”Punainen talo keskellä idylliä”

Bergvalla. Kivijalka näyttää missä talon vanhimmat osat sijaitsevat. Kuva: Mikael Heinrichs.
Bergvalla. Kivijalka näyttää missä talon vanhimmat osat sijaitsevat. Kuva: Mikael Heinrichs.
Kamratförbundet i Skären täyttää ensi vuonna 110 vuotta. Pääosassa on oma seurojentalo Bergvalla, joka on ison salin lattiaa lukuun ottamatta hyvässä kunnossa.
Rakkaalla lapsella tai tässä tapauksessa talolla, on monta nimeä. Kun puhutaan rakennuksesta, joka on vuosien mittaan nähnyt paljon, käytetään nimeä Bergvalla tai Sildala, joka on kylän nimi. Rakennuksessa on ollut kauppa, kokoontumistilat ja koulu ja viimeksi, osan kevätlukukautta 2014, se toimi Vånon oppilaiden kouluna.
Talosta on tullut tavallaan paikallisten LAN-harrastajien ja Pargas Gaming Communityn (PGC) pelaajien ”kotihalli”, vaikka kyse onkin aivan eri yhdistyksistä. Moni PGC:n hallituksen jäsenistä istuu kuitenkin myös Kamratförbundet i Skären, KFIS:n hallituksessa.
– Mutta toivomme että yhä useampi ulkopuolinen toimija järjestäisi ohjelmaa talossa. 4H ja nuoret martat ovat järjestäneet täällä lastenleirin, mutta lisää toimintaa mahtuisi, toteaa puheenjohtaja Tony Karlsson.
Luonnonkaunis sijainti. Bergvalla sijaitsee idyllisesti veden äärellä Iso-Tervon Sildalan kylässä, noin 12 kilometriä Paraisten keskustasta. Merelle antava terassi ei olisi hullumpi. Kuva: Mikael Heinrichs.
Luonnonkaunis sijainti. Bergvalla sijaitsee idyllisesti veden äärellä Iso-Tervon Sildalan kylässä, noin 12 kilometriä Paraisten keskustasta. Merelle antava terassi ei olisi hullumpi. Kuva: Mikael Heinrichs.
Moni sanoo että esimerkiksi nuorille ei ole mitään kokoontumispaikkaa, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Tiloja löytyy, mutta ei ehkä ihan kivenheiton päässä keskustasta. Bergvalla sijaitsee vajaat 12 kilometriä ”väärään” suuntaan, Iso-Tervossa. Lisäksi on tietysti myös kysymys vastuullisesta vapaudesta, joka ei ihan aina toimi.
– Olemme yrittäneet hallituksessa kartoittaa kiinnostusta eri toimintoja kohtaan. Ottakaa yhteyttä ja kertokaa mikä teitä kiinnostaisi, kehottaa Karlsson.

 Olemme yrittäneet hallituksessa kartoittaa kiinnostusta eri toimintoja kohtaan. Ottakaa yhteyttä ja kertokaa mikä teitä kiinnostaisi.

Vaikka yhdistys on jäsenmäärältään kaupungin suurimpia (yhdessä DUV på Ålön kanssa) on suurin osa noin 400 jäsenestä tukijäseniä, joita aktiiviset eivät juuri tapaa.
– Moni heistä on tietysti joskus asunut seudulla ja ehkä muuttanut pois tai sitten on kyse vanhemmista ihmisistä. Noin 90 prosenttia jäsenistä on niitä, joita ei koskaan näe, mutta he tukevat toimintaa mielellään, kertoo Karlsson.
Taloa, joka kuului kauppaan kun yhdistys vuonna 1911 osti Bergvallan, on laajennettu eri vuosikymmenillä. Keittiötä ja salia suurennettiin 1950-luvulla ja nykyinen eteinen rakennettiin 1980-luvulla.
– Täällä on ollut aikoinaan esimerkiksi kauppa. Ulkopuolelta nähdään vieläkin vanha kivijalka ja rakennuksen alkuperäiset osat, kertoo yhdistyksen varapuheenjohtaja ja rahastonhoitaja Joel Nyman.
Viimeksi remonttia on tehty keittiössä (2007) ja katto uusittiin viime vuonna.
– Lämmitysjärjestelmä vaihdettiin muutama vuosi sitten. Silloin asennettiin ilmalämpöpumput, joiden ansiosta lämmityskustannukset ovat selvästi alentuneet. Seuraava isompi hanke juuri nyt on lähinnä lattia, sanoo Karlsson.
Rakennuksen kunnossapidon edellyttämien töiden vuoksi yhdistys on tällä hetkellä eräänlaisessa itsevalitussa horroksessa, mutta toivoo että tähän tulee muutos.
– Ehkäpä kaupungin eri nuorisoseurojen välillä voisi olla nykyistä enemmän aktiivista yhteistyötä. Minusta emme enää kilpaile keskenämme niin kuin joskus aikoinaan, vaan nyt kilpailemme lähinnä ihmisten yhä vähäisemmästä vapaa-ajasta, sanoo Karlsson.

Kokoushuone. Värit ja pinnat ovat hillitympiä ja neutraalimpia kuin muualla rakennuksessa. Tarkoituksena on että samaa tyyliä käytetään myös muita tiloja kohennettaessa, kertovat Joel Nyman (vas.) ja Tony Karlsson. Kuva: Mikael Heinrichs.
Kokoushuone. Värit ja pinnat ovat hillitympiä ja neutraalimpia kuin muualla rakennuksessa. Tarkoituksena on että samaa tyyliä käytetään myös muita tiloja kohennettaessa, kertovat Joel Nyman (vas.) ja Tony Karlsson. Kuva: Mikael Heinrichs.
Yhdistys viettää 110-vuotisjuhlaansa ensi vuonna ja toivoo saavansa kerättyä aineistoa menneiltä vuosilta, muun muassa kuvia ja kertomuksia yhdistyksen historiasta. Tarinoita, kuvia ja muistoja otetaan vastaan sähköpostitse (info@bergvalla.fi), yhdistyksen Facebook-sivulla tai kirjepostitse (Kamratförbundet i Skären rf, c/o Tony Karlsson, Pappilantie 1 asunto 16, 21600 Pargas).
– Toivomme että voimme järjestää myös jonkinlaisen juhlatilaisuuden, mutta sen yksityiskohtia emme vielä tiedä. Varsinaisen yhdistyshistoriikin tekeminen voi olla toiveajattelua, mutta jotain pientä saanemme aikaan, toivoo Karlsson.
Koska yhdistyksellä ei ole kovin paljon omaa toimintaa vuokrataan tiloja tietysti mielellään silloin kun se on mahdollista. Syksyn aikana järjestettävistä omista tilaisuuksista voidaan mainita ala-asteikäisten disko perjantaina 27.11. Se on avoin kaikkien ala-asteiden oppilaille (maksuton sisäänpääsy, kioskimyyntiä). Koko perheelle on luvassa ohjelmaa sunnuntaina 29.11. jolloin järjestetään kirpputori ja joulujuhla.
– Olemme järjestäneet nyt muutaman vuoden ajan myös koko perheen talvitapahtuman, johon kuuluu pulkkamäki, glögiä ja grillimakkaraa, kertoo Nyman.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Kamratförbundet i Skären rf

  • Perustettu: 1906
  • Seurantalo: Bergvalla Sildalan kylässä
  • Puheenjohtaja: Tony Karlsson
  • Jäsenmäärä: noin 400
  • Netissä: www.bergvalla.fi