Paraisten asukkaat pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan lähiympäristöönsä – kaupunki on varannut 50 000 euroa ideoiden toteuttamiseen

Paraisten kaupunki ottaa asukkaat mukaan päättämään kaupungin resurssien käytöstä. – Tämä on ensimmäinen kerta, kun kokeilemme tätä, sanoo kaupungin talousjohtaja Petra Palmroos.

Viime joulukuussa hyväksytyn tämän vuoden talousarvion yhteydessä Paraisten kaupunki päätti jatkaa osallistavaa budjetointia ja osoitti siihen rahasumman. Tämä tarkoittaa, että asukkaat ovat mukana päättämässä siitä, miten kaupungin resursseja voidaan käyttää. Paraisten asukkaat ja vapaa-ajan asukkaat voivat osallistua ja tehdä ehdotuksia ja äänestää jätetyistä ehdotuksista. Ideat lähetetään 1.–23.3.2023 välisenä aikana täyttämällä verkkolomake Paraisten kaupungin sivuilla.

Tavoitteena on ottaa asukkaita mukaan

– Paraisten kaupunki on varannut 50 000 euroa asukkaiden ideoiden toteuttamiseen osallistavan budjetoinnin kautta, joka on yksi kaupungin uuden strategian painopistealueista, kaupungin talousjohtaja Petra Palmroos kertoo.

Tavoitteena on kuunnella ja ottaa asukkaita mukaan yhteiskunnan kehittämiseen ja lisätä paikallista osallistumista. Palmroos sanoo, että voi halutessaan lähettää useita ideoita, mutta jokaisen yksittäisen idean tulee olla vähintään 2 000 euron arvoinen.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun kokeilemme tätä, eikä meillä ole aavistustakaan, mitä mieltä asukkaamme ovat tai kuinka monta ehdotusta tulee, Palmroos sanoo.

Ideat lähetetään verkkolomakkeella

Hakemuksen voi jättää ryhmänä tai yksilönä, mutta myös esimerkiksi yhdistykset voivat jättää hakemuksen. Ideat lähetetään verkkolomakkeella, jossa voi kertoa ideasta ja missä se tulisi toteuttaa, sekä tehdä kustannusarvion.

– Mieti, mikä hyödyttää paikallista yhteisöämme ja mikä tuo lisäarvoa arjessa, Palmroos sanoo.

Koska osallistava budjetointi on yksi kaupungin uuden strategian painopistealueista, ehdotusten tulee tukea yhtä tai useampaa kaupungin strategista tavoitetta, jotka ovat kestävä kehitys, vetovoiman lisääminen, parempi hyvinvointi ja yhdessä luominen.

Juuri ennen Vappua julkistetaan voittajaideat

– Kaupunki ottaa ehdotuksia käsitellessään tasapuolisesti huomioon kaikki kunnan alueet. On mahdollista ehdottaa sekä tapahtumia tai hankintoja että kokonaisia ​​projekteja.

Ideoiden keräämisen jälkeen kaikki jätetyt ehdotukset käydään läpi ja niiden toteutettavuus selvitetään ja valitaan äänestettävät ehdotukset. Ajanjaksolla 6.– 23. huhtikuuta asukkaat voivat äänestää ehdotuksista verkkolomakkeen kautta. Juuri ennen Vappua 28.4. julkistetaan voittajaideat ja sen jälkeen projektit toteutetaan loppuvuoden 2023 aikana.

Malin Johansson
Suomenkielinen käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*