Rakennusinventoinnit käynnistyvät Paraisilla

Rakennusinventoija. Tutkija Teija Mustonen tulee inventoimaan rakennuksia ja koputtelemaan ihmisten ovia Vanhalla Malmilla ja Paraisten keskustassa helmikuun aikana. Kuva: Leena Lehtonen.
Rakennusinventoija. Tutkija Teija Mustonen tulee inventoimaan rakennuksia ja koputtelemaan ihmisten ovia Vanhalla Malmilla ja Paraisten keskustassa helmikuun aikana. Kuva: Leena Lehtonen.
Tällä viikolla on jällen aloitettu rakennusten inventoinnit Paraisten keskustan alueella. Nämä toteutetaan Turunmaan kulttuuriympäristöohjelmaa käsittelevän hankkeen piirissä. Hanketta koordinoivat Varsinais-Suomen maakuntamuseo ja Turunmaan korjausrakentamisyhdistys Curatio. Inventointeja on aikaisemmin toteutettu Iso-Tervossa, Lilltervossa ja Ålön saarella.
Hanketta rahoittaa Leader-yhdistys Samassa veneessä ja se jatkuu aina vuoden 2017 loppuun asti. Sen tavoitteena on tuoda esiin olemassa olevaa kulttuuriympäristöä ja kehittää sitä kestävällä tavalla.
– Teemme myös yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden sekä asukkaiden kanssa. Ajatuksena on tuoda hanke mahdollisimman lähellä paikallisia asukkaita, toteaa hanketta maakuntamuseon puolelta hallinnoiva tutkija Paula Saarento.
Rakennusinventoinnista Vanhalla Malmilla ja keskustassa helmikuun aikana vastaa tutkija Teija Mustonen. Kemiönsaaren vastaavat inventoinnit tehtiin jo 2011–2013, mutta Paraisten osalta ne ovat osittain puutteellisia.
– Tässä vaiheessa Vanha Malmi ja keskusta ovat vuorossa, Mustonen sanoo.
Kemiönsaarella tullaan järjestämään kulttuurityöpajoja yhdessä asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa, mutta niiden ajankohta Paraisilla on vielä avoinna.
– Ne tullaan järjestämään yhteistyössä Curation Kestävä korjausrakentaminen -hankkeen kanssa. Saattaa tosiaan käydä niin, että Paraisten työpajat jäävät syksylle, Saarento kertoo.
Hankkeen loppuraportti on tarkoitus julkaista vuoden 2017 lopussa nettiversiona, painettua versiota joudutaan todennäköisesti odottamaan hieman pidempään.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi