Piffen keräsi 26 mitalia FSSM:ssa – Sai kiitosta sekä kilpailijoilta että vierailijoilta

Suomenruotsalainen hiihtoperhe kokoontui viikonloppuna Paraisille FSSM-kisoihin, ja Piffen keräsi eniten mitaleja kaikista seuroista. Kuva: Berndt Lönnberg.

Mestaruuskilpailut alkoivat perjantaina vapaan sprinteillä, ja järjestäjäyhdistys Pargas IF riitti onnistumisia ladulla. Luokassa N14 pronssia nappasi Ylva Heikius, joka selvitti hienosti radan kaikki nopeat mutkat. Yhdistyskaveri Cecilia Lietzén sijoittui hienolle neljännelle sijalle. Luokassa N16 Theresia Johansson sprinttasi hopealle 0,1 sekuntia ennen IF Åsarnan Vilma Hahtokaria. Kultaa hiihti IF Brahen Wilma Grannas ja neljännelle sijalle hiihti Rebecca Nyberg. M16:ssa Amos Korin oli neljäs, yksi sekunti pronssista. Naisten yleisessä luokassa kulta meni odotetusti Närpes Kraft Skidföreningenin Frida Häggkvistille ja miesten luokan voitti Aaron Häggman Vörå IF:stä.

Suomenruotsalainen hiihtofestivaali jatkui lauantaina normaalimatkoilla. Tyyli oli perinteinen ja sukset oli voideltava. Paraisten IF:n hiihtäjät nappasivat kaksi FSSM-mitalia nuorimmissa luokissa, jotka ratkesivat aamulla. Lisäksi Piffenin nuorimmat hiihtäjät nappasivat useita palkintopallipaikkoja. Ylva Heikius taisteli kovasti kullasta N13:ssa ja saapui maaliin toisena, vain 4 sekuntia voittajan Oravais IF:n Saga Markénin jälkeen, joka voitti myös sprintin edellisenä päivänä. Myös Amelie Fjäder menestyi hyvin ja sijoittui neljänneksi. N14-luokan pronssi meni Cecilia Lietzénille. Hän oli 35 sekuntia hitaampi kuin liittomestari Matilda Hermans Oravais IF:stä 2,5 kilometrin radalla.

N10-luokassa, joka ei ole mestaruusluokka, Piffen otti kolmoisvoiton Minea Mattssonin, Mya Hartvikin ja Aline Sjöströmin hienolla suorituksella.

Piffenin nuorimpaan mestaruusluokkaan M12 osallistui yhteensä kymmenen nuorta hiihtäjää. Elias Heinonen menestyi parhaiten, ja hän oli neljäs, vain 0,4 sekuntia pronssista. Theo Raaska hiihti viidenneksi. Vastaavassa tyttöluokassa paras Piffen-hiihtäjän sija oli myös neljäs, ja sen saavutti Linn Mattsson. Poikien luokassa M13 Elliot Palmroos oli kahdeksas ja paras Piffen-hiihtäjä. N10-luokassa, joka ei ole mestaruusluokka, Piffen otti kolmoisvoiton Minea Mattssonin, Mya Hartvikin ja Aline Sjöströmin hienolla suorituksella. Vastaavassa poikien luokassa Piffenin Akseli Heinonen voitti 15 sekunnin erolla 2 kilometrin radalla. Wilton Fjäder oli neljäs.

“Ehkä minulla oli jotain hyötyä siitä että hiihdin kotiradallani”

Lauantai-iltapäivällä vanhemmat juniorit voittivat kaksi kultaa, kolme hopeaa ja kaksi pronssia, ja vanhat pojat hiihtivät kotiin kourallisen mitaleja. Viisi kilometriä hiihtäneitä 15-vuotiaiden luokkia hallitsivat paikkakuntalaiset juniorit. Theresia Johansson voitti kultaa N15:ssä 21 sekunnin erolla Winnie Markéniin Oravais IF:stä.

– Olen tyytyväinen. Ehkä minulla oli jotain hyötyä siitä että hiihdin kotiradallani, iloitsee Johansson.

M15:ssä Amos Korin voitti kultaa kovan loppusprintin ansiosta. Kilometrin jälkeen hän oli sekunnin edellä toiseksi sijoittuvaa IF Minkenin Sander Wikblomia, mutta maalissa ero oli yhdeksän sekuntia.

– Tavoitteena oli voittaa kultaa. Sukset olivat hyvät, Korin kommentoi.

Anton Lindfors oli kuudes samassa luokassa. Vuotta nuorempien M14-poikien joukossa Jonathan Virta oli neljänneksi nopein, kymmenen sekuntia pronssista.
Isoveli Benjamin Virta voitti hopeaa luokassa M17, joka hiihti 10 kilometriä. Ero IF Minkenin kultamitalisti Melker Wikblomiin oli 29 sekuntia. Piffenin Linus Korin oli samassa luokassa viides.

– Hyvin meni, mutta tavoite oli kultaa, kertoo edelleen tyytyväinen Virta onnistuneen kilpailun jälkeen.

18-vuotiaiden tyttöjen joukossa Jenna Ylönen oli tällä kertaa Piffenin paras. Hän oli hyvin lähellä kultaa, mutta joutui tyytymään hopeaan. Emelie Hägglund Borgå Akillesista voitti vain 1,8 sekunnilla viiden kilometrin hiihdon jälkeen. Emilia Johansson oli neljäs ja Andréa Nyberg viides samassa luokassa. Myös muutama vuosi nuoremmat Piffentytöt hiihtoivat mitalipaikalle. Rebecca Nyberg voitti pronssia luokassa N16:ssa ja Daniela Lietzénin nopeus riitti myös pronssiin N17:ssä. Vanhimmassa poikien luokassa M20 Oskari Kalliokoski teki hyvän kilpailun 15 kilometrin matkalla. Kalliokoski voitti hopeaa kovassa lähtökentässä minuutti ja kaksi sekuntia Vörå IF:n Jacob Smedsiä jäljessä.

Monta positiivista yllätystä

Valmentaja Niklas Westerlund tiivistää mentoroitavien saavutukset:

– Juniorit ovat hiihtäneet hyvin. Marginaalit eivät kuitenkaan ollet meidän puolellamme. Eilen ja tänään tuli monta neljännessijaa ja niukkoja tappioita. Näimme monta positiivista yllätystä, mukaan lukien Amélie Fjäderin neljäs sija N13:ssa.

Piffenin old boys-hiihtäjät voittivat neljä kultaa. Nämä menivät Riikka Kalliokoskelle N50:ssä, Niklas Westerlundille M45:ssä, Mikael Ramstedtille M60:ssa ja Tom Rosenlundille MH65:ssä. Paraisilta lähtöisin oleva Thomas Ramstedt, joka edustaa IF Fyreniä, voitti myös kultaa. Luokassa M35 hän nappasi hopeaa 20 sekuntia Piffenin Kristian Eklundia nopeampana. Ennakkosuosikki, IF Minkenin Alexander Ståhlberg, kruunattiin miesten luokan mestariksi. Ståhlberg voitti ylivoimaisella tyylillä 1,55 minuuttia ennen Sibbo Vargarnan Jonas Nordströmiä 15 kilometrin matkalla. Naisten mestariksi kruunattiin IF Minkenin Jennie Lindvall 32 sekuntia ennen Vöyrin Jennifer Antellia. 10 kilometriä hiihtäneiden naisten joukossa nopein oli N20-voittaja Frida Häggqvist Närpiöstä.

Piffenin 18-vuotiaat tytöt ottivat voiton

Sunnuntain viestissä Piffenin 18-vuotiaat tytöt ottivat hienon voiton. Hiihtäjät olivat Emilia Johansson ensimmäisellä osuudella, Daniela Lietzén toisella ja Jenna Ylönen ankkurina. N16-sarjassa puna-valkoiset asut pääsivät palkintokorokkeen huipulle, kun Rebecca Nyberg, Rebecka Backholm ja Theresia Johansson voittivat 1:07 ennen IF Åsarnaa. N14:ssä PIF voitti hopeaa, kun hiihtäjinä olivat Emilia Andersson, Cecilia Lietzén ja Ylva Heikius. M18:ssa Piffen voitti pronssia kun ankkuri Benjamin Virta, ensimmäisen osuuden Linus Korin ja toisen osuuden Elias Lindroos hiihtivät . Pronssia meni myös M16:lle, jossa Noah Heikius teki nappisuorituksen toisella osuudella ja ankkuri Amos Korin yritti sen jälkeen vielä metsästää hopeaa, mutta ei päässyt Borgå Akillesta kiinni. Ensimmäisen osuuden hiihti Anton Lindfors. Nuorimmista junioreista Piffenin ensimmäinen joukkue selvisi parhaiten M12:ssa. Joukkueessa hiihtivät Noah Granvik, Theo Raaska ja Elias Heinonen.

N21:ssä Piffen voitti pronssia Andréa Nybergin, Riikka Kalliokosken ja Malin Johanssonin hiihtäessä. Paraisten naiset jäivät voittaja Vörå IF:stä 1:36. M21:ssä Vörå IF otti myös yllättävän voiton, 7,8 sekuntia ennen IF Minkenin ensimmäistä joukkuetta. Paraisten IF:n ensimmäinen joukkue, kokoonpanolla Niklas Westerlund, Jesper Lietzén ja Oskari Kalliokoski sijoittui neljänneksi, 2:18 Vörå IF:n jälkeen.

Pargas IF palkittiin

Hieno lopetus onnistuneelle hiihtojuhlalle oli se, että Pargas IF palkittiin, jo neljättä vuotta peräkkäin, monipuolisimpana suomenruotsalaisena hiihtoyhdistyksenä. Palkinnon jakaa vuosittain FSS ja pisteitä kertyy sekä menestymällä kilpailuissa että osallistumalla paljon kaikkiin luokkiin. Piffen sai myös paljon kiitosta sekä kilpailijoilta että vierailijoilta hienoista järjestelyistä. Ensi vuonna hiihdon suomenruotsalaiset mestaruuskilpailut järjestetään Uusikaarlepyyssä.