Paraisten ”Stockmann” täytti 30 vuotta

Uusi vaate kotoiluun. Diakonissa Brita Holmström näyttää käyttämätöntä haalaria, jonka kokomerkintä XS/S vähän yllättää. Kuva: Leena Lehtonen
Paraisten Missionsboden Lähetyspuoti on tänään torstaina kolmatta kertaa avoinna joulutauon jälkeen.
Tiistaina kun PK kävi lähetyspuodissa, oli toiminnasta vastaavalla diakonissa Brita Holmströmillä ilo näyttää juuri saapunutta Kirkon ulkomaanavun kirjettä.
Siinä kiitettiin ”Paraisten Stockmanniksi” kutsutun lähetyspuodin panostusta: kaikista koko maan seurakunnista lähetyspuodin kautta tulee kirkon ulkomaanapuun toiseksi eniten varoja.
Paraisten lähetyspuoti, joka aloitti toimintansa Lucianpäivänä 13. joulukuuta 1986, on kuitenkin moneen muuhun lähetyspuotiin verrattuna pieni, joten sen tulos on ainutlaatuinen.
– Olemme päässeet vuodesta 2012 alkaen joka vuosi yli 30 000 euron tulokseen. Viime vuonna tulos oli noin 32 485 euroa, josta 12 000 euroa meni Suomen Lähetysseuran hankkeeseen Tansaniassa ja loput Kirkon ulkomaanavulle, kertoo Brita Holmström.
Tansaniassa lähetysseuran hankkeessa masai-heimon parissa toimivat Anna-Riitta ja Oskari Holmström.
– On erittäin ilahduttavaa että masaityttöjen ympärileikkaukset on nyt saatu loppumaan, sanoo Brita Holmström.
Aloitteen Lähetyspuodin perustamiseksi teki ruotsalaisen seurakunnan lähetysyhdistys ja sen ”johtajaksi” tuli diakonissa Maikki Stenroos. Alusta asti toiminnassa on ollut mukana myös hänen kollegansa Gitta Sjöblom, jonka kävijät ovat tottuneet näkemään kassalla tiistaisin.
Viitisen vuotta vapaaehtoisena on ollut Käthe Rehnström, jonka tapaamme hinnoittelemassa tavaroita takahuoneessa.
Kaikkiaan vapaaehtoisia on tällä hetkellä noin 20 kun heitä on vuosien varrella ollut lähemmäs sata henkeä.
Lähetyspuotiin lahjoitetaan ja siellä otetaan vastaan mm. vaatteita, kodintekstiilejä, astioita, kirjoja yms.
Vaatteiden ja tekstiilien pitää olla puhtaita ja ehjiä.
Kirjavastaava Eva Sjöström kertoo että etenkin lastenkirjoilla on paljon kysyntää. Kirjahyllystä löytyy niin uusia teoksia kuin klassikoitakin, tietokirjoja, lyriikkaa ja nuortenkirjoja. Kirjojen hinnat alkavat 20 sentistä.
Sähkölaitteita ei oteta vastaan eikä myöskään pelastusliivejä, lasten auton turvaistuimia eikä pyöräily- tai ratsastuskypäriä, koska niiden turvallisuudesta ei voida olla varmoja.
Kaikkia vaatteita ei pystytä myymään Paraisilla vaan niitä on lahjoitettu edelleen mm. Pelastusarmeijalle, UFF:lle ja Punaisen Ristin vaatevarastoon.
Kello on tiistaina hieman vajaa 15 jo hämärtyvässä talvipäivässä ja oven takana on jo vähän jonoa. Yksi asiakkaista on Maarit Puhakka.
Mitä tulit etsimään ja miten usein poikkeat täällä?
– Nyt etsin ja löysin nappeja duffeliin. Ostan usein pitsiliinoja, kirjoja ja materiaalia taidekursseille. Käyn täällä vähintään kaksi kertaa viikossa.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi