Paikallinen vaihtoehto jätekuljetuksille

Tuttu ala. Magnus Engdal ehti työskentelemään jätekuljetusalalla lähes 20 vuoden ajan Paraisten Puhtaanapidolla ennen yrityksen myyntiä. Nyt hän tekee pienimuotoista paluuta alalle oman yrityksen voimin. Kuva: Mikael Heinrichs
Tuttu ala. Magnus Engdal ehti työskentelemään jätekuljetusalalla lähes 20 vuoden ajan Paraisten Puhtaanapidolla ennen yrityksen myyntiä. Nyt hän tekee pienimuotoista paluuta alalle oman yrityksen voimin. Kuva: Mikael Heinrichs
Kun Lassila & Tikanoja vuoden 2011 lokakuussa osti Paraisten Puhtaanapito Oy:n, kauppaan sisältyi kilpailevan toiminnan kielto kolmen vuoden aikana. Magnus Engdal oli yksi paraislaisen yrityksen omistajista ja hänellä oli jo tuolloin lähes parinkymmenen vuoden kokemus alalta.
Kaupasta on nyt kulunut lähes viisi vuotta, ja Engdal lähti uudestaan mukaan jätekuljetusalalle 1. heinäkuuta lukien M.E. jäte & trans -nimen alla.
– Itse asiassa olisin halunnut päästä aloittamaan jo hieman aikaisemmin keväällä, mutta auton hankkiminen ja muut asiat viivästyttivät hanketta hieman. Mutta huhtikuussa sain auton hankittua Uudestakaarlepyystä ja nyt sitten nähdään mitä tästä tulee. Olisihan se harmittanut jos joku toinen olisi lähtenyt leikkiin mukaan sillä aikaa kun minä vielä jahkailin, hän myöntää.
Suurin syy Engdalin paluuseen alalle on kysyntä. Monet ovat vuosien varrella olleet häneen yhteydessä ja vahvistaneet että kysyntää paikalliselle toimijalle on olemassa. Mutta siitä huolimatta ala ei ole uudelle yrittäjälle mitenkään helposti lähestyttävä.
– Soittoja on tullut jonkin verran, mutta monilla on melko pitkät irtisanomisajat nykyisissä sopimuksissaan ja kilpailu on muutenkin kovaa. Mutta nyt on ainakin olemassa myös paikallinen vaihtoehto, hän toteaa.
Alunperin hän oli suunnitellut lähtevänsä yksinomaan omakotitalomarkkinoille, mutta yhteydeottoja on tullut myös taloyhtiöistä ja yrityksiltä.
Ainakin toistaiseksi Engdal kuljettaa ainoastaan poltettavaksi kelpaavaa jätettä, mutta mikäli volyymit nousevat riittävän suuriksi myös paperi, lasi ja metalli saattavat kiinnostaa jatkossa.
Toistaiseksi Engdal luonnehtii uutta yritystoimintaansa pikemminkin harrastukseski kuin edes sivutoimeksi. Hän jatkaa edelleen varsinaisessa työssään kaivinkone- ja kuljetusalalla ja hoitaa jätekuljetuksia yhtenä iltana viikossa. Hän aikoo antaa liiketoiminnan käynnistämiselle tarvittavan ajan.
– Katsotaan miten tuo lähtee käyntiin, mahdollisesti jatkossa pitää varata jätekuljetuksille myös toinen päivä viikossa, Engdal toteaa tyynesti.
Hän on ollut jonkin verran yllättynyt ihmisten käsityksestä, että jätehuolto Paraisten kunta-alueella olisi jotenkin kunnallistettu. Näin ei nimittäin ole, eikä alalla ole minkäänlaista monopolia. Jokainen kiinteistönomistaja tekee itse sopimuksen jätekuljetusyhtiön kanssa.
Muovipakkausten keräys on vallannut alaa Paraisilla ja tuonut mukanaan harvemmat tyhjennysvälit usealle kiinteistölle. Useimmat Engdalin suuntaan yhteydessä olleista tyhjennyttävät omat jäteastiansa kerran kuukaudessa.
Missä kohtaa kulkee omalta osaltasi kannattavuusraja?
– Olen laskeskellut noin tuhannen tyhjennyksen kuukausitahdin varaan, silloin toiminta olisi omillaan.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi