Päivi Nisula juhlii linnassa Paraisten Airisto-mekossa

Toinen sovituskerta. Vasemmalla puvun luonut Mallu Olsson. Kuva: Leena Lehtonen.
Toinen sovituskerta. Vasemmalla puvun luonut Mallu Olsson. Kuva: Leena Lehtonen.
Paraislainen juhlii paraislaisen suunnittelemassa ja ompelemassa puvussa, jonka kankaan printti on paraislaisen ottamasta valokuvasta.
Sunnuntaina televisiolähetystä itsenäisyyspäivän juhlista presidentin linnasta seurataan tänä vuonna erityisen tarkkaan Paraisilla. Juhlavieraiden joukossa ovat paraislainen oopperalaulaja Päivi Nisula ja hänen puolisonsa, muusikko Antti Nisula.
– En ole tavannut presidentti Sauli Niinistöä ja hänen puolisoaan Jenni Haukiota, mutta he ovat nähneet esityksiä, joissa olen ollut mukana, kertoo Kansallisoopperasta ensi keväänä eläkkeelle jäävä Päivi Nisula.
23 vuotta oopperassa on pitkä aika, mutta ei ooppera pääty eläköitymiseen.
– Saaristo-ooppera jatkuu ja nyt minulla on enemmän aikaa tälle rakkaalle harrastukselle.
Kesällä Saaristo-oopperan kiertueella nähtiin Ilkka Kuusiston Gabriel, tule takaisin!, ja syksyllä sai Turussa kantaesityksensä uusin teos, Leonard Bernsteinin pienoisooppera Tahitilla tuulee.
Päivi Nisulan vuonna 2010 perustaman Saaristo-oopperan ensimmäinen tuotanto oli Gian Carlo Menottin Meedio. Nisula on tuottanut myös Olli Kortekankaan monologioopperan Oma vika, jonka esittää Sauli Tiilikainen.

Viihdyn Paraisilla ja haluan tukea paikallista yrittäjyyttä.
Päivi Nisula

Kutsu linnan juhliin edellyttää vierailta tilaisuuden arvoista pukeutumista.
– Mieheni, jolle frakki on työasu, osti nyt uuden frakin ja se vaatii vain lahkeiden lyhennystä, kertoo Päivi Nisula.
Hänen oman pukuvalintansa tarina on seuraavanlainen.
– Näin tuttavani Marja Hyvärilän yllä designmekon, jonka kankaana on Turku syysväreissä. Kysyin mekosta ja sain kuulla että sen on tehnyt Mallu Olsson, menin MyOlsson-yrityksen kotisivuille ja näin siellä myös Airisto-mekon, ihastuin ja nyt olemme näin pitkällä.
Näin pitkällä on yhtä kuin puvun toinen sovituskerta MyOlsson-ateljeessa Tennbyssä.
– Ensimmäisellä tapaamiskerralla otettiin mitat. Minulla oli idea puvusta, mietin myös muita vaihtoehtoja mutta päädyin ensimmäiseen ideaan, kertoo suunnittelija Mallu Olsson.

Puvussa on lyhyt laahus. Kuva: Leena Lehtonen.
Puvussa on lyhyt laahus. Kuva: Leena Lehtonen.
Hän teki kaavat ja ensimmäisen sovitusversion. Toisella sovituskerralla todetaan että vain puvun yläosaan tarvitsee tehdä pientä säätöä.
Puvun kangas on nimeltään Airisto ja se on tullut mallistoon nyt syksyllä. Päivi Nisulalle ommeltava täyspitkä puku on uniikki eikä ole pelkoa että toista samanlaista tulee vastaan linnan juhlissa.
Airisto-kankaan printin kuvan on ottanut paraislainen Laura Johansson. Hän kertoo kuvasta näin:
– Kuva on otettu mökkirannastani Stormälön pohjoisrannalta. Suuntana on Airisto, ja vesistö tuossa edustalla on Norrsund. Edelliskesänä otettua kuvaa on käsitelty aika paljon, jotta on saatu Mallun toivomat sävyt ja sopiva leikkaus, mutta paikka on hyvin silti tunnistettavissa.
Airisto-kankaassa on mustaa, lilaa ja oranssia, vahvoja värejä, jotka sopivat punertavahiuksiselle näyttävälle kantajalleen.
– Päivi on vahva ihminen ja hänelle sopii tällainen vahva mekko ilman mitään hörhelöitä, sanoo Mallu Olsson.
Täyspitkä vuoritettu mekko istuu kuin valettu. Sitä keventää syvän tummansininen seitinohut epäsymmetrinen viitta. Mekossa on takana laahus, mutta ei kuitenkaan sellainen johon kompastuu.
Tällä sovituskerralla mietitään vielä kenkiä ja kirjekuorimallista laukkua, jotka on tarkoitus hankkia viittakankaan sävyisinä. Otetaan vielä kuvia, joita lähetetään lapsille. Parhaillaan armeijassa olevan pojan ensikommentti oli: Pirun hieno puku.
Nyt kokeillaan myös miten onnistuu istuminen täyspitkän, melko tyköistuvan puvun kanssa. Linnassa ei varmaan paljon istuta, mutta toki matkalla sinne. Hyvin onnistuu, mutta jääkö kankaaseen ryppyjä – hyvin vähän ja nekin varmasti siliävät ennen kuin ollaan kättelyvuorossa.
Mallu Olsson on tehnyt nyt linnan juhliin toisenkin puvun, mutta kenelle tai millaisen, on tätä kirjoitettaessa vielä salaisuus.
Linnan juhlien teemana on tänä vuonna kulttuuri ja mäkihyppy.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi