Paikallinen uutisvuosi 2016

PK 29.12.2016.
Vuosi 2016 lähenee pikku hiljaa loppuaan, ja moni saattaakin huokaista helpotuksesta juuri tästä syystä.
Yhteiskunnassa puhalsivat muutoksen tuulet, sekä kansainvälisesti että kansallisesti. Paljon on myös tapahtunut paikallisella tasolla. Sekä hyvää että huonoa.
Vuosi alkoi eräällä kaikkien aikojen luetuimmalla tekstillä PK:n netissä. Juttuun liittyvä video on niin ikään kaikkien aikojen eniten katsottu PK:n Youtube-kanavalla. Kyseessä on tietenkin 4. tammikuuta kaupungintalolla järjestetty keskustelu- ja tiedotustilaisuus, jossa piti käsitellä Norrgårdin kiinteistöön kaavailtua vastaanottokeskusta. Tilaisuudesta muodostui kuitenkin kilpahuutotilaisuus ja paikalle kutsuttiin lopulta ennaltaehkäisevänä toimena jopa poliisi, jonka ei kuitenkaan tarvinnut ryhtyä toimenpiteisiin.
Paraisten nuorisoshow Show 8 sai odotetun ensi-iltansa 14. tammikuuta. Siihen osallistui lähemmäs 70 nuorta koko Paraisten kaupungin alueelta (ja muutama Kaarinankin puolelta) ja se tarjoili todella tervetulleen kontrastin juuri silloin vallinneeseen ilmapiiriin.
Kansanliike Saaristo ilman rajoja sai alkunsa jo loppuvuodesta 2015, mutta tuli tunnetuksi alkuvuodesta 2016 muun muassa Brankiksella järjestetyn tilaisuutensa ansiosta. Paikalla oli monenkirjavaa esiintyjää ja taiteilijaa useilta eri aloilta.
Axxellin yt-neuvottelut päättyivät maaliskuussa, ja niiden tuloksena paikkakunnalla pitkään eri muodoissa toiminut matkailukoulutus muuttaa ensi vuoden syksystä lähtien Turkuun. Vaikka uutinen oli Paraisille negatiivinen, sekä opettajat että opiskelijat suhtautuivat muuttoon positiivisin mielin.
Kevään mittaan kävi selväksi, että Paraisten urheilulla meni suhteellisen mukavasti. Piffenin käsipallomiehet voittivat liigakarsinnassa Dynamo Riihimäen ja nousivat liigaan, ParSportin kiekkojoukkue puolestaan nousi kakkosdivariin. Sekä SC Wolvesin että Piffenin salibandymiehet nousivat sarjaporrasta ylemmäs. ParPi:n pöytätennispelaajat menestyivät mukavasti ja nyrkkeilijä Mia Salokannel nappasi hieman yllättäen SM-hopeaa.
Tulevaa PIF-centeriä ei myöskään sovi unohtaa.
Julkisen liikenteen saralla vuosi on ollut mullistuksia täynnä. Kesäkuun alusta alkaen Turun ja Paraisten sekä saariston linjoille tuli uusi toimija, kun TLO voitti tarjouskilpailun.
Kritiikiltä ei kuitenkaan vältytty, vaikka yhtiö alkuun lisäsikin esimerkiksi saaristoon suuntautuvien vuorojen määrää kesäkuuukausina. Turun päässä päätepysäkki siirrettiin linja-autoasemalta Kauppatorin kupeeseen Eerikinkadulle.
Positiivisempana asiana toukokuulta mainittakoon lukioiden lisääntyvä yhteistyö. Oppituntien pituudet synkronoitiin ja yhteisiä kursseja lanseerattiin syksystä.
Malm skolanin viereinen skeittipuisto avattiin virallisesti toukokuun lopulla ja aloitteentekijät palkittiin vielä itsenäisyyspäivän yhteydessä kaupungin kulttuuripalkinnolla.
Vielä keskikesällä jalkapallovalmentaja Stefan Strömborgilla näytti pyyhkivän hyvin Tammisaaressa, mutta syksyn tullen hän kuitenkin sai Ykkösessä pelaavalta EIF:ltä kenkää. Nyt edessä ovat uudet haasteet FC Interin juniorivalmennuksessa.
Syksyn tullessa tuli myös Kombila – eli entiseen hammashoitolaan sijoitettu kansalaisopisto Kombin ja Kiikarin toimipiste. Kun alun pysäköintiongelmat saatiin purettua, ainakin kansalaisopisto on viihtynyt hyvin uusissa tiloissaan.
Nordkalk on niin ikään ollut esillä monessa. Gotlannin Bungen Natura-alue pysyy, mutta toimitusjohtaja Jarkko Kaplin jätti puolestaan tehtävänsä. Hänet korvasi ensin vt. Tarmo Tuominen ja myöhemmin pysyvänä ratkaisuna Hannu Hautala. Lisäksi yhtiö suunnittelee Paraisten kaivoksen laajentamista siten, että reuna saattaa siirtyä jopa 30 metriä lähemmäs Sarlininkatua entisen seurojentalon tontille.
Lisäksi yhtiö myi työterveyshuoltonsa Mehiläiselle, joka kaavailee jatkossa myös jonkinlaista vastaanottoa yksityishenkilöille Paraisilla.
Toinen paljon keskustelua herättänyt asia loppuvuodesta on ollut kaupungin suunnitelma ulkoistaa ruokahuolto Arkealle. Asiaa on puitu niin lehtien yleisönosastoilla kuin kaupunginhallituksessakin, mutta mitään lopullista valtuuston siunaamaa päätöstä ei ole vielä tehty. Tästä nouseekin varmasti eräs alkuvuoden 2017 puheenaiheista.
Sama koskee liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin suunnitelmia yhteysalusliikenteen maksujen palauttamisesta.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi