Oppilasvaihto on samalla kielikylpyä

Vaihto-oppilaita. Takana vas. Emmi Kaarlela, Seela  Koskela, Atte Sundqvist Skräbbölen koulusta,  Christoffer Sandberg, Jonne Lemberg ja Frans Stolzman. Edessä Juni Saanila Skräbbölen koulusta, Elias Kerokoski, Väinö Vyyryläinen ja Tuisku Luoto. Kuva: Leena Lehtonen.
Vaihto-oppilaita. Takana vas. Emmi Kaarlela, Seela
Koskela, Atte Sundqvist Skräbbölen koulusta,
Christoffer Sandberg, Jonne Lemberg ja Frans Stolzman. Edessä Juni Saanila Skräbbölen koulusta, Elias Kerokoski, Väinö Vyyryläinen ja Tuisku Luoto. Kuva: Leena Lehtonen.
Koivuhaan ja Skräbbölen koulun 4. ja 5. vuosikurssilaiset  ovat yhden koulupäivän mittaisessa oppilasvaihdossa.
Koivuhaan koulun 5 A-luokassa oli tiistaina kaksi vierailevaa oppilasta, Juni Saanila ja Atte Sundqvist. Heidän oma koulunsa on Skräbbölen alakoulu, jonka neljättä vuosikurssia he käyvät.
Koulujen välillä on nyt puolentoista viikon ajan oppilasvaihtoa. Kyseessä lienee ensimmäinen vastaava oppilasvaihto alakoulujen kesken.
– Aivan vieraita koulut eivät oppilaille kuitenkaan ole, kertoo luokanopettaja Maarit Huhti Koivuhaan koulusta.
Viime lukuvuoden aikana luokat vierailivat muutaman kerran toistensa kouluissa ja silloin tutuiksi tulivat niin koulurakennukset, opettajat kuin luokka- ja välituntitilatkin.
Tiistaina Koivuhaan koulua käyneen Junin mukaan toisenlainen koulupäivä oli melko mukava. Koulua oli aamuyhdeksästä iltapäivään kello viiteentoista asti.
Aamulla oli ensimmäiseksi äidinkieltä eli tässä tapauksessa suomea.
– On vähän ikävää kun ei ymmärrä mitä puhutaan. Päivän aikana oli kuitenkin kivoja aineita kuten liikuntaa ja musiikkia.
Juni soittaa nokkahuilua ja hänellä oli nokkahuilu mukana myös Koivuhaan koulussa.
Hän ei tuntenut entuudestaan luokkatovereita Koivuhaasta.
Vaikka oppilaat eivät täysin hallitsekaan toistensa äidinkieliä, sujuvat monet asiat yhdessä hyvin. Yhdessä voidaan tehdä pieniäkin asioita, leikeissä ja peleissä säännöt ovat samat.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi