Paraisilta Pariisin ilmastokokoukseen

Haluaa vaikuttaa. Paraislainen Sanni Lehtonen osallistui nuorten Camp Climate-leirille Pariisissa. Kuva: Yksityinen.
Haluaa vaikuttaa. Paraislainen Sanni Lehtonen osallistui nuorten Camp Climate-leirille Pariisissa. Kuva: Yksityinen.
Opiskelija Sanni Lehtonen on jälleen takaisin kotona Paraisilla. Turun normaalikoulun IB-linjalla nyt viimeistä vuotta opiskeleva Sanni oli viime viikon Pariisissa ja osallistui NMKY:n FINYMCA (FY5) ryhmän kautta Camp Climate-leirille.
Leiri järjestettiin Pariisissa vielä tämän viikon ajan jatkuvan ilmastokokouksen puitteissa. Suomesta Sannin lisäksi leirillä oli neljä muuta nuorta.
– Viime viikko oli alustava viikko ja nyt tämä viikko on ratkaiseva kun ministerit neuvottelevat ilmastosopimuksen sisällöstä.
Leiriläiset eivät osallistuneet varsinaisiin neuvotteluihin. Heillä oli ohjelmassa muun muassa väittelyjä, omia projekteja, joista neuvoteltiin sekä ryhmätöitä.
NMKY järjestää ekologisia leirejä, tavallisesti omassa leirikeskuksessa Harvan saarella. Nuorille on myös kerhoja, joissa opetellaan kokkaamaan kasvisruokaa ja luomua.
– Jokainen voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen omilla valinnoillaan. Yksilötasolla voi vähentää kulutusta ja lihansyöntiä, mikä vaikuttaa päästöjen määrää pienentävästi. Joka aterialla ei tarvitse olla lihaa. En itse syö punaista enkä valkoista lihaa ja suosin luomua ja lähiruokaa, kertoo Sanni.
Hän lisää että kouluissa ja kerhotoiminnassa voisi olla nykyistä enemmän ympäristökasvatusta, joka lisäisi nuorten tietoisuutta ympäristöasioista.
Kasvihuonekaasupäästöt vaikuttavat maapallon lämpötilaan, joka voi nousta vaarallisesti mikäli päästöjä ei saada vähennettyä.
Pyrkimyksenä on että ilmaston lämpeneminen voitaisiin rajoittaa enintään kahteen asteeseen.
– Nollapäästöt olisivat tietysti ihanne ja tämä on tavoitteena fossiilipäästöjen osalta vuoteen 2050 mennessä.
Englanniksi koulua käyvä Sanni suun-nittelee että hän pitää koulun jälkeen välivuoden ja lähtee mahdollisesti ulkomaille.
– Haluaisin osallistua vapaaehtoisena ympäristöprojekteihin ja olla niissä mukana myös tulevaisuudessa. Haluan opiskella jatkossa psykologiaa ja sosiologiaa, mahdollisesti ulkomailla. Nyt tuntuu siltä että opiskelukaupunki voisi olla Berliini, kertoo Sanni.
YK:n jäsenmaat hyväksyivät yleiskokouksessa 25.9.2015 uuden maailmanlaajuisen tiekartan vuoteen 2030 ja siihen liittyvät kestävän kehityksen tavoitteet. Yksi tavoitteista käsittelee ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan taistelemista.
Ilmastonmuutoksen riskejä ovat esimerkiksi tuhoisat myrskyt, kuivuus ja merenpinnan nousu. Yksi ilmastokokouksen tavoitteista on myös kehittää koulutusta ja tietoisuuden nostamista.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi