Paraisilla tarjolla Ikäneuvolatoimintaa 75-vuotiaille – ”Toivottavasti monet haluavat osallistua”

damer
Tukea ja apua. Vasemmalta: Varhan toimintakykyä tukevien palveluiden päällikkö Emma Soveri ja terveydenhoitaja Christin Eriksson. Kuva: Malin Johansson.

Varha tarjoaa Paraisilla ja Kemiönsaaressa maksuttoman terveystarkastuksen 75 vuotta täyttäneille. Tavoitteena on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä sairauksien havaitseminen
varhaisessa vaiheessa.

Uusi ennaltaehkäisevän toiminnan palvelu

Paraisilla alkaa 75-vuotiaille suunnattu uusi ennaltaehkäisevän toiminnan palvelu, joka muodostuu terveystarkastuksista ja toimintakyvyn selvittämisestä. Ajatuksena on, että palvelu olisi jatkossa käytössä koko Varhan alueella, ja nyt se aloitetaan Paraisilla ja Kemiönsaaressa. Turussa palvelusta on jo kokeiluprojekti, joka osoittautui onnistuneeksi.

Osa 75-vuotiaista paraislaisista on saattanut jo saada postissa kutsun, mutta toiset joutuvat vielä odottamaan vuoroaan.

– Lähetämme kutsun terveystarkastukseen, jonka aikana henkilö tapaa minut ja fysioterapeuttimme, kertoo terveydenhoitaja Christin Eriksson.

Kaikkiaan lähetetään 261 kutsua

Terveystarkastukseen kuuluu myös käynti laboratoriossa, ja lääkäriltä voidaan pyytää konsultaatiota. Tarvittaessa voidaan ohjata myös muihin palveluiden pariin. Hän korostaa, että toimintakyvyn selvittämiseen osallistuminen on vapaaehtoista, eikä se maksa mitään. Eriksson ottaa ilmoittautuneet vastaan Senioripisteellä Paraisilla, mutta hänellä on myös mahdollisuus pitää vastaanottoa Korppoossa ja Iniössä.
Kutsut lähetetään useissa erissä. Kaikkiaan lähetetään 261 kutsua 1948 syntyneille tänä vuonna ja ensi vuoden alussa. Myöhemmin ensi vuoden aikana on 1949 syntyneiden vuoro.

Kyselylomakkeessa kysytään muun muassa toimintakykyyn, elintapoihin ja lääkitykseen liittyviä kysymyksiä.

– Tavoitteena on tarjota yksilöllinen, kattava terveysarviointi sekä varhaisessa vaiheessa havaita sairauksien riskitekijöitä. Mahdollisuus yksilölliseen keskusteluun ja ohjaukseen voi vahvistaa henkilön itsehoidon ja itsenäisen arjen voimavaroja, sanoo Eriksson.

Käynti terveydenhoitajan luona kestää noin puolitoista tuntia.

Varhan toimintakykyä tukevien palveluiden päällikkö Emma Soveri sanoo, että tämän palvelun avulla halutaan myös edistää turvallisuutta, osallisuutta ja ikäihmisten neuvontaa opastamalla asiakasta kädestä pitäen palveluverkostossa tarpeen vaatiessa. Hän luonnollisesti toivoo, että mahdollisimman moni tarttuisi tilaisuuteen ja ilmoittautuisi terveystarkastukseen.

– Toivottavasti monet haluavat osallistua!

Malin Johansson
Käännös: Sari Sarelius

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*