Paraisilla perustetaan noin 10 uutta yritystä kuukaudessa

John Forsman. Forsman aloitti vuonna 2018 Paraisten kaupungin yrityskehittäjänä. Kuva: Malin Johansson.

 Yrittäjät jatkavat taistelua

Haastavasta maailmantilanteesta ja markkinoiden epävarmuudesta huolimatta yrittäjät jatkavat taistelua.

– Uusien yritysten kuukausittaisen määrän suhteen näyttää hiukan valoisammalta, sanoo Paraisten kaupungin yrityskehittäjä John Forsman vertaillessaan tämän vuoden lukuja viime vuoden tilastoihin.

Hän toteaa lisäksi, että tilanne on mielenkiintoinen, kun sitä vertaa ulkopuolisen maailman tilanteeseen ja hän korostaa, että se ei myöskään liity mihinkään tiettyyn toimialaan. Pikakatsauksen jälkeen Forsman toteaa, että Paraisille perustetaan noin 10 uutta yritystä kuukaudessa.

– Haluamme lisätä kuukausittain perustettujen yritysten määrää, koska siten saamme verorahoja ja elinvoimaisen kunnan. Uskon, että yritysten määrä kasvaa pitkällä aikavälillä.

 

“Työhöni kuuluu sekä liiketoiminnan kehittäminen että konsultointia”

Forsman aloitti vuonna 2018 Paraisten kaupungin yrityskehittäjänä. Palvelu perustettiin tuolloin ja kaupunki halusi panostaa enemmän yritysten palvelemiseen liiketoiminnan kehittämisen ja neuvonnan kautta. Ennen kuin Forsman aloitti kaupungissa, hän työskenteli muun muassa Paraisilla työvoima- ja elinkeinotoimistossa ja hänen tehtäviinsä kuului silloin työnhaku ja työnvälitys sekä Paraisten kaupungin yrittäjät ja työnantajat. Jo silloin hän alkoi luoda verkostoja alalla. Vuonna 2013 Forsman aloitti työskentelyn Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa Turussa ja vastasi silloin yrityspalveluista, joilla oli asiakkaita kaikkialla Varsinais-Suomessa.

– Työhöni kuuluu nykyään sekä liiketoiminnan kehittäminen että konsultointia. Neuvonta voi olla esimerkiksi sitä, että asiakas ottaa yhteyttä ja pohtii miten voisi työllistyä, hänellä on ajatuksia siitä, mitä haluaisi tehdä, ja sitten aletaan yhdessä miettiä, miten hän voisi työllistyä.

 

Palveluseteleitä käytetään elinkeinopalveluissa

Perinteinen neuvonta yritysasiakkaille on avustaminen toiminnan suunnittelussa, joka on myös aikaa vievin vaihe, koska tavoitteena on, että asiakas tietää suunnittelun jälkeen, onko liiketoiminta kannattavaa vai ei. Yrityksen varsinainen perustaminen sen sijaan on paljon nopeampi prosessi. Kaupungille ainutlaatuista on, että se tarjoaa myös vero- ja kirjanpitoneuvontaa palvelusetelien muodossa.

– Paraisten kaupunki on tässä suhteessa uniikki, koska palveluseteleitä käytetään elinkeinopalveluissa. Meillä on sopimukset kolmen paikallisen yrittäjän kanssa, joista voi valita. Palvelu on ollut suosittu tulevien yrittäjien keskuudessa tai niiden yrittäjien keskuudessa, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa.

 

Työvoimapula on edelleen monien yrittäjien suurin haaste

Liiketoiminnan kehittäminen on sitä, kun yrityksillä on toiveita ja tarpeita kehittää liiketoimintaansa. Kyse voi esimerkiksi olla henkilöstön palkkaamisesta, ja silloin voi saada apua työvoiman etsinnässä. Kaupunki järjestää myös erilaisia rekrytointitapahtumia ja auttaa levittämään tietoa. Forsman korostaa myös yritysvierailujen tärkeyttä ja pyrkii liikkumaan mahdollisimman paljon kentällä saadakseen paremman ymmärryksen yritysten toiminnasta.
Työvoimapula on edelleen monien yrittäjien suurin haaste, ja tämä koskee lähes kaikkia toimialoja.

– Ihmiset ovat tottuneet saamaan palvelua omalla äidinkielellään, mutta nyt se on muuttumassa, varsinkin ravintola-alalla. Työvoimaa tarvitaan enemmän kuin meitä suomalaisia on tarjolla. Työnhakijoita on, mutta kaikilla ei ole osaamista ja tahtoa.

Työvoimapulan korjaamiseksi Paraisilla kaupunki on ottanut käyttöön uuden konseptin. Kyse on yhteistyöstä paikallisten yrittäjien kanssa pitämällä säännöllisesti avoimien ovien päiviä yrittäjien luona, ja kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua toimialaan. Juuri nyt metalliteollisuutta esitellään, mutta Forsman sanoo, että jos jollain on ehdotuksia, missä tämä voitaisiin toteuttaa vuonna 2023, niin tervetuloa ottamaan yhteyttä, konseptia voi testata myös toisella toimialalla. Seuraavaksi TunturiTec pitää avoimien ovien päivän torstaina 8.9., jonka jälkeen kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua konepajan työmahdollisuuksiin. Toistaiseksi Paraisilla jatketaan metalliteollisuutta, sillä alalla tarvitaan juuri nyt paljon työvoimaa, ja myös paikallisilla yrityksillä on tarve palkata työntekijöitä.

Lisätäkseen vastaperustettujen yritysten määrää kaupungissa pitkällä aikavälillä he panostavat myös paljon yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen, ja parhaillaan käynnissä on projektiyhteistyö koulujen kanssa.

– Mietimme, kuinka voisimme kehittää yrittäjyyskasvatusta entisestään ja nostaa esille yritteliäitä yksilöitä, jotka uskaltavat kokeilla uusia asioita, eivätkä pelkää työllistymistä. Haluan, että meistä Paraisilla tulee maan parhaita yrittäjyyden edistäjä!

Malin Johansson
käännös Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*