On tiistai-ilta ja soutajat Freja Westerlund-Khoury ja Linda-Marie Slotte ovat juuri päättäneet harjoittelun Pargas roddklubbin uusissa harjoitustiloissa Maneesissa Paraisilla. Freja on seuran sihteeri ja yhdessä Linda-Marien kanssa hän valmentaa muutama vuosi sitten perustettua naisten souturyhmää.
– Lähtökohtana on, että kynnys osallistua on matala ja on tärkeää, että meillä on hauskaa yhdessä, Freja sanoo.
1950-luvulla kiinnostus soutuun lajina oli Paraisilla suuri, ja Maneesiin rakennettiin soutajille allas Partekin johdolla. Allas ei ole enää käytössä. Huono sisäilma vaikeutti soutajien harjoittelua tilassa, ja siksi soutuseura on toiminut jo vuoden suunnistajien entisessä tilassa, joka sijaitsee toisessa osassa Maneesia. Tilat on kunnostettu yhdessä talkoilla ja nyt siellä on uusi, mukava harjoittelusali, jossa on seitsemän soutulaitetta, hiihtolaite ja erinomaiset mahdollisuudet erityyppiseen voimaharjoitteluun. Lisäksi heillä on kerhotila, jossa voi kokoontua ennen ja jälkeen harjoittelun.
Junioripuolella vain pieni joukko
Joacim Blomster on Pargas roddklubbin puheenjohtaja ja toimii myös seurassa valmentajana. Tämän lisäksi hän yrittää löytää aikaa myös itsensä kouluttamiseen.
– Vedän kaksi harjoitusta viikossa aktiiviselle souturyhmälle. Valitettavasti meillä on junioripuolella vain pieni joukko, ja siksi toivotamme uudet juniorit lämpimästi tervetulleiksi mukaan toimintaan, Blomster sanoo ja huomauttaa, että kaikki Suomen soutuseurat kamppailevat samanlaisten ongelmien kanssa.
Koska junioriryhmä on tällä hetkellä niin pieni, he harjoittelevat yhdessä vanhempien kanssa. Soutamisen aloittamiseksi pitää osata uida, ja Blomsterin mukaan sopiva ikä soutamisen aloittamiseen on noin 12–13 vuotta. Kaiken kaikkiaan Pargas roddklubbissa on noin 20 aktiivista jäsentä.
Hyväksi soutajaksi tuleminen vaatii sekä kestävyyttä että voimaa
Seuratilan kokoushuoneessa istuu neljä miessoutajaa ja odottaa iltaharjoittelun alkamista. He ovat Karl-Manfred Karlsson tai Kalle, kuten häntä kutsutaan, Rick Bergman, Matthias Lehtinen ja William Granit. Kalle on soutanut aktiivisesti 11 vuotta ja hänen pääsaavutuksensa on SM-kisojen 2000 metrin kolmas sija M23-luokassa. Tänä vuonna hän kilpailee ensimmäistä kertaa miesten luokassa ja vastustus on huomattavasti kovempaa kuin ennen. Nyt hän kilpailee maan eliittiä vastaan.
– Soudan suurimman osan ajasta yksin ja vahvuuteni on luultavasti vahvuus. Hyväksi soutajaksi tuleminen vaatii sekä kestävyyttä että voimaa, Kalle huomauttaa.
Rick on ollut mukana soutuseuran toiminnassa 12 vuotta ja istuu myös hallituksessa ja on seuran rahastonhoitaja. Hän työskentelee myös juniorivalmentajana ja sanoo nauraen, että hänellä on paikkansa seurassa myös ”veneentäyttäjänä”. Matthias aloitti soutamisen yhdeksännellä luokalla ja on nyt soutanut lähes seitsemän vuotta ja kilpailee aktiivisesti. 16-vuotias William on nuorin miehistä ja lupaava soutaja.
– Aloitin soutamisen kahdeksannella luokalla, isoäitini suositteli minulle soutua.
Soutu vaatii sekä voimaa että kestävyyttä, kuten Karlsson huomauttaa, ja myös tekniikalla on suuri rooli erityisesti vedessä. Se on myös asia, jonka opettamiseen valmentajat käyttävät paljon aikaa alussa.
– Kyse on tasapainon löytämisestä ja että uskaltaa soutaa. Se on alussa suurin haaste, Blomster selittää.
“Mitä aikaisemmin veteen joutuu, sen parempi”
Huhti- tai toukokuussa harjoittelu siirtyy vesille, kun jäät ovat sulaneet. Aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä keskitytään isompiin veneisiin, sillä mitä isompi vene, sitä pienempi riski, että jotain tapahtuu. Seuralla on yksi kahdeksikko, kolme pariaironelosta eri vuosikymmeniltä, viisi pariairokakkosta ja 5–10 yksikköä. Aloittelijana aloitat soutamisen isommissa veneissä, kuten pariaironelosessa, koska tasapainottelu yksikössä on alussa haastavaa. Suuremmassa veneessä tasapainon jakaminen onnistuu paremmin, kun toinen pari pitää tasapainoa airojen kanssa ja toinen pari soutaa. Siten liikekuvio saadaan kuntoon.
– Mitä aikaisemmin veteen joutuu, sen parempi, Joacim sanoo, koska sen jälkeen voi rentoutua paremmin.
Yleisesti ottaen hyväksi soutajaksi tuleminen vaatii paljon kärsivällisyyttä – eikä kukaan, Paraisten soutajien mukaan, tule täydelliseksi asiantuntijaksi.
Malin Johansson
Käännös: Tuuli Meriläinen
Kommentoi