Paraisten päivät talkoovoimin

Järjestäjät ja yhteistyökumppanit. Takana vasemmalta kaupungin tiedottaja Anne-Maarit Itänen, Tyygilyylien Anne Järvinen ja Keloveen Minna Ruohonen sekä edessä saman yrityksen Tony Lehtinen ja käsityöliike Britan Aija Robertsen. Kuva: Mikael Heinrichs.
Järjestäjät ja yhteistyökumppanit. Takana vasemmalta kaupungin tiedottaja Anne-Maarit Itänen, Tyygilyylien Anne Järvinen ja Keloveen Minna Ruohonen sekä edessä saman yrityksen Tony Lehtinen ja käsityöliike Britan Aija Robertsen. Kuva: Mikael Heinrichs.
Öljyntorjunta-alus Hallin avoimet ovet Paraisilla jouduttiin valitettavasti perumaan Kalkkilaiturin rikkoutumisen vuoksi. Kiinnittyminen muualle ei onnistu.
Tänä vuonna Paraisten päivät ovat hakeneet synergia-etuja samaan aikaan järjestettävien Saariston ympäristömessujen kanssa. Ne sijoittuvat Nordean ja VPK:n talon väliselle pysäköintialueelle. Järjestäjät toivovat mahdollisimman runsaslukuista yleisöä.
Tapahtuma alkaa perinteiseen tapaan perjantaina päiväkoti- ja perhepäivähoitolasten paraatilla Kauppiaskadulla. Joukko lähtee Brankikselta kello 10 ja kävelee Kauppiaskadun päästä päähän ennen kuin he päättävät oman ”urakkansa” välipalatuokioon Ahosen kulmalla.
Tämän vuoden avajaispuheen pitää Länsi-Turunmaan yrittäjien puheenjohtaja Paul Vikman kello 12.
– Lauantaina on luvassa myös lasten disko tunnin ajan, kun helsinkiläinen DJ Alllu Albatross tulee soittamaan musiikkia kaikkein nuorimmille. Biketrialnäytökset ovat siirtyneet ympäristömessujen alta Ahosen kulmalle ja niitä on luvassa molempina päivinä, kertoo yrittäjäyhdistyksen Minna Ruohonen.
Viime vuodelta tuttu tivolisimulaattori on tällä kertaa mallia isompi ja soveltuu näin ollen myös aikuisille. Muita uusia tuttavuuksia ovat Texas BBQ:n food truck sekä useat käsityöläiset, jotka eivät ole aikaisemmin olleet Paraisten päivillä myymässä tuotteitaan.
– Toki mukana on myös paljon perinteisiä myyjiä, jotka ovat olleet mukana jo vuosien ajan ja tulleet markkinakävijöille tutuiksi. Martat tulevat paistamaan vohveleita Kauppiaskadulla ja Teaterboulaget näkyy katukuvassa maistiaisilla tulevasta kesänäytöksestään, Ruohonen kertoo.
Kuten aikaisempinakin vuosina markkina-alue rakennetaan talkoovoimin ja yrittäjäyhdistys toivookin kärsivällisyyttä kaikilta Kauppiaskadun varrella ja lähellä asuvilta näiden muutaman päivän ajaksi.
Markkinatunnelmia vuodelta 2015. Arkistokuva: Mikael Heinrichs.
Markkinatunnelmia vuodelta 2015. Arkistokuva: Mikael Heinrichs.
– Paraisten päivien mahdollisilla tuotoilla kustannamme sitten joulukadun avajaisten aikana joulupukin makeiset, Ruohonen muistuttaa.
Kahdeksanmetrinen ilmatäytteinen Paraisten Päivikin tulee todennäköisesti näkymään jossain kohtaa markkinakatua.
Kaupunki saa lauantaina myös vieraita Kiinasta, sillä delegaatio maan koillisosan Changchunin kaupungista tulee epäviralliselle vierailulle Paraisille.
Vierailussa on kyse Mats Pahlmanin luomasta kontaktista ja joka oli kaupunginhallituksen käsittelyssä huhtikuun lopulla. Changchun on kiinnostunut jonkinasteisesta yhteistyöstä Paraisten kanssa, mahdollisesti ystäväkaupunkisuhteen muodossa.
Changchunissa on 7,67 miljoonaa asukasta ja kaupunki on tunnettu muun muassa autoteollisuudestaan sekä vahvasta talouskasvustaan.
Yksi suunniteltu ohjelmanumero on kuitenkin valitettavasti jouduttu perumaan odottamattoman tapahtuman johdosta.
– Valitettavasti joudumme perumaan suunnitellun avoimet ovet -tapahtuman lauantaina kaupungin kummialus Hallilla, sillä Kalkkilaituri johon he olivat tulossa on rikkoutunut ja käyttökiellossa tällä hetkellä, kaupungin tiedottaja Anne-Maarit Itänen kertoo.
Lauantaina nähdään Paraisten päivien yhteydessä uutena tapahtumana kuplafutisturnaus PK cup Keskuspuistossa kello 10 alkaen. Turnaukseen osallistuu kuusi joukkuetta ja se pelataan nelihenkisin joukkuein.
Paraisten Kuulutukset ja Åbo Underrättelser osallistuvat yhteisellä joukkueella johon on haettu myös muutama ulkopuolinen vahvistus. Joukkue kulkee nimellä Presstanda ja kovan vastuksen tarjoavat Team Kanamunat, Team Nallet, TaPy, Team Reimari sekä Ruohonleikkaajat.
Ottelut alkavat kello 10 rantalentopallokenttien viereisellä nurmikentällä. Tulkaa mielellään kannustamaan suosikkejanne – tai nauttimaan viihteestä kun ”bambit ovat liukkaalla jäällä”. Otteluohjelma löytyy alta.
PK_Pargasdag3x180
Lohkopelit pelataan viiden minuutin pituisina ja niissä on löydyttävä voittaja, joten tasatilanteen osuessa kohdalle pelataan jatkoaika. Tästä johtuen muiden otteluiden tarkkaa alkamisaikaa on mahdoton sanoa. Välierissä, pronssi- ja loppuotteluissa pelataan kaksi viiden minuutin pituista puoliaikaa.
PK ja ÅU näkyvät lauantaina myös Kauppiaskadulla, jossa ÅU:n päätoimittaja Pär Landor on tavattavissa kello 11–13. Lisäksi paikan päällä arvotaan lahjakortti Ninni’s Fishing -kalastusliikkeeseen.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi