Petotesti paljastaa koiran luonteen

Koirayhdistys kaikille. Terhi Niittyaro-Pettersson (vas.) ja Marjo Grönroos sekä Nero toivovat kernaasti lisää jäseniä mukaan Par-Hau:n toimintaan. Kuva: Mikael Heinrichs
Paraisten koiraharrastajien yhdistys Par-Hau järjestää 2.–3. syyskuuta yhdessä Asko Sorvon kanssa koirille treffejä karhun, suden, ilveksen tai villisian kanssa.
Petotesti on eräänlainen luonnetesti koiralle, mutta eroaa kuitenkin kennelliiton virallisesta luonnetestistä.
– Merkittävin ero on se, että tämä testi on avoin jokaiselle koiralle, eikä pelkästään rotukoirille, Par-Haun hallituksen jäsen Terhi Niittyaro-Pettersson kertoo.
Testissä voi valita koiralleen kohdattavaksi suomalaisista petoeläimistä karhun, suden, ilveksen tai uutena petona myös villisian. Testin perimmäisenä tarkoituksena on testata koiran rohkeutta ja miten se suhtautuu petoeläiimeen – eli tässä arvioidaan koiran toimintakykyä.
– Jotkut koirat lähtevät hyökkäyskannalle, toiset puolustuskannalle ja joku saattaa lähteä karkuun. Tällä tavalla omistaja saa tietää miten oma sohvasankari tai käyttökoira reagoi ääritilanteessa, Niittyaro-Pettersson sanoo.
Kyse ei kuitenkaan ole rohkeustestistä jossa haetaan ”voittajaa”. Usein koiralle oikea ja paras reaktion onkin lähteä karkuun. Vastaava testi järjestettiin Paraisilla edellisen kerran vuonna 2014.
– Sillä kerralla eräs metsästäjä toi koiransa testiin ja sai huomata, että se lähti karkuun heti pedon kohdatessaan. Hän olikin tästä todella mielissään, sillä hän lähettää usein koiran yksin metsään edeltä ja näin ollen hän sai todistettua sen, että koira todellakin väistää petoa ja on turvassa, Niittyaro-Pettersson toteaa.
Testitilanne suoritetaan täysin koiran ehdoilla, eikä koiraa pakoteta mihinkään, muistuttaa Par-Haun sihteeri Marjo Grönroos.
Testaajana toimii Asko Sorvo, joka on pitkän linjan laumanvartijakoirien kasvattaja ja tehnyt petotestejä jo kuuden vuoden ajan. Sorvolla on paljon tietoa paitsi koirien käytöksestä, myös petojen tavoista ja hän kommentoi jokaisen testin perinpohjaisesti testitilanteen jälkeen, jolloin yleisölläkin on mahdollisuus kuulla mitä hän kertoo.
– Testissä koira haistelee ensin pedon jätöksiä kuten karvoja ja ulosteita. Mikäli koira ei pakene, se kohtaa seuraavaksi pedon, joka siis on pyörillä liikkuva täytetty, radio-ohjattava eläin. Ihmisen silmissä se kieltämättä näyttää hieman huvittavalta, mutta koira ei koe tilannetta samalla tavalla. Koiralle kyseessä on ilmielävä peto ja oikea tilanne, Niittyaro-Pettersson sanoo.
Hän myöntää, että hänelläkin oli tiettyjä ennakkoluuloja ennen kuin hän näki testitilanteen.
– Koirathan eivät ole nähneet samoja luontodokumentteja kuten me.
– Ja tilanteessa testaaja myös peilaa koiran reaktioita petoa ohjatessaan, eli peto perääntyy hieman kun koira haukkuu tai tekee valehyökkäyksen, Grönroos kertoo.
Testi antaa kasvattajille ja esimerkiksi juuri metsästäjille tärkeää tietoa koirista ja niiden luonteesta.
– Ja kyllähän me koiranomistajatkin haluamme mielellämme tietää millaisia koiramme ovat kun eteen tulee äärimmäinen tilanne. Samalla saa tietoa esimerkiksi siitä, miten pitkään tällaisen tilanteen jälkeen koiran palautuminen kestää, Niittyaro-Pettersson sanoo.
Testitilaisuus järjestetään kahtena päivänä, lauantaina ja sunnintaina 2.–3.9. Par-Haun omalla kentällä, joka sijaitsee Kalkkitien ja Österbyntien risteyksessä, aivan Tokmannin vieressä.
– Tilaisuus on kiinnostava myös yleisölle, sillä testaaja selittää jokaisen koiran kohdalla miksi koira käyttäytyy tietyllä tavalla. Siinä oppii paljon uutta, eikä koirasta voi rodun perusteella päätellä etukäteen millainen luonne sillä on, Grönroos kertoo.
Kouluttaja kertoo myös paljon hyödyllistä tietoa pedoista, joten tilaisuudesta saa paljon irti myös vaikka ei edes omistaisi koiraa.
– Viime kerralla kaikki kiinnostuneet eivät edes mahtuneet mukana. Jos tulee paikalle yleisönä, oma koira kannattaa jättää kotiin, Niittyaro-Pettersson muistuttaa.
Tilaisuus on pyhitetty testattaville koirille, yksi koira kerrallaan. Koirat eivät oikeastaan lainkaan kohtaa toisiaan testitilanteen yhteydessä.
– Noin 20 koiraa per testipäivä ehtii hyvin mukaan, tällä hetkellä ilmoittautuneita on sellaiset 25 kappaletta. Eli mukaan mahtuu vielä, Niittyaro-Pettersson toteaa.
Testitilaisuus järjestetään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna 2.–3. syyskuuta. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Par-Haun nettisivuilta www.parhau.com.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi