Paraisten pitäisi taas olla kauppala

Parainen on rannikkokaupunki. Tänne on helppo tulla veneellä joka suunnasta, ainakin jos vene on sopivan kokoinen. Sopivan kokoisella veneellä pääsee Suntista läpi ja Saaristotien (tie 180) sillan alta. On myös mahdollista navigoida pohjoisen tai etelän kautta.

Kun ajatuksella tarkistelee ja analysoi Paraisia, löytää kaikenlaista, hienoja maisemia, vähemmän hienoja maisemia, hyvää palvelua ja vähemmän hyvää palvelua. Parainen on omailmeinen pikkukaupunki, yhdistelmä teollisuutta ja kauppalaperinteitä.

On hieman harmillista, että kauppala -nimitys poistui vuonna 1977. Se kuvaili jotenkin, millainen yhteisö on ja mistä on kyse. Tänä päivänä kunnat, jos niin haluavat, voivat omalla päätöksellään kutsua itseään kaupungiksi. Samanlaista vaihtoehtoa kauppalaksi kutsumiseksi ei ole. Ehkä Parainen voisi uhmata byrokratiaa ja kutsua itseään taas kauppalaksi? Kauppala voisi kuulostaa myös paremmalta saariston muissa osissa, joita on ehkä hieman vaikea asettaa määritelmään kaupunki.

Paraisten Kuulutukset toivottaa kaikille entisille kauppalalaisille, kaikille paraislaisille ja vierailijoille aurinkoista ja mukavan iloista juhannusta!

Paraisten suurin kaupunkialue on viime vuosina saanut uutta ilmettä katukuvaan, mutta edelleen sieltä puuttuu jotakin. Tuntuu jotenkin siltä, että jotakin puuttuu tai jokin on puolivalmista, kun tulee Paraisten vierasvenesatamaan. Tunne on samanlainen, tulee sitten autolla tai veneellä.

Muutama vuosi sitten oli (erittäin) suuria suunnitelmia vierasvenesataman suhteen. On luonnollista, että tehdään upeita suunnitelmia sataman alueelle. Alueella on potentiaalia ja sitä voidaan kehittää valtavasti. Teollisuus-vierasvenesatama yhdistelmä ei ole lainkaan niin pelottava, miltä se kuulostaa. On mahdollista istua satamaterassilla illalla samaan aikaan, kun teollisuussatamassa puretaan samanaikaisesti laivaa. Mitään häiritsevää ääntä ei kuulu. Yleisesti voidaan sanoa, että se joka etsii äänetöntä ympäristöä, voi välttää yleisiä paikkoja.

Vierailtuani Paraisten vierasvenesatamassa tänä vuonna kaksi kertaa, että satamassa vierailee sekä paraislaisia että satunnaisia vierailijoita. Reilu viikko sitten kemiöläisten osuus oli erityisen suuri.

Paraisten vierasvenesatama ei ehkä ole aivan sitä, mitä se voisi olla. Yleinen siisteys, joka vaikuttaa viihtyvyyteen, on hieman sinne päin ja siitä on helppo päätellä, että ne joiden pitäisi aluetta hoitaa, eivät joko osaa tai halua tehdä sitä. Loppujen lopuksi sataman kehittäminen on rahasta kiinni. Voidaan myös kysyä, onko Paraisilla varaa antaa hoidon olla tai olla investoimatta sataman kehittämiseen?

Paraisten vierasvenesatamalla on hyvät nettisivut, mutta jos tulet paikalle lukematta niitä tai tietämättä mitään, voi olla vaikeaa tietää, mitä esimerkiksi voit syödä ravintolassa. Se vaatii asiakkaalta lisätutkimista, ennen kuin asia selviää. Paraisten vierasvenesataman ravintola ei kilpaile asiakkaista muiden kanssa Paraisilla, se kilpailee monien saaristomeren satamien ja vierasvenesatamien kanssa.

Paraisten Kuulutukset toivottaa kaikille entisille kauppalalaisille, kaikille paraislaisille ja vierailijoille aurinkoista ja mukavan iloista juhannusta!

Tom Simola
tom.simola@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*