rönsyilevää kulttuuritarjontaa neljän viikon ajalta.

Kolmas kerta. Paraisten kulttuuriparlamentti järjestetään nyt kolmatta kertaa. Järjestäjiä on useita. Takana vasemmalta Tom Grönroos, Janne Lindgård ja Riddo Ridberg. Vasemmassa laidassa kulttuuripäällikkö Fia Isaksson, hänen oikealla puolella Joan Keihäs, Vespa Laine, Lisa Taulio, Ida Ridberg, Stella Tiisala, Ingeborg Spiik, Karolina Zilliacus ja oikealla Petra Öhman. Kuva: Mikael Heinrichs
Tiistaista 15. elokuuta alkaen on luvassa teatteria, ruumiinkulttuuria liikunnan muodossa, valo- ja äänitaidetta, performanssia, ruokakulttuuria, kirjallisuutta sekä elokuvia – ja näiden yhdistelmiä. Virallisessa ohjelmassa on tällä hetkellä 18 tapahtumaa.
Kun eri järjestäjätahoja on yhteensä 10–15 kappaletta, kaiken koordinoiminen ei ole mikään ihannetehtävä. Tapahtumat ovat lisäksi jakautuneet koko saaristokaupungin alueelle: Paraisille, Nauvoon, Korppoon sekä Houtskariin. Ainoastaan Iniö on tällä kertaa jäänyt ilman virallista edustusta.
– Olemme tarkoituksella laajentaneet perinteistä kulttuurikäsitettä hieman, sillä mukana on myös liikuntaa, toteaa kaupungin kulttuuripäällikkö Fia Isaksson joka on saanut apua kulttuuriohjaaja Lisa Tauliolta ohjelman koordinointityössä.
Ohjelmaa riittää aina syvälle syyskuuhun asti, joten muutamat yksityiskohdat elävät vielä tässä vaiheessa.
– Kaikessa ohjelmassa on kuitenkin punaisena lankana teema ”yhdessä” joka tietenkin perustuu Suomi 100 -juhlavuoden teemaan, Isaksson muistuttaa.
Merkittävä osa tapahtumista on kaiken lisäksi ilmaisia. Koko tarjonnan avaa ilmainen kulttuurikirppis ja musiikkitapahtuma Culture Recycled Paraisten Kauppiaskadulla ensi tiistaina. Musiikista vastaavat SVEN (Uusikaarlepyy), Sister Capricorn (Turku), Jonathan ”Strychnine” Nurmi (Kemiönsaari), Another Wasted Night (Parainen) sekä Skrain Hallux (Nauvo/Korppoo). Kirppismyyjäksi haluavat voivat edelleen ilmoittautua Lisa Tauliolle numerossa 040-488 5682 tai s-postitse lisa.taulio@pargas.fi.
Eräs mielenkiintoisimmista tapahtumista lienee Huomisen heijastuksia, joka kulminoituu ääni- ja kuvateokseen joka esitellään itsenäisyyspäivänä.
– Kulttuuriparlamentin aikana järjestämme kolme kuvatyöpajaa. Ensimmäinen on Paraisilla 15. elokuuta, toinen Korppoossa 20. elokuuta ja kolmas Nauvossa 27. elokuuta. Näiden aikana valmistamme sinivalkoisia versioita paraislaisten meille tuomista kuvista, kertoo hankkeesta yhdessä Jan Lindgårdin (äänipuoli) vastaava Stella Tiisala.
Kaikki voivat osallistua lähettämällä omia kuviaan tai arkiäänitallenteitaan. Aineistoa voi jättää aina 15. lokakuuta saakka. Kuvat lähetetään joko numeroon 040-488 5682 tai osoitteeseen stella.tiisala@gmail.com, äänet puolestaan samaan numeroon tai s-postilla lisa.taulio@pargas.fi.
Houtskarissa järjestetään puolestaan 19. elokuuta kolmatta kertaa Iloista ruokaa -niminen tapahtuma, jonka tähtivieraana on tällä kertaa ruotsalainen julkkiskokki Nils Molinder. Tapahtuma huipentuu iltatansseihin Susanne Sonntagsin tahdeissa. Paraisilla järjestetään liikunnallinen kokeilupäivä Joan Keihäksen johdolla ja 20. elokuuta puolestaan koko perheen piknik keskuspuistossa, jossa viihteestä vastaa mm. Sotta ja pytty -yhtye.
Ulkoilmaelokuvatapahtuma Parkkino palaa kolmosversion muodossa 23.–25.8. ja 27. elokuuta on puolestaan tarjolla kesän ainoa mahdollisuus tutustua Skyttalan museoon.
– Tämän vuoden Parkkinossa nähdään teatterielementtejä ja elokuvaa yhdistelevä FAST sekä runsaasti erilaisia elokuvia, jotka eivät välttämättä löydä tietään suuren yleisön tietoisuuteen kaupallisten elokuvateattereiden kautta, kertoo Ida Ridberg.
Kirjastot Paraisilla, Nauvossa ja Korppoossa osallistuvat myös. Paraisilla järjestetään blogitapahtuma 30. elokuuta jossa vieraina Ellen Strömberg ja Pernilla Bergman. Kirjailijavierailuja on Nauvossa (Patrik Berghäll), Korppoossa (Staffan Bruun) ja suomeksi Juha Ruusuvuori Paraisilla 5. syyskuuta kello 19.00.
Teaterboulage on myös esillä syksyn ensimmäisen ensi-illan muodossa, kun teollisuusmuseon pensionaatissa esitetään 6. syyskuuta alkaen näytelmä ”Kärleksbrev”. Rooleissa nähdään Ingeborg Spiik ja Johan Simberg.
– Juhlavuoden seuraava ensi-ilta onkin sitten vuorossa jo lokakuussa, Riddo Ridberg paljastaa.
Muinaistulien yönä 26. elokuuta kaupunki järjestää ohjelmaa Nauvossa ja Houtskarissa, jossa on luvassa valo- ja äänitaidetta joka projisoidaan veneestä kallioseinämille. Tämä hanke on Vespa Laineen ja Jan Lindgårdin käsialaa.
– Järjestämme erilaisia valotaidetyöpajoja Houtskarin päiväkotilasten kanssa ja näitä sekä muita kuvadioja projisoidaan sitten ympäristöön. Meillä on paikalla myös muita ääni- ja valotaiteilijoita. Tapahtumaa on helpointa seurata joko Vittelundin tai Saaristokoulun rannoilta tai vaihtoehtoisesti omasta veneestä. Tulemme lähettämään ainakin tunnin verran suoraa kuvaa myös facebookin kautta, eli tapahtumaa pääsee aistimaan vaikka ei pääsisikään paikalle, Laine kertoo.
Nauvon Framnäsissä järjestetään puolestaan lastenkonsertti sekä hiekkalinnakilpailu. Muinaistuli sytytetään kello 21.30.
Korpoströmin elokuvajuhlat päättävät tämän vuoden kulttuuriparlamentin pohjoismaisen elokuvan merkeissä 9. ja 10. syyskuuta.
Koko ohjelma löytyy osoitteesta kulttuuriparlamentti.fi.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi