Ole kiltti marraskuulle

Ei ole helppoa olla marraskuu. Syntynyt harmaana ja märkänä, yleisesti ei-rakastettu ja pimeä, ah niin pimeä ja synkkä.

Ei ole helppoa olla koko vuoden vähiten pidetty kuukausi, se kuukausi, jonka yli useimmat vain haluavat hypätä tai välttää, esimerkiksi menemällä lepotilaan.

Marraskuu tarkoittaa liukkautta, kasvavia hirvi- ja peurakolareita, mahdollista räntäsadetta ja jäätäviä tuulia.

Tuulilaseja, joita pitää skrapata samalla kun vesipisarat valuvat kauluksen alle – ihan niin kuin aamut eivät olisi tarpeeksi raskaita myös ilman sitä?

Hanskoista on jostakin syystä viime vuodelta tallella neljä vasemman käden hanskaa ja kaikki talvisaappaat ovat liian pieniä.

Halloween on ohi ja jouluvalot vilkkuvat hysteerisinä kaikissa kaupoissa odottaen joulukuuta ja joulua.

Kurahousuista valuva hiekka täyttää koko eteisen lattian ja harva hymyilee spontaanisti. Ei, ei ole helppoa olla marraskuu.

Mutta myös marraskuulla on sielu.

Onko mitään kauniimpaa kuin marraskuinen päivä, kun aurinko nousee esiin ja viimeiset ruskeat lehdet, mahdollisesti sirosti huurteen reunustamina, lepattavat oksillaan juuri ennen kuin ne päästävät irti ja kieppuvat matkoihinsa?

Marraskuu tarjoaa märän ja happirikkaan metsän, suppilovahveroita ja vaatimattomuutta.

Ole kiltti marraskuulle ja tulet huomaamaan, että se ei olekaan kaikesta huolimatta paha. Tanskalaiset puhuvat hyggestä.

Hyggeä ei ole pelkästään liitetty marraskuuhun, mutta harva kuukausi kuin tämä aika vuodesta on enemmän kuin tehty hyggelle ja syksyn viihtyisyydelle kuin marraskuu.

Ota esille paksut isoäidin kutomat villasukat, hauduta iso kuppi teetä ja alistu syksyn ensimmäiselle rätisevälle tulelle kaakeliuunissa tai varaavassa takassa.

Kääri itsesi huopaan ja kehrää kuin kissa. Ei se niin pahaa loppujen lopuksi ole. Tai pukeudu keltaiseen sadetakkiin ja kunnollisiin kumisaappaisiin. Roiski vesilammikoita ja liu’u hieman niissä lammikoissa, jotka ovat tarpeeksi jäässä. Nauti äänestä, kun yön ohut jää murskautuu jalkojesi alla. Tämä on marraskuun lahja sinulle.

Tästä PK:n numerosta löydät useita esimerkkejä hyggestä syksyn pimeyteen. Jotkut askartelevat, toiset ajattelevat hyvinvointia.

Ole kiltti marraskuulle – ja tulet huomaamaan, että marraskuulla on omat valopilkkunsa ja se on kiltti sinulle.

Omistautuminen hyggelle kesäkuussa, kun kesäyö on valoisa ja loputon, omenapuut tuoksuvat ja kaikki vain pursuu elinvoimaa ja vihreys ei ole yhtä houkuttelevaa.

Ei, se on lähes mahdotonta.

Marraskuuta tarvitaan. Tervetuloa.

Carina Holm

Toimittaja, Paraisten Kuulutukset

Käännös: Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*