Paikallistakin pitää suosia!

Mikael Heinrichs.
Tässä kohtaa taidan syyllistyä todelliseen perisyntiin, kun päätän tällä palstalla lainata Kemiönsaaren (tai itse asiassa alunperin Kemiön) yrittäjien lanseeraamaa slogania ”pidä rahat saarella”. Mutta siinä hokemassa piilee jotakin erittäin oleellista.
Tuntuu siltä, että Paraisilla tietyt asiat mielletään niin itsestäänselviksi, ettei niistä oikeastaan välitetä kunnes ne ovat poissa. Täällä pitäisi olla sen ja sen alan erikoisliikkeitä, vaikka niitä peräänkuuluttava harvoin edes vaivaituu käyttämään kyseisen liikkeen palveluita. Sitten kun liike syystä tai toisesta (esimerkiksi asiakasvirtojen tyrehtymisen johdosta) lakkaa olemasta, meteli vasta nouseekin.
Siinä vaiheessa on jo liian myöhäistä.
”Kun minä nyt kerran satuin kulkemaan Turussa, niin päätin nyt sitten hankkia sen ja sen ja sen samalla”.
Kuinka usein tuo hokema onkaan kuultu?

Onhan se hyvä asia koko seudulle, että Turulla menee tässä suhteessa hyvin – mutta tapahtuuko tämä kehitys osittain myös Paraisten kustannuksella?

Tämä ilmiö on havaittavissa useissa pienemmissä ja jopa keskisuuriksikin luokiteltavissa kaupungeissa. Jostain syystä se vaan tuntuu vieläkin ajankohtaisemmalta juuri Paraisilla. Todennäköisesti Turun läheisyys vaikuttaa tähän(kin) asiaan.
Liian usein on liian helppoa todeta laiskasti että tuote x ja palvelu y ovat niin paljon edullisempia Turussa (tai käytännössä jopa Raisiossa). Kaupunkien keskustat häviävät, voittajat ovat jossain aivan muualla, isojen moottoriväylien laitamilla.
Noin kolmenkymmenen suomalaisen jäsenkaupungin (joista meidän alueen ainoat jäsenet ovat Turku ja Naantali) Elävät kaupunkikeskustat -yhdistys on kaupunkikeskustojen puolestapuhuja ja verkostoitumisjärjestö. He teettävät muun muassa erilaisia selvityksiä kaupunkien elinvoimaluvuista – jotka ovatkin mielenkiintoista luettavaa.
Turku on nimittäin elinvoimaluvun muutoskehityksen kärjessä FM Martti Wilhelmsin toteuttamassa selvityksessä. Siinä tarkastellaan muun muassa lauantailiikkeiden, ravintoloiden ja tyhjien liikehuoneistojen suhdetta keskustoissa.
Kysymys kuuluukin miltä tuollainen vastaava selvitys näyttäisi Paraisten osalta? Kun miettii tyhjien liikehuoneistojen määrää uskaltaisin väittää, ettei tulos olisi kovinkaan mairitteleva Paraisten osalta.
Onhan se hyvä asia koko seudulle, että Turulla menee tässä suhteessa hyvin – mutta tapahtuuko tämä kehitys osittain myös Paraisten kustannuksella?
Tänä iltana Kauppiaskadun yrittäjät tempaisevat järjestyksessään toisen Ukkojen illan merkeissä. Akkainillasta on jo ehtinyt muodostumaan pienimuotoinen käsite, ja tasa-arvon merkeissä meille ukoillekin järjestetään taas jotain kivaa!
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

1 Kommentti

  1. Ei Parainenkaan, kaupunki itse etunenässä, osta ammattitaitoista työtä paraislaisilta, vaan mieluimmin vaikka Turusta. Kokemusta asiasta on vuodesta 1991. Miksi ostaisin Paraisilta? Älä osta mitään Paraisilta, on ollut mottoni jo kauan. Ilmeisesti moni muukin ajattelee samoin, koska vaikutus näkyy. Hyvä, jatketaan samalla tavalla omahyväisen kaupungin tuhoamista.

Kommentointi on suljettu.