Paraisten Badminton liikuttaa isoa porukkaa

Far och son. Mikko Blomqvist är tränare och Anton Blomqvist en lovande landslagsspelare för ParBa.
Isä ja poika. Mikko Blomqvist toimii seurassa valmentajana ja Anton Blomqvist on ParBa:n lupaava U13-maajoukkuepelaaja. Kuva: Mikael Heinrichs
Seuralla on toimintaa laajalla rintamalla aina huipulle tähtäävistä maajoukkuepelaajista silkasta liikunnan ilosta pelaaviin kuntoilijoihin.
Sulkapallo elää ja voi itse asiassa hyvin Paraisilla. Lajin erikoisseura Paraisten Badminton liikuttaa paraisilaisia nuoria ja hieman vanhempiakin useana iltana viikossa. Nuorimmat kilpapelaajat ovat 10-vuotiaita, vanhin seitsemänkymppinen.
– Nuorille on myös harrastevuoroja jotka pidetään Sarlinin koululla, kilparyhmät harjoittelevat PUNTissa. Näiden lisäksi kuntosulkapalloilijat ovat aktiivisia ja minisulkkis-tapahtumia järjestetään myös perheen pienimmille, eli 5–8 -vuotiaille. Nämä vuorot ovat yhteiset lapsille ja vanhemmille, kertoo seuran kaikki kaikessa Mikko Blomqvist.
Nuorten harrastevuoroilla pelaa noin parikymmentä 9–15 -vuotiasta nuorta. Kuntopelaajia seura liikuttaa lähemmäs viittäkymmentä, sillä kun PUNTissa on kaikki yhdeksän kenttää käytössä, ne ovat pääsääntöisesti aina täynnä – eli pelaajia on 36.
Perhesulkkisvuoroja on niin ikään, ja suunnitteilla on myös ohjattujen kuntovuorojen aloittaminen. Tällä hetkellä kuntopelaajat toimivat suhteellisen omatoimisesti.
– Jonkinalista tyky-toimintaa olemme myös seurassa miettineet, sillä uskomme että sulkapallo voisi olla yrityksille suosittu liikuntamuoto, Blomqvist toteaa.
Yhteistyötä koulujen suuntaan viritellään jatkuvasti, tuoreimpana tällä saralla on Skräbböle skola jonka 5–6 luokkalaisille seura vetää sulkapalloaiheisen päivän.
– Kun kävimme PIF-centerissä esittelemässä iltapäiväkerho Piftikselle sulkapalloa, monet kiinnostuivat ja jäivät pelailemaan, Blomqvist kertoo.
Kul hobby. 12-åringarna Ida Tuomola och Jenna Karlsson gillar badminton och tycker om det faktum att man får spela och idrotta på egna villkor.
Mukava harrastus. 12-vuotiaat Ida Tuomala (vas.) ja Jenna Karlsson pitävät sulkapallosta ja siitä, että lajin parissa jokainen voi harrastaa ja urheilla haluamallaan tasolla. Kuva: Mikael Heinrichs.
Ystävykset Ida Tuomala ja Jenna Karlsson kuuluvat seuran nuoriin pelaajiin, joille sulkapallo on ennen kaikkea kivaa ja parasta toiminnassa on hyvä ryhmähenki.
– Tietenkin kilpailut ovat myös kivoja, käymme yleensä Turun alueella kilpailemassa. Ensi viikonlopun kotikisoissa olemme todennäköisesti pisteidenlaskijoina, 12-vuotiaat tytöt kertovat.
Ida on harrastanut lajia kahden vuoden ajan, Jenna muutaman vuoden pidempään. He harjoittelevat kaksi kertaa viikossa.
– Valmentajat ovat todella mukavia ja kannustavia, Ida kertoo.
– Meininki on rentoa ja henki hyvä. Ei sulkapallo loppujen lopuksi ole kovinkaan vaikeaa kun sen oppii, Jenna vakuuttaa.
Mikon poika Anton Blomqvist kuuluu U13-maajoukkueryhmään. ParBan toinen tämän hetken maajoukkue-edustaja on U19-sarjassa pelaava Pihla Lindberg, joka matkaa lokakuussa Indonesiaan nuorten MM-kilpailuihin.
Anton Blomqvist on pelannut sulkapalloa nelisen vuotta ja harjoittelee tällä hetkellä neljä kertaa viikossa.
– Ennen kävimme kilpailuissa lähes joka viikonloppu, mutta nyt olisi tarkoitus keskittyä hieman enemmän isohin kilpailuihin. Totta kai pelaan oman seuran kisoissa ja Saaristoeliitin jälkeisenä viikonloppuna pelaan Malmössä, hän kertoo.
Maajoukkuetoiminta on keskittynyt pääkaupunkiseudulle, mikä asettaa omat haasteensa. Perjantaisin hän on yleensä käynyt ESB:n treeneissä Espoossa, jossa saa hyvää sparria kilpailuihin. Anton tekee myös yhteistyötä tanskalaisen valmentajan kanssa, jonka kanssa he vaihtelevat videoita muutaman kerran vuodessa.
Mitkä ovat tavoitteesi sulkapallon saralla?
– Haluan tietenkin ykköseksi. Tavoitteena on pelata sulkapalloa ammattilaisena.
Paradoksaalista kyllä, ParBa tunnetaan paremmin Paraisten ulkopuolella kuin Paraisilla. Ainakin Mikko Blomqvist mieltää tilanteen juuri tällaisena.
– Emme ole mikään pieni seura, mutta emme toisaalta isokaan. Mutta kyllä ParBa tunnetaan sulkapallopiireissä, hän vakuuttaa.
Halliaikoja seura on saanut kiitettävästi ja varsinkin kuntopelaajille vuoroja on jopa tullut lisää Sarlinin koulun puolelta.
ParBa:n kasvatti Eetu Heino, joka nykyään edustaa espoolaista ESB:tä, osallistui viime viikolla Glasgowissa pelattuihin MM-kisoihin. Hän selvitti tiensä toiselle kierrokselle, jossa vastaan tuli lopulta maailmanmestariksi kruunattu tanskalainen Viktor Axelsen.
Paraisilla on mahdollisuus seurata kansallisen tason huippuja ensi viikonloppuna, sillä ParBa järjestää 9.–10. syyskuuta Kumpoo Saaristo Eliitti -kilpailut PUNT-hallissa ja paikalle on odotettavissa runsaasti Suomen huippupelaajia.
– Viime vuosien tapaan odotamme paikalle noin kahtasataa pelaajaa, joukossa myös aivan maan terävintä kärkeä. ParBa osallistuu noin 15 pelaajan voimin eri ikäluokkiin ja sarjoihin. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää paikalle, sillä järjestelyt ovat keränneet runsaasti kehuja, Blomqvist kiittelee omaa 15–20 hengen talkooporukkaa sekä kaikkia vapaaehtoisia pisteidenlaskijoita jotka edesauttavat tapahtuman läpiviemistä.
Kilpailut alkavat sekä lauantaina että sunnuntaina noin kello 10 aikaan ja jatkuvat iltaan asti. Halliin on koko viikonlopun aikana yleisölle vapaa pääsy.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi