Paraisten makkarat ja Kemiön siat pääsivät seinäkalenteriin

museikalender-webTurunmaalaisia tarinoita, tunnettuja henkilöitä ja vanhoja valokuvia.
Sagalundin museo Kemiössä ja Paraisten kotiseutumuseo ovat julkaisseet ensi vuoden seinäkalenterin. Se sisältää vanhoja valokuvia yllämainittujen museoiden ja Korppoon kotiseutuyhdistyksen kokoelmista.
Kalenterissa on paikallishistoriallisia tekstejä ja anekdootteja aikanaan tunnetuista henkilöistä. Heitä olivat mm. Iniön kunnanvaltuuston puheenjohtaja, jota kutsuttiin Iniön kuninkaaksi, Manelius, Sälgskärin Anders, Moberg, Vilhelm Hallonblad ja Nyholmin ukko Skräbbölessä.
Suomenkielinen Nyholm oli hankkinut uuden moottoriveneen, mutta ei ymmärtänyt mitään moottoreista ja hänen piti pyytää apua kun se oikutteli. Maksuksi hän sai aina tarjota viinaa. Hän halusi päästä eroon veneestä ja ja yritti myydä sen ruotsinkieliselle ostajalle: – ”He e ekpykkt, har pra masin, mut kun he int vil gaa utan pirttu”.
Monessa anekdootissa viitataan paraislaisten ja kemiöläisten kinasteluihin. Kemiöläisiä oli retkellä Paraisten Kuitiassa (Qvidjassa). He ihastelivat mahtavaa linnaa ja yksi totesi: – ”Kyllä niiden on tarvinnut olla riidoissa kemiöläisten kanssa jo silloin kun ovat tuollaisen linnoituksen rakentaneet”.
Sanonta Paraisten makkarat on saanut alkunsa Kemiönsaarella. Taustalla lienee tapaus sikavarkaudesta. Kemiöläiset varastivat sian ja teurastivat sen saarella Kirkkoselällä. Paraislaiset saivat varkaat kiinni ja tilanne päättyi tappeluun.
Paraislaisia alettiin kutsua makkaroiksi ja kemiöläisiä sioiksi. Saarikin sai uuden nimen ja on nyt Varassaari (Tjuven).
Paraisten Kirkkoselästä on myös yksi tarina.
– ”Ai, kutsutteko tätä seläksi”, kysyi jurmolainen.
museikalander-iniö-web
Kalenterin tekstit ovat ruotsiksi. Nimipäivät (© Helsingin yliopisto) ovat suomeksi ja ruotsiksi ja ulkoasusta vastaa Skärgårds Reklam. Paraisilla kalenteria myy paikallinen kirjakauppa.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi