Paraistenseudun koulun oppilaat taitavat ruoanlaiton

Tiimityötä. Saara Savolainen, Lauri Lindholm ja Carl Antson. Kuva: Mikael Heinrichs
Tiimityötä. Saara Savolainen, Lauri Lindholm ja Carl Antson. Kuva: Mikael Heinrichs
Maakunnan parhaat jo toista vuotta peräkkäin – ja nyt myös koko maan kolmen kärjessä. Ysiluokkalaiset kilpailevat tänään Ruokavisan loppukilpailussa Helsingissä.
Ekologista, lähituotettua ja rehellistä. Siinä Paraistenseudun koulun Ruokavisan loppukilpailumenun avainsanat. Loppukilpailu käydään tänään Helsingin messukeskuksessa Lähiruoka- ja luomumessuilla jotka jatkuvat torstaista sunnuntaille.
Karsinnat käytiin kevään aikana netissä, jossa kaikki oppilaat pääsivät näyttämään osaamistaan. Yli 2 100 oppilasta vastasi kysymyksiin verkossa ja maakuntien parhaiden joukosta kolme parasta kutsuttiin loppukilpailuun messukeskuksessa.
Siellä he valmistavat kolmen ruokalajin menun jota arvio alan ammattilaisista koostuva tuomaristo, jossa on mukana muun muassa julkkiskokki Teresa Välimäki.

Paraistenseudun koulun yhdeksäsluokkalaisten lisäksi loppukilpailussa ovat mukana Vantaankosken koulu sekä Napapiirin koulu Rovaniemeltä.
– Emme ota finaalipaikasta sen suurempia paineita, vaan lähdemme sinne nauttimaan. Jo kolmen joukkoon pääseminen on voitto itsessään, muistuttaa kotitalouden lehtori Sari Saine.
Oppilaat eivät hekään hirveästi jännitä. Saara Savolainen valmistaa tottuneesti marjapiirasta, joka jälkiruokastatuksestaan huolimatta oli ensimmäinen osa ateriaa joka oli valmiina tiimin harjoitellessa maanantaina omassa opetuskeittiössään.
– Resepti on suhteellisen tuttu, sillä leivon aika paljon kotona, Savolainen sanoo ja myöntää jännittävänäs finaalia hieman.
Carl Antson perkaa silakkaa ja valmistelee ruisjauholeivitystä yhdessä Lauri Lindholmin kanssa, jonka vastuulla on punajuurikastike ja pääruoan yhteydessä tarjoiltavat juurekset.
– Meillä on hyvä joukkuehenki ja itseluottamus. Vaikein osa taitaa olla ajoituksen saaminen kohdalleen niin että kaikki annokset ovat valmiit samanaikaisesti, Lindholm sanoo.
Allkuruokakeiton ja näkkileivän valmistaa Atte Salonen.


Paraistenseudun koulun kilpailumenu

Monisiemennäkkileipä ja purjo-perunasosekeitto
***
Ruisjauhoissa leivitetyt paistetut silakat, punajuurikastike ja hunajaiset uunijuurekset
***
Saariston marjainen piiras

 

Kuva: Mikael Heinrichs.
Kuva: Mikael Heinrichs.
Arvostelukriteereissä mainitaan annoksen maun ja ulkonäon lisäksi myös vastuullisuus sekä kevään teemoina ympäristö ja eläinten hyvinvointi. Lisäksi tuomaristo arvostelee joukkueen työskentelytapoja ja yhteishenkeä. Kyse on siis kokonaisvaltaisesta arvioinnista.
– Menu on rakennettu paikallisista raaka-aineista. Ensiksi olimme ajatelleet kasvismenuta, mutta kala tuntui kuitenkin sopivalta saaristoteemaamme, Saine sanoo.
– Siis voiko tähän 600 grammaan oikeasti mennä näin paljon silakkaa, Antson kysyy ääneen.
Harjoitussilakat olivat tulleet maihin Uudenkaupungin kautta.
Koko nelikko pitää ”kotsasta” ja asettaa sen kakkossijalle kouluaineiden vertailussa – liikunnan jälkeen. Ei mitenkäään yllättävää, sillä kaikilla on jonkinlainen urheilutausta. Pojista kaksi pelaa tai on pelannut jääkiekkoa, yksi pelaa sulkapalloa. Saara puolestaan harrastaa tanssia.
– Kyllähän minä teen ruokaa yhdessä veljeni kanssa jos vanhemmat eivät ole kotona, mutta en ole mikään gourmet-kokki. Pidän kalastamisesta, joten perkaaminen on tuttua, Antson sanoo.
– Kotona teen yleensä jälkiruokia, muuten kokkaaminen jää melkeinpä kouluun. Hieman kilpailu jännittää, Salonen sanoo.
Ainakin hänen mielestään esikarsintakysymykset olivat helpohkoja, kunhan oli päntännyt riittävästi.
Miltäkö maistui? Hyväähän se oli, sen voi toimittaja vahvistaa. Punajuurikastike jossa oli mukana tuorejuustoa toi raikkautta pääruokaan ja oli eräs kohokohdista. Maistuva näkkileipä täydensi keittoa ja piiras oli juuri sopivan kirpsakka eikä lainkaan liian makea. Pientä hienosäätöä lienee vielä luvassa, mutta kokonaisuus toimii. Joukkueella on kolme tuntia aikaa valmistaa annokset – ja sen pitäisi riittää.
Pöytä katettuna. Atte Salonen, Saara Savolainen, lehtori Sari Saine, Lauri Lindholm ja Carl Antson. Kuva: Mikael Heinrichs.
Pöytä katettuna. Atte Salonen, Saara Savolainen, lehtori Sari Saine, Lauri Lindholm ja Carl Antson. Kuva: Mikael Heinrichs.
Kilpailun järjestää Ruokatieto-yhdistys, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi