Olisiko sinulla aikaa toimia avustajana?

Antoisaa. Turkulainen Anna-Liisa Frilander on tehnyt vapaaehtoistyötä viiden vuoden ajan. Oikealla ohjaaja Anne-Ly Trei Avustajakeskuksesta. Kuva: Leena Lehtonen.
Antoisaa. Turkulainen Anna-Liisa Frilander on tehnyt vapaaehtoistyötä viiden vuoden ajan. Oikealla ohjaaja Anne-Ly Trei Avustajakeskuksesta. Kuva: Leena Lehtonen.
Uusia vapaaehtoisia avustajia ja myös miespuolisia avustajia tarvitaan.
Lounais-Suomen alueen Avustajakeskuksella on tämän vuoden aikana tavoitteena saada Parainen ja Mynämäki laajemmin mukaan toimintaan.
– Meidän toimintamme on nyt melko pientä Paraisilla, mutta yritämme saada mukaan uusia avustajia, kertoo alueohjaaja Tanja-Maria Laakso.
Paraisilla viime viikolla järjestetyssä tilaisuudessa oli mukana turkulainen Anna-Liisa Frilander, joka on toiminut vapaaehtoisena avustajana viiden vuoden ajan.
– Teen niin sanotusti yksittäisiä keikkoja vaikkapa kun tarvitaan saattaja lääkäriin. Käyn auttamassa kauppa-asioissa eli nostan tavarat hihnalle ja pakkaan. Olen myös säännöllisesti tietyssä kaupassa tiettyyn aikaan ja silloin autan apua tarvitsevia.
Anna-Liisa Frilander kertoo että toiminta on antoisaa ja vapaaehtoisista avustajista pidetään hyvää huolta.
– Meille on koulutuksia ja kerran kuukaudessa on vertaistukitapaamisia.
Vapaaehtoinen avustaja voi lähteä seuraksi vaikkapa kävelemään, uimahalliin, teatteriin tai konserttiin. Jos on itse päivätyössä ja haluaa toimia avustajana silloin tällöin, on se mahdollista myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Paraisilla on nyt tarkoitus kartoittaa vapaaehtoisia.

– Ajattelin joskus että olen aivan liian vanha menemään Ruisrockiin, mutta niinpä vain olen ollut sielläkin avustajatehtävissä jo monen vuoden ajan, naurahtaa Anna-Liisa Frilander.
Avustettava voi olla vanhus, liikunta-, näkö- tai kehitysvammainen tai muistiasiakas. Avustajakeskus välittää myös oppaita ja tukihenkilöitä.
Avustajat ja oppaat toimivat ilman palkkaa. He saavat seitsemän euron suuruisen kulukorvauksen, jonka asiakas maksaa. Jos asiakas tarvitsee kuljetuksen esimerkiksi lääkärikäyntiä varten, tilataan Kela-taksi. Avustaja ei toimi sairaanhoitajana eikä kodinhoitajana.
– Paraisilla on nyt tarkoitus kartoittaa vapaaehtoisia, kertoo Tanja-Maria Laakso.
Turussa on helmikuun aikana vammaisavustajakurssi ja huhtikuussa on kaksi koulutuspäivää, joiden aiheina on kuoleman kohtaaminen ja tukiviittomat.
– Meillä on myös palkallista toimintaa eli voimme välittää avustajia niille, jotka ovat saaneet henkilökohtaisen avustajapäätöksen, kertoo Laakso.
Avustajakeskus toimii Varsinais-Suomessa, Vakka-Suomessa ja Satakunnassa. Toiminnasta vastaa Turun seudun lihastautiyhdistys ry, joka kehittää toimintaa yhteistyössä vammaisjärjestöjen ja kuntien kanssa. Toimintaa rahoittavat RAY ja kunnat.
Lisätietoa toiminnasta osoitteessa www.avustajakeskus.fi.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi