Pohjoismaiset mestaruuskisat menevät metsään

Kasvava harrastus. Ajavat mäyräkoirat ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan ja kilpailuja järjestetään näin ollen myös aiempaa useammin. Kuva: Mikael Heinrichs.
Kasvava harrastus. Ajavat mäyräkoirat ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan ja kilpailuja järjestetään näin ollen myös aiempaa useammin. Kuva: Mikael Heinrichs.
Lauantaina Paraisten ja Nauvon metsissä kilpaillaan mäyräkoirien pohjoismainen mestaruuskoe ja ajomaaottelu. Kilpailukeskus sijaitsee Tuorlassa, mutta maastokokeet käydään täällä.
Kilpailujen taustalta löytyy ennen kaikkea jalostustoiminta, sillä parhaat yksilöt ovat luonnollisesti haluttuja kasvattajien parissa.
Kilpailuihin osallistuu yhteensä 13 koiraa Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta. Kustakin maasta osallistuu sen maan kolme parasta koiraa sekä lisäksi viime vuoden mestarikoira, joka tällä kertaa sattuu olemaan Norjasta.
Kilpailut ja järjestelyt ovat arvovaltaisia, sillä koirien ja ohjaajien saapuessa huomenna perjantaina Piikkiön Tuorlan kilpailukeskukseen, luvassa on juhlallinen gaala-illallinen osallistujille.
Lauantaina ovat sitten vuorossa maastokokeet, jotka järjestetään maanomistajien suostumuksella metsä-alueilla Paraisilla ja Nauvossa. Maastot arvotaan kilpailijoiden kesken ja koirat – tällä kertaa itse asiassa kaikki karkeakarvaisia mäyräkoiria – pääsevät ajamaan omille alueilleen kahdessa erässä, 80 ja 40 minuutin pituisissa jaksoissa. Kilpailupäivä voi venyä maksimissaan kahdeksantuntiseksi.
– Eri kilpailumomenteille on olemassa tarkat säännöt ja säädökset, mutta niihin ei kannattane tässä yhteydessä kovinkaan syvällisesti pureutua, toteaa tämän vuoden PM-kisojen maastomestarina toimiva paraislainen Olli Uusitalo.
Koirien on tarkoitus rajatulla maasto-alueella ajaa tiettyjä villieläimiä sääntöjen mukaisesti. Ajettavia eläimiä ovat muun muassa kettu, jänis, kauris ja peura. Kulunut vuosi on ollut erityisen hyvä peura- ja kaurisvuosi joten ajettavaa riittänee.
Jokaisen koiran suoritusta arvioi kaksi tuomaria ja lisäksi kilpailupaikalla on mukana maasto-opas. Opas on yleensä joko maanomistaja tai hänen edustajansa.
– Haluaisinkin erityisesti kiittää kaikkia maanomistajia ja metsästysseuroja, jotka ovat olleet myötämielisiä ja antaneet maitaan meidän käyttöömme päiväksi. Sama koskee vapaaehtoisina mukana olevia maasto-oppaita. Metsästysporukat pitävät luonnollisesti päivän verran taukoa kilpailualueilla, Uusitalo sanoo.
Laji ja harrastus ovat tällä hetkellä noususuhdanteessa ja Uusitalon mukaan kilpailut hyödyntävätkin loppupeleissä juuri metsästäjiä, sillä yhtenä tarkoituksena on löytää parempia koiria jalostustoimintaa varten.
– Lisäksi kilpailujen yhteydessä solmitaan aina runsaasti yhteyksiä naapurimaihin, hän muistuttaa.
Yksilökilpailun ohella järjestetään myös joukkuekilpailu, johon kunkin maan kolmen parhaan koiran tulokset lasketaan mukaan. Suomen kolmikon muodostaa Kuopion vuoden 2014 SM-kisojen kärkikolmikko.
– Mäyräkoira on monipuolinen koira joka soveltuu hyvin jäljestämiseen, metsästyskoiraksi, vesiriistakoiraksi, agilitykoiraksi ja tietenkin myös seurakoiraksi, Uusitalo sanoo.
Kilpailujen järjestäjänä toimii Turun seudun mäyräkoirakerho. Palkintojenjako järjestetään lauantai-iltana Tuorlassa.
– Järjestävä kerho on pieni ja puuhaa riittää. Budjetti on myös melko iso verrattuna muihin tapahtumiin, joten ilman sponsorien tukea emme voisi näitä kilpailuja täällä järjestää, Uusitalo muistuttaa.
Kilpailut järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Paraisten alueella, järjestelyvastuu kiertää neljän osallistujamaan välillä vuorovuosin.
Kilpailun nettisivut löydät täältä.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi