Punaisella Ristillä ainutlaatuinen avustusketju

Spiker-vieraana. Andreas von Weissenberg vieraili maanantaina Råttiksessa Spiker-iltaman pääpuhujana. Hänellä on edelleen paljon tuttavia Paraisilla. Kuva: Mikael Heinrichs.
Spiker-vieraana. Andreas von Weissenberg vieraili maanantaina Råttiksessa Spiker-iltaman pääpuhujana. Hänellä on edelleen paljon tuttavia Paraisilla. Kuva: Mikael Heinrichs.
Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päälllikkö Andreas von Weissenberg vieraili maanantaina Paraisilla. Hän puhui Spiker-illassa muun muassa pakolaiskriisistä.
Tämä ei todellakaan ole ensimmäinen kerta kun Andreas von Weissenberg on vastaavassa tilanteessa. Esitelmiä on pidetty paljonkin viime aikoina, mutta Paraisilla hän ei ole ehtinyt pitkään aikaan käymään.
– Se kävi ilmi viimeistään siinä vaiheessa, kun laitoin vilkun päälle hyvissä ajoin lähestyessäni Kalkkitien risteystä huomatakseni että siellä olikin nykyään liikenneympyrä, Paraislla koulut käynyt von Weissenberg nauraa.
Hän on ennen kaikkea huomannut, että kiinnostus SPR:n kansainvälistä avustustyötä kohtaan on kasvanut merkittävästi kun maailman ongelmat ovat nyt ikään kuin kolkuttelemassa omalle ovelle. Aikaisemmin kiinnostus jossakin kaukana tapahtuvia asioita kohtaan ei välttämättä ollut yhtä suurta. Sama koskee halua auttaa.
– Tämän vuoden nälkäpäiväkeräys rikkoi kaikki ennätykset ja elokuusta lähtien SPR:n toimintaan on tullut mukaan yli 8 000 uutta vapaaehtoista. Kun meillä on ollut entuudestaan noin 30 000 aktiivista, 25–30 prosentin kasvu ei ole jäänyt huomaamatta, hyvässä ja pahassa. Jotkut saattavat pettyä, kun emme ehdi olemaan yhteydessä kaikkiin ilmoittautuneisiin heti paikalla, von Weissenberg sanoo.
Hän uskoo myös auttamisen halun olevan luonnollinen osa suomalaisuutta. Täällä on aina vallinnut vahva talkoohenki ja kovaan ääneen huutavat kriitikot ovat itse asiassa jopa herättäneet eräänlaisen vastareaktion ihmisissä jotka haluavat teoillaan näyttää olevansa kriitikoiden kanssa eri mieltä.
Tämän vuoden toukokuusta alkaen von Weissenberg on toiminut nykyisessä tehtävässään kansainvälisen katastrofiavun päällikkönä. Tätä ennen hän toimi koordinaattorina Kuala Lumpurissa.
– Tällä hetkellä työni on pysytellä ajan tasalla kaikista maailmalla tapahtuvista katastrofeista. Monet niistä eivät koskaan edes ylitä uutiskynnystä Suomessa: tällä hetkellä meillä on esimerkiksi koleraa ja burundilaisia pakolaisia Tanzaniassa, kuivuutta Etiopiassa, maanjäristyksiä Afganistanissa ja Pakistanissa…
Toinen tehtävä on koordinoida Suomessa sijaitsevia kansainvälisiä avustusjoukkoja. Valmiusjoukot kansainvälisiä tehtäviä varten ovat ainutlaatuisia maailmassa, sillä Suomessa on eniten koulutettuja avustustyöntekijöitä kaikista 189:stä Punaisen Ristin toimintamaasta. SPR on vuosikymmenten aikana kouluttanut jopa 1 200 avustustyöntekijää.
– Puhelimeni pirisee poikkeuksetta jos jossakin päin maailmaa sattuu esimerkiksi maanjäristys. Tiedon saaminen on tietenkin yksi juttu, mutta sen analysoiminen ja muitten tahojen kanssa neuvotteleminen toinen. Onhan tämä eräänlainen 24/7-työ, maailma on kuitenkin loppujen lopuksi melko iso paikka ja täällä tapahtuu paljon asioita.
Kuinka jaksat?
– Kuvailen usein työtäni pääesikunnan paperinkääntäjän hommana. Varsinaisessa avustustilanteessa työskentely on kuitenkin aivan toisella tavalla raskasta. Toki minä olen sielläkin ollut mukana, joten en voi valittaa kun itse valmistelen talousarvioita tai suunnittelen toimenpiteitä.
Punainen Risti – ja Punainen puolikuu – muodostavat itse asiassa massiivisen avustusketjun aina Syyriasta kohdemaahan asti heille, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotiseuduiltaan.
– Syyrian Punainen puolikuu on omaa luokkaansa siellä toimivien avustusjärjestöjen joukossa. 60 prosenttia YK:n toimittamasta avusta jaetaan Syyriassa Punaisen puolikuun toimesta.
Esimerkiksi Suomeen saapuva pakolainen on matkansa varrella saattanut saada apua Syyriassa Punaiselta puolikuulta, turkkilaiselta Punaiselta puolikuulta, kreikkalaiselta Punaiselta Ristiltä ja majoittuu tänne tullessaan Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskukseen tai hätämajoitukseen.
Punainen Risti on jo pitkään ollut osa von Weissenbergin elämää. Hän oli jo 1990-luvun alussa, lukioikäisenä isänsä kanssa avustustehtävissä Sri Lankalla.
– Isoisäni oli myös aktiivinen Kemiön paikallisyhdistyksessä vuosikymmenten ajan, mutta Sri Lankan avustustehtävä isän kanssa sai minut lopullisesti vakuuttumaan siitä, että tämä oli asia jonka puolesta todella halusin tehdä töitä.
Avustustyöntekijäksi hakemisen alaikäräja on 25 vuotta, keski-ikä puolestaan 32 vuotta. Näin ollen von Weissenberg joutui tekemään kymmenen vuoden kierroksen toimittajana ennen liittymistään.
– Lähdin ensimmäiselle kansainväliselle tehtävälle 2006 ja olen ollut vakituisessa työsuhteessa SPR:n leivissä vuodesta 2007 lähtien.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi