Perheneuvola juhlisti kymmenvuotiasta taivaltaan

Pidetty juhlapuhuja Hilkka Olkinuora. Kohderyhmä oli oikea. Kuva: Mikael Heinrichs.
Pidetty juhlapuhuja Hilkka Olkinuora. Kohderyhmä oli oikea. Kuva: Mikael Heinrichs.
Turunmaan perheneuvola vietti tiistaina kymmenvuotisjuhlia kaupungintalolla ja perhetalo Ankkurissa. Pappi, toimittaja ja kirjailija Hilkka Olkinuora toimi juhlapuhujana. Kaupungintalon vastaanoton jälkeen juhlavieraat siirtyivät piirileikkien ja kahvittelun pariin perhetalo Ankkuriin.
Perheneuvojat Petra Zilliacus ja Inkeri Mäkinen vastaanottivat onnitteluja kaupungitalolla. Zilliacus on käytännössä ollut mukana alusta alkaen, sillä hän aloitti työt Paraisten kaupungissa tasan kymmenen vuotta sitten.
Inkeri Mäkinen (osittain peitetty) ja Petra Zilliacus vastaanottivat onnitteluja. Kuva: Mikael Heinrichs.
Inkeri Mäkinen (osittain peitetty) ja Petra Zilliacus vastaanottivat onnitteluja. Kuva: Mikael Heinrichs.
Toiminnalle perustan loi aikanaan sosiaalisihteerinä ja yksikköjohtajana vaikuttanut Helena Smirnoff.
– Älä sitten pety, ellei ensimmäisinä kuuukausina tule asiakkaita lainkaan, Helena sanoi alkuvaiheessa. Mutta jo maaliskuussa minulla oli asiakkaina 29 perhettä. Pelätty ujous ja ennakkoluulot osoittautuivat vääriksi. Siihen aikaan toimin kahdeksan kunnan alueella, työparini oli kunkin kunnan sosiaalialan esimies, Zilliacus sanoi.
Vuosien mittaan asiakkaina on ollut yli 300 perhettä, vuositasolla noin 80 perhettä joista 30 uutta. Suuri osa perheistä on siis ollut mukana useamman vuoden ajan, toiset vain lyhyen jakson.
Ovi on aina raollaan. Kuva: Mikael Heinrichs.
Ovi on aina raollaan. Kuva: Mikael Heinrichs.
Perheneuvojat ovat huomanneet asiakaskunnan koostuvan yllättävänkin paljon miehistä, joita on arvioiden mukaan ollut noin 40 prosenttia.
Vuosien varrella noin puolet asiakkaista on hakeutunut perheneuvolaan nimenomaan avioeroasioissa, toinen puolikas parisuhdeongelmien johdosta. Noin kymmenen prosenttia on tullut perheneuvolaan lasten tilanteen johdosta.
– Muihin perheneuvoloihin verrattuna jakauma on erilainen, mutta tämä johtunee pitkälti siitä, että päätimme jo alussa että emme lähetä asiakkaita eteenpäin vaan pyrimme hoitamaan ongelmat yhdessä paikassa, Zilliacus sanoi.

Aina sanavalmis Hilkka Olkinuora toimi juhlapuhujana otsikolla ”Kivaa, kovaa, kasvattavaa – elämästä perheen aikuisena”.
– Perheen kriisit ovat itse asiassa usein aikuisuuden kriisejä, Olkinuora aloitti toimivasti kaksikielisen puheensa.
– Nuorena oleminen on tämänä päivän musta, meidän mantramme. Nuorena oleminen on myös kivaa, pienet lapset eivät halua olla lapsia vaan nuoria. Kun nuoret sitten aikuistuvat, he huomaavat ettei sekään ole kivaa. He luulevat saavansa päättää asioista itse, mutta huomaavat että aikusena vasta asioista itse päättäminen on mahdotonta, Olkinuora totesi.
Hän ehti myös mainitsemaan muutaman kannustavan sanan Ylen Marja Hintikka Live -ohjelmasta, jonka kohderyhmänä ovat ruuhkavuosien kanssa kamppailevat vanhemmat.
Hän nosti myös esille suunnattoman vertaispaineen, jonka alla nuoret vanhemmat – etenkin äidit – elävät. Ennen vanhaan puhuttiin vertaistuesta, nyt voitaisiin hänen mukaan puhua pikemminkin vertaisarvostelusta.
– En koskaan menisi suomi24.fi- ja vauva.fi-keskustelupalstoille. Siellä jos missään nuoret äidit kohtaavat suurimmat kriitikkonsa – kanssasisarensa – jotka kerta kaikkiaan repivät heidät riekaleiksi, Olkinuora sanoi.
– Et koskaan voi tehdä mitään oikein, imetyksestä kodin sisustukseen, kaikki on väärin. Haluaisinkin sanoa kaikille äideille: tulkaa pois netistä! Älä katso peilikuvaasi, katso lasta. Hengitä.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Turunmaan perheneuvola

  • Paraisilla ja Kemiönsaaren kunnassa toimii kaksi perheneuvojaa alueen lapsille, nuorille ja perheille suunnattujen palveluiden vahvistamiseksi.
  • Vanhemmat ja huoltajat voivat ilman lähetettä hakeutua perheneuvojalle lasten kanssa tai ilman lapsia.
  • Useimmat ongelmat ihmissuhteissa ovat aluksi pieniä, ja mitä aikaisemmin ongelmat tunnistetaan ja niihin haetaan apua, sitä helpompaa suunnan muuttaminen on.
  • Perheneuvojilla on salassapitovelvollisuus.
  • Perheneuvojat työskentelevät Perhetalo Ankkurin tiloissa Paraisilla kolmena päivänä viikossa ja yhtenä päivänä viikossa Kemiönsaarella.