Parainen sai uuden vapaa-aikasihteerin

Uusi vapaa-aikasihteeri. Mikael Enberg aloitti uudessa työssään helmikuun alussa ja on parasta aikaa kovaa vauhtia perehtymässä uusiin tehtäviinsä. Kuva: Mikael Heinrichs
Parainen sai kuun vaihteessa uuden vapaa-aikasihteerin. Axxellin entinen työsuojelupäällikkö Mikael Enberg on ehtinyt toimia viikon päivät uudessa työssään, eikä vielä ole ehtinyt vetämään kovinkaan suuria suuntaviivoja tulevaa silmälläpitäen.
– Olen toki päässyt alkuun ja opin koko ajan uutta. Viime viikon lopulla meillä kävi vieraita Raaseporin ja Loviisan kulttuuri- ja vapaa-ajan sektoreilta, Enberg sanoo.
Hän hakee profiilinnostoa omalle sektorilleen ja haluaa selvittää miten kaupunki voisi paremmin auttaa ja tukea seuroja ja yhdistyksiä.
– Täällä on hurjasti erilaisia yhdistyksiä ja talkoohenki kukoistaa. Kun miettii miten vähän asukkaita Paraisilla loppujen lopuksi on, lajikirjo ja harrastamisen mahdollisuudet ovat todella hyvällä mallilla. Tässä näenkin kaupungin roolin tukijana ja edellytysten luojana erittäin merkittävänä. Liikunta- ja harrastusmahdollisuuksien lisänäkyvyys on tietenkin myös kaupungille pelkkää plussaa kun ajatellaan kaupungin houkuttelevuutta uusien asukkaiden silmissä.
Tiedotuksessa kuntalaisille ja yhdistyksien suuntaan on parantamisen varaa.
– Meidän pitää ottaa aktiivisempi rooli sosiaalisissa medioissa ja parantaa omaa ajankohtaisten tapahtumien ja aktiviteettien tiedottamista.
Tästä syystä Enberg aikoo maaliskuun aikana lähettää yhdistyksille kutsun yhteiseen tapaamiseen.
– On varmasti paikallaan järjestää tällainen tapaaminen kun vielä olen suhteellisen uusi kasvo. Samalla saan mahdollisuuden esittäytyä ja kuulla millaisia toiveita yhdistyksillä on tiedottamisen suhteen. Tarkoituksena olisi järjestää erilliset tilaisuudet Paraisilla ja saaristossa, joko Nauvossa tai Korppoossa.
Tarpeet saaristossa eroavat varmasti kaupunkilaisten haasteista.
Kuntien taloudelliset murheet johtavat kolmannen sektorin roolin korostumiseen liikkumisen sektorilla. Siksi myös tiedotuksen täytyy toimia.
– Sekä yhdistysten että asukkaiden pitää tietää mitä on tekeillä. Tapaamisten aikana keskustelemme varmasti myös siitä, miten tieto parhaiten saavuttaa kaikki osapuolet.
Toinen yhteistyökuvio, jota Enberg on pohtinut on alueellinen. Jonkinlainen yhteistyö Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu Liiku ry:n kanssa on eräs keino toteuttaa ajatus.
– Toki se on taloudellinenkin kysymys, mutta kyse ei kuitenkaan ole kovinkaan suuresta hintalapusta. Saa nähdä kuinka asia etenee, mutta olemme ainakin sopineet vierailusta täällä Paraisilla kevään aikana.
Liikun toteuttama Mihi-korttihanke on hyvä esimerkki Enbergin peräänkuuluttamasta tavasta pitää lapset ja nuoret liikunnan parissa, vaikka eivät välttämättä kilpaurheilua harrastaisikaan. Puhelimeen ladattavan kortin avulla nuori voi harrastaa eri liikuntalajeja ilmaiseksi.
– Tällaista matalakynnystoimintaa tarvitaan aina ja samalla se on myös urheiluseuroille rekrytointimahdollisuus.
Seurat ylläpitävät tässä konseptissa toimintaa, josta kunnat maksavat heille korvausta. Nämä rahat voidaan sitten ohjata yhdistyksen tai seuran toiminnan ylläpitämiseen.
Ulkoilu ja eräliikunta ovat myös lähellä Enbergin sydäntä.
– Silläkin alueella on paljon kehittämismahdollisuuksia, pääasiassa yhteistössä eri toimijoiden kanssa.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi