Pidetty ohjaaja lopettaa

27 vuoden ryhmäliikuntaohjaamisen jälkeen Diana Blomster lopettaa.

27 vuoden ryhmäliikuntaohjaamisen jälkeen paraislainen Diana Blomster lopettaa. Sekaisin tuntein hän odottaa uutta arkea.

– Päätös ei ollut helppo, eikä mitenkään kiveen hakattu. Mutta kaksi vuotta kestänyt koronapandemia antoi ajattelemisen aihetta, hän selittää.

Vuosi oli 1995, kun Diana Blomster juuri leivottuna ylioppilaana veti ensimmäistä kertaa ryhmäharjoitukset Sports Gymillä Paraisilla.
Tarjous työstä salilla tuli sopivaan väliin, sillä hän oli väsynyt opiskeluun ja halusi pitää välivuoden lukion jälkeen. Silloin hän ei voinut kuvitellakaan, että hän vielä 27 vuotta myöhemmin toimisi ohjaajana samalla salilla.

Paljon on muuttunut näiden 27 vuoden aikana – mutta paljon on myös samaa. Ensimmäinen tunti, jonka Diana veti, oli steppitunti ja siitä alkoi hänen pitkä uransa ohjaajana. Työskenneltyään vuoden Sport Gymillä, hän muutti Vaasaan opiskelemaan luokanopettajaksi. Siellä hän lisäksi toimi ohjaajana silloisessa Vaasa Sports Clubissa ja kun hän opiskeluvuosien jälkeen palasi Turkuun, oli hän jo kokenut ohjaaja, joka sai helposti useita työtarjouksia. Diana työskenteli muun muassa M&M:ssä, Muskelimimmeissä ja Elixiassa ja parhaimmillaan hän veti jopa 15 harjoitusta viikossa – ilman ainuttakaan vapaapäivää viikossa.

– Alkuaikoina minulla saattoi olla 12-15 harjoitusta viikossa, eikä minulla ollut yhtään vapaapäivää, päivässä saattoi olla neljä harjoitusta. Nykyisin tarvitsen enemmän palautumisaikaa.

Ensimmäisenä vuotenaan ohjaajana Diana koki paljon stressiä, koska hän uskoi asiakkaiden odottavan monimutkaisia koreografioita ja että jokaisella tunnilla tapahtuisi jotakin uutta. Sitä painetta hän ei tunne enää.

– Jos on itse väsynyt koreografioihin, eivät asiakkaat todennäköisesti ole. Asiakkaille on mukavampaa, että he tietävät koreografian.

Zumbasta tuli suuri hitti

Kun vanhin tytär Felicia syntyi vuonna 2000, perhe muutti takaisin Paraisille ja Diana kävi jonkin aikaa Turussa, mutta siitä tuli ajan myötä liian raskasta. Sitten hän sai taas paikan Paraisten Sports Gymiltä. Siihen aikaan kuvaan tuli mukaan Zumba, josta tuli iso hitti Paraisilla monen vuoden ajaksi. Diana istui ja luki lehteä kampaajan tuolissa ja eteen tuli artikkeli Zumbasta, joka on yhdistelmä tanssia ja fitnessiä. Siihen aikaan Zumba ei ollut lyönyt läpi Suomessa samalla tavalla kuin Ruotsissa ja Diana kouluttautui siltä istumalta Zumbaohjaajaksi.

– Zumba on todella lähellä sydäntäni. Sain koulutuksen ja sillä tiellä ollaan, Zumbasta tuli suuri hitti. Vuosien verralla olen ohjannut kaikkea Pilateksesta Body Combatiin, Spinningiin, Balletoneen, Afroon ja Steppiin.

 Jatkuva itsensä antaminen vaatii paljon

Edelleen, kun Diana kuulee radiosta hyvän kappaleen, alkaa hän heti miettimään siihen sopivaa koreografiaa. Hän korostaa, kuinka tärkeää hänelle on ollut pystyä tarjoamaan asiakkaille elämyksen ja auttamaan heitä liikunnan ilossa. Dianan motto on aina ollut se, että asiakkailla pitää olla hyvä olo, kun he menevät kotiin harjoituksen jälkeen ja hän on viettänyt paljon aikaa miettien, mitä kappaleita hän valitsee tunneilleen. Mutta jatkuva itsensä antaminen vaatii myös paljon ja viime vuosien koronapandemia on vienyt inspiraatiota ja motivaatiota.

– Kun on paahtanut 27 vuotta ilman kunnollisia taukoja, tuntuu siltä, että minun täytyy hieman ladata akkuja. Itse asiassa korona oli se, joka pisti minut ajattelemaan, minkä suunnan otan elämälleni seuraavaksi.
Asiakkaat ovat myös antaneet Dianalle paljon – sekä iloa että energiaa ja elämän vaikeina aikoina ovat voimistelutunnit toimineet eräänlaisena terapiana. Se mitä Diana tulee eniten kaipaamaan ajoiltaan ohjaajana, ovat asiakkaat. Hän kantaa mukanaan myös paljon muistoja eri harjoituksista ja hänet tunnetaan kutsumuksestaan.

– Olen kaatunut monta kertaa. Eräällä steppitunnilla hallissa oli sumuista ja erittäin kosteaa ja sanoin, että ”olkaa sitten varovaisia, nyt on liukasta” ja saatuaan sen sanottua, hän kaatui ja loukkasi häntäluunsa.

Nyt kun harjoitteluinnolla on tapana iskeä lomien jälkeen, kehottaa Diana kaikkia aloittamaan harjoittelun rauhallisesti. Usein ollaan alussa liian innokkaita ja otetaan hieman liian kovaa, mikä aiheuttaa sen, että keho kipeytyy ja sitten lopetetaan.

– Harjoittelun pitää olla kovaa mutta hauskaa, hän päättää.

Malin Johansson
Käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*