Nuoretkin voivat vaikuttaa

Paraisten kaupungin kulttuuripalkinnon 2016 saajat Sebastian Pihl (vas.) ja Jeremias Eriksson.  Kuva: Leena Lehtonen
Paraisten kaupungin kulttuuripalkinnon 2016 saajat Sebastian Pihl (vas.) ja Jeremias Eriksson. Kuva: Leena Lehtonen
Nuoret voivat jättää kotikunnalleen aloitteita. Ne voivat toteutua ja tuoda vaikkapa kaupungin kulttuuripalkinnon kuten tänä vuonna.
Parhaillaan varusmiespalvelustaan suorittavat paraislaiset Tobias Reuter ja Kevin Reuter pääsevät itsenäisyyspäivänä lomalle voidakseen osallistua kotikaupunkinsa itsenäisyyspäivän juhlaan. He vastaanottavat yhdessä Sebastian Pihlin ja Jeremias Erikssonin kanssa kaupungin tämän vuoden kulttuuripalkinnon.
Vuonna 2013 nämä silloin 16-vuotiaat tekivät kaupungille aloitteen skeittipuiston perustamisesta Paraisille. Viime vuoden lopulla puisto valmistui keskeiselle paikalle Malmin koulun naapuriin ja se vihittiin käyttöön toukokuun lopulla tänä vuonna.
Kaupungille jättämänsä aloitteen lisäksi nelikko perusti Facebooksivun, jolla kehotettiin tykkäämään jos haluaa skeittipuiston Paraisille.
Nyt kolme vuotta myöhemmin Sebastian Pihl toteaa että kesti kauan ennen kuin mitään alkoi tapahtua.
– Melkein jo ehti unohtaa koko asian.
Ennen kuin mitään konkreettista rakennuspaikalla tapahtui, oli selvitettävä monta asiaa luvista ja hakemuksista piirustuksiin ja investointitalousarvioon. Haettiin sponsoreita ja suunniteltiin asioita eteenpäin yhdessä tukena olleiden vanhempien kanssa.
– Vanhempien joukosta on ehdottomasti mainittava hankkeen puolesta ahkeroinut Pålle Reuter, sanoo Sebastian Pihl.
Mitä mieltä olette lopputuloksesta, oletteko tyytyväisiä puistoon?
– Tietysti se olisi aina voinut olla suurempikin, mutta kun ajatellaan budjettia niin olemme ihan tyytyväisiä, sanoo Jeremias Eriksson.
Hän ja Pihl kertovat että Paraisten skeitipuisto on jopa vähän ainutlaatuinen koska se on kokonaan betonista. Skeittipuistossa on käynyt väkeä myös muilta paikkakunnilta, lähinnä Turusta.
Nyt yhdeksäntoistavuotiaat Jeremias Eriksson ja Sebastian Pihl asuvat nykyisin Turussa ja opiskelevat siellä. Kesällä kotikaupungissa käynnin yhteydessä poiketaan myös skeittipuistossa.
– Puiston sijoitus keskustan tuntumaan on ihanteellinen. Naapurit eivät ole ihan vieressä, mutta koulut ovat lähellä ja tänne on helppo tulla.
Palkinnon myöntänyt kulttuurilautakunta toteaa perusteluissaan seuraavaa: Skeittipuiston aloitteentekijät osoittivat toiminnallaan, että lähiyhteisöön on mahdollista vaikuttaa erityisesti, kun tietää puhuvansa suuremman ryhmän puolesta. He osoittivat, että kuntalaisten, kaupungin, sponsoreiden ja muiden asiasta kiinnostuneiden kesken tehty yhteistyö voi kantaa hedelmää. Aloitteen ansiosta Paraisilla on nyt skeittipuisto, jonka suunnitteluun nuoret käyttäjät ovat itse osallistuneet.
Paraisten kaupungin kulttuuripalkinto on jaettu vuodesta 1994 lähtien, ja palkinnonsaajan valitsee kulttuurilautakunta.
Tobias Reuter, Sebastian Pihl, Kevin Reuter ja Jeremias Eriksson saavat palkintonsa kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa kaupungintalolla 6. joulukuuta kello 14. Tilaisuus on avoin yleisölle.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi